Man står bakom hög cafédisk.

Hos Station Grön samsas konst, vegetarisk mat och turistinformation

Stationshuset i Rättvik har i många år varit ett av de första intryck besökare möts av när de kommer med tåget till staden. I det äggskalsfärgade huset, som ligger precis ovanför långbryggan, finns sedan våren 2020 Station Grön. Här driver Hans From en verksamhet där konst, vegetarisk mat och turistinformation samsas om utrymmet i de vackra gamla lokalerna.


Hans står bakom disken i cafédelen när vi kommer på besök hos Station Grön. Han ler brett och välkomnande och frågar om han får servera kaffe. På den höga disken lockar glasburkar fyllda med småkakor, och flaskor med läsk från Mora Bryggeri står på rad. Hans visar runt i lokalerna och berättar om sitt arbete.

– Det var naturligt för mig att skapa en plats för att ställa ut konst, och som finns där för att inspirera andra. Vi fick godkänt för cafédelen som har en grön inriktning, men vi har inget ordentligt kök. De soppor som serveras kokas hos Stiftsgården och allt bröd beställer vi från Baka Kaka, det ska vara lokalt så långt det går! Det var naturligt att det skulle bli en infopoint också, med närheten till station och resecentrum. De flesta tycker om att stanna till och hämta kartor och information till vänner och bekanta här.

Två bilder på man till höger och kvinna vid broschyrer till vänster.
Hans From driver Station Grön som ligger i det gamla Stationshuset i Rättvik.
Detaljbild på cafédisk med glasburkar fyllda med småkakor och läskflaskor.
Cafédelen har en grönare inriktning och serverar vegetariska soppor och sallader, utöver gott fika.

En plats som inspirerar

I galleridelen har redan 23 konstnärer hunnit ställa ut sina verk sedan Station Grön öppnade, och fler ska det bli under våren. När vi går in där träffar vi skulptören P-O Söderlund, som arbetar med återbrukat material, och just nu är i full färd med att bygga sin del av utställningen.

Hans flyttade till Dalarna för 25 år sedan, och har bott här så länge att han känner sig som en rättvikare. Han har drivit hotell, jobbat med utställningar och kompetensprojekt och hade tidigare kontor just i dessa lokaler. Att han trivdes är det inte svårt att gissa sig till, eftersom han nu är tillbaka i huset men med en ny verksamhet.

– Det är en härlig mix på besökarna här! Konsten gör att man får en speciell publik, de stannar och tittar länge. Sedan är det de som kommer och fikar, men de stannar ofta till i galleriet de med. Infopointen blev som en tredje krydda, och de som kommer in på jakt efter broschyrer och kartor är nyfikna på Rättvik och Dalarna. De vill inte missa någonting. Det är roligt att inspirera till fler upplevelser, och det ger mig mycket att få möta en sådan variation på gästerna!

Man som arbetar med att bygga utställning samt en detaljbild på gallerit.
Konstnären P-O Söderlund arbetar med att bygga sin utställning i galleridelen.

Siljan har en stor attraktionsktaft

Att Dalarna och Siljansområdet är populärt tycker Hans inte är så konstigt. Han menar på att turismen har format Rättvik som ort i över 130 år, och att platsen har en stor attraktionskraft.

– Det är inte bara otroligt vackert här, utan det som attraherat folk i århundranden finns fortfarande kvar. Samspelet med sjön, ljuset, det rika kulturarvet. Vi lever mitt bland högtider och folkdräkter, det är en naturlig del av vårt samhälle. Det finns en stark kraft och vilja att hålla det levande, och i kombination med naturen och landskapet är det ett komplett resemål!

Allmogeskåp fyllt med broschyrer.
Station Grön har en inbjudande miljö och det finns mycket intressant att titta på.
Bord fyllt med broschyrer
Ta del av alla de broschyrer, kartor och den turistinformation som samlas här.

Om Visit Dalarnas Infopoints i Dalarna

En InfoPoint är en enklare variant av en bemannad turistinformation där du som besökare kan få hjälp med information om närområdet. Varje InfoPoint som finns listad på Visit Dalarnas hemsida uppfyller Visit Dalarnas och Visitas kvalitets- och servicekriterier för InfoPoints. Hos varje InfoPoint kan du få hjälp med turistiska frågor samt hämta tryckt material från Visit Dalarna.

Läs mer och hitta din närmsta InfoPoint: visitdalarna.se/infopoint