Varje vår är det inte bara vitsipporna som blommar runt Siljan, utan också kulturella guldkorn slår ut i full prakt i Dalarna under Kristi Himmelsfärds-helgen. Det är nämligen då lokala konstnärer välkomnar besökare och slår upp dörrarna till sina ateljéer på vid gavel för Konst runt Siljan. Vi har pratat med Anders Ståhl för att få veta mer.
Många känner igen Anders Ståhls landskapsmålningar i olja där vikten av att förmedla känslan genom snabba impressioner är central. Anders är en 54-årig fältkonstnär som ofta ger sig rakt ut i skog och mark, sommar som vinter, för att försöka fånga naturens själ i sina verk. Han hade sin debututställning 1982 i Leksand, jobbar heltid med sin konst och under somrarna brukar han hålla i konstkurser på Hildasholm, Zorn-gården och Carl Larsson-gården.
Naturen som inspiration och arbetsplats
Anders upplever en stor skillnad mellan att under lugna förhållanden måla i sin ateljé och att fånga den gnistrande snön utomhus kalla vinterdagar när han ägnar sig åt friluftsmåleri. När han är ute i fält arbetar han dessutom snabbt och under tidspress för att fånga intrycken, då naturen och ljuset är i ständig förändring. Ateljén ger mer kontroll, och just Anders ateljé är ett av stoppen under konstrundan ”Konst runt Siljan”. Han själv berättar mer om konceptet.
– Det är öppna ateljéer för de konstnärer som lyckats passera juryns bedömning, vilket i sig har gjort att vi håller en hög kvalitet på deltagande konstnärer, och det kan ta fler än ett försök att antas. Vi är idag runt 40 konstnärer i föreningen men det är oftast några som står över rundan, vilken alltid är på Kristi Himmelsfärdshelgen. Det är en intensiv helg för många av oss men kan också variera från ena året till det andra. På söndagen är de flesta nog ganska möra, men glada över många fina möten med publiken!
På besök i ateljén i Leksand
I år, 2021, kan upplägget för Konst Runt Siljan att se lite annorlunda ut på grund av Covid-19 och rådande restriktioner, men deltagarna, inklusive Anders, avser att anpassa sig efter de regler som finns. Det gäller att hålla sig uppdaterad kring vad som gäller när det är dags, men Anders ser ändå fram emot att öppna sin ateljé och responsen han brukar få från besökarna.
– Det brukar vara en mix av reaktioner över både konsten och min ateljé, som är en speciell plats. Det är ett gammalt missionshus inrett med antikviteter och kuriosa; min tidsbubbla där man kan resa till slutet av 1800talet. Min konst har ju en och annan beundrare, och det är roligt att få berätta om hur jag arbetar och visa ateljén.
Äkthet, kvalitet och känsla är mycket viktigt för Anders i hans konstnärskap. Han målar för sin egenskull, kompromissar inte och vill förmedla sin upplevelse av motivet. Han inspireras också av andra dalabaserade konstnärer.
– Jag känner ett djupt släktskap med impressionisterna och efterföljande målare ur Zorngenerationen, det är där jag hör hemma i själ och hjärta. Gissa om sommarens utställning med franska mästare på Zornmuseet kommer ligga mig varmt om hjärtat, det blir något alldeles extra!
Dalarna är favoritmotivet
Dalarna ligger Anders varmt om hjärtat, och landskapet runt Siljan syns ofta avbildade i hans målningar.
– Byarna runt Leksand är min hemmaplan, och mer Dalarna går knappt att hitta. Här finns det mesta jag behöver utanför dörren, och jag rör mig mycket på båda sidor älven mellan Leksand och Insjön. Jag har hittat några absoluta pärlor dit jag ständigt återvänder, men letar också nya platser som kan överraska mig, utbudet är oändligt för en friluftsmålare. Ibland lämnar jag dock Dalarna en stund för att måla i Europa, det är inte så dumt att utmana sig med helt andra motivvärldar. Hela mitt liv har jag tecknat och målat, och kan liksom inte sluta. Det är bara att acceptera sitt öde, och jag trivs med det. Jag har haft andra parallella spår, men aldrig utan att ge upp målandet. Jag kommer dö med penseln i hand, det vet jag!