Följ med på en tur med häst och släde genom Dalarnas skogar. Det är en smått magisk känsla att glida fram genom ett tyst vinterlandskap, där ljudet av hästens bjällror blandas med barnens förtjusta skrik. När Emelie Eriksson på Snickars Brukshästar på Sollerön drar iväg häst, släde och familjen Andersson-Bröms är det ett riktigt vinteräventyr som väntar. Här berättar familjen om sina upplevelser av besöket på hästgården i Dalarna.
Det är en sådan där perfekt vintereftermiddag. Någon ynka minusgrad, solen har tittat fram efter förmiddagens snöfall och barnen är glada. En bättre start på vårt hästäventyr går knappast att få när vi parkerar bilen vid Snickars Brukshästar på Sollerön utanför Mora. Emelie Eriksson, som bokstavligt talat håller i tömmarna på både hästar, släde och företag, möter upp i dalamössa och kläder som matchar den gammaldags stämningen. Ett glatt leende och ett varmt välkomnande sätter stämningen direkt – liksom barnens totala eufori över att få träffa livs levande hästar. De rusar mot hagen för att få sig en närmare titt på djuren, framför allt på hingsten Ralf som fått en utkastad julgran att tugga på.
Just idag är det däremot kompisen Kuling som ska dra vår släde. Så vi sätter oss tillrätta, spända inför avfärd. Förutom vi föräldrar är det barnen Maja 6 år, John 4 år och Carl 2 år. Vi bullar upp med filtar och plädar, stoppar oss gott tillrätta innan vi drar iväg med ett ryck. Ångan från hästens varma andedräkt blir till rök när den möter luftens minusgrader. Vi glider fram över åkrar och längs skogsvägar, med vyer över Gesundaberget och Siljan som skymtar förbi när träden viker undan. Temperaturen sjunker ytterligare, skapar magiska dimslöjor över sjön.
Slädturer, turridning och skogsarbete
Emelie berättar från kuskbocken att hon drivit Snickars Brukshästar i fem år nu. Ursprungligen kommer hon från Täby, men kärleken tog henne till Mora och Sollerön och hon bor med sambon i grannbyn Gesunda. Den första egna hästen skaffade hon som 16-åring och har sedan dess utbildat sig till både brukshästkusk och hästskötare. Just det där med brukshästarna är och har blivit hennes signum. Idag jobbar hon med hästarna på heltid, både sommar och vinter. Viljan att bevara nordiska brukshästar, inte bara för slädturer som den här, utan också för faktiskt arbete i skogen. Hästarna lämnar inga andra spår än fotspår efter sig, att jämföra med de stora och dessutom högljudda skogsmaskiner som plöjer ner desto mer i sin väg. Till en början var det många som höjde på ögonbrynen när hon som ung tjej dök upp med sina hästar och skulle jobba. Fast de tystnade snabbt när de insåg att Emelie visste exakt vad hon gjorde – och dessutom gjorde det med bravur.
Vi åker vidare. Maja nynnar på Bjällerklang, vilket passar väl ihop med bjällrorna som ljuder när Kuling rör sig framåt i skogen. Ibland måste vi luta oss åt ena sidan, när spåret är lite buckligt. Barnen tycker det är kul och skriker av skratt när de far från den ena kanten av släden till den andra. Kanterna är höga och allt är stabilt, så vi sitter tryggt och säkert inom slädens väggar. Ingen som helst oro för att någon skulle trilla över. John och Maja kastar sig ibland ner på golvet och ligger och tittar upp på himlen. Undrar varför månen är framme fast det är ljust ute?
Så hojtar Emelie att det är dags för trav. Kuling ökar takten, frustar lite och stretar på. Samtidigt verkar vi inte utgöra någon dragvikt att tala om. Det känns som att han knappt märker att vi är med där bakom. Kanske funderar han över sina kompisar där hemma i hagen. Emelie har totalt fyra hästar och känner sig rätt nöjd med den storleken på sin flock. Om hon ska utöka uppställningen blir det med ett föl från någon av de hon redan har. Det tar sin lilla tid att träna upp en arbetshäst, men när hon är färdig har hon en pålitlig kollega. Visst rider hon också, alltså ”vanlig” ridning och erbjuder även turridning för den som vill testa hur det är att rida genom skogen på häst. Fast att arbeta tillsammans med hästarna i skogen eller att köra en släde är ändå något helt annat. Hon konstaterar att samarbetet och samverkan är oslagbar.
Kanelbullar till barnen och morot till hästen
Det är lätt att förstå vad det är som fångat Emelie där vi sitter hopkrupna. Det är tyst och rofyllt – eller ja, så rofyllt det kan vara med tre överentusiastiska barn i släden. Tvååringen pekar i och för sig mest på träden eller hajar till över de traktorer som ibland skymtar när vi glider förbi en av de dalaröda gårdarna som ligger som färgglada öar mitt i vinterlandskapet. Det är svårt att riktigt beskriva exakt hur perfekt och mitt i prick vi tajmat turen. Solen håller på att gå ned bakom Gesundaberget och det är alldeles lagom kallt. Sådär så att det börjar sticka lite i både tår och fingrar, bita i kinderna, men fortfarande mer än nöjsamt.
”Nu blir de andra hästarna glada över att vi är tillbaka” konstaterar fyraåringen när vi efter drygt 40 minuter återigen svänger in på gården. Där sprakar det snart i eldkorgen och påsen med kanelbullar sitter extra gott. För att inte tala om den varma chokladen! Medan vi vuxna värmer frusna fingrar vid elden klappar barnen Kuling som nu står svettigt varm och tar igen sig. Även han ska förstås ha sitt fika och tack för turen, så grädde på moset för John och Maja blir att få överräcka varsin morot.
När vi vinkar hej då till Emelie, Kuling och de andra hästarna är det trötta och lyckliga barn som landar i sina bilbarnstolar. Innan vi hunnit svänga ut från gården och påbörjat hemresan har de slocknat. Förutom Maja då, som fortsätter nynna Bjällerklang. En dag att minnas, minst sagt.
Om Snickars Brukshästar
Snickars Brukshästar erbjuder olika turer med hästar, framför allt nordiska arbetshästar. På vintern är det turer med häst och släde, sommar och övriga året är det häst och vagn. Det finns också möjlighet att testa turridning med häst eller prova på brukskörning.
Emelie Eriksson, som äger och driver företaget, är utbildad hästskötare och brukshästkusk. Fokus ligger på att bevara, öka kunskapen om och genomföra uppdrag med just arbetshästar. Hon och hennes hästar har, förutom de guidade turerna och turridningen, även varit med i filmer och evenemang. Dessutom jobbar hon och hästarna med olika uppdrag i skogen.
Läs mer och boka en tur på Snickars Brukshästars hemsida