Flicka åker pulka i snön.

5 aktiviteter för hela familjen under Vasaloppets vintervecka 2023

Är siktet inställt på Mora och Vasaloppets vintervecka? Även om det bara är en i familjen som ska åka något av loppen, finns det mycket att se och göra för alla åldrar. Fyll dagarna i Siljansområdet med fartfyllda, lärorika och spännande upplevelser. Ta en paus från skidspåren och måla en egen dalahäst, mörkervandra i pannlampans sken eller varför inte prova Barnens Vasalopp? Här är fem familjevänliga saker att göra.


1.      Måla en dalahäst i Nusnäs

Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända ikoner. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Inspireras av originalet eller släpp loss fantasin.

Läs mer: Nils Olsson Dalahästar.

Familj målar dalahästar vid dalahästtillverkningen i Nusnäs.

2.      Gör längdpremiär

Är det här vintern då ni står på skidor tillsammans för första gången? Eller kanske är ni redan hemma med både stavar, pjäxor och hur åkningen funkar. Oberoende nivå finns det många fina och barnvänliga skidområden. En solklar favorit i Vasaloppsland är Mora skidstadion. Vill ni göra utflykter till kringliggande orter är Orsa Grönklitt i Orsa, Granberget i Leksand, IK Jarl-området i Rättvik och Skidstadion Älvdalen barnvänliga alternativ.

Läs mer: Längdskidor i Dalarna.

Barn och förälder åker längdskidor.


Barnens Vasalopp på skidor

Vasaloppet själva anordnar dessutom Barnens Vasalopp i både Sälen och Mora, för barn mellan 3–10 år. I Sälen sker loppet lördag 25 februari på Vasaloppsstarten i Berga By (distansen är 90, 300 eller 900 m) och i Mora är det loppdags lördag 4 mars, med start vid Mora Parkens Camping (distans 900 m). Anmälan sker på plats, det är gratis att delta i loppet och alla barn får medalj efter målgång.

Läs mer: Barnens Vasalopp i Sälen och Mora.

Barn som åker skidor på Barnens Vasalopp i Mora.
Foto: Vasaloppet/Ulf Palm.

3.      Konstbesök hos Zorn

På Zornmuseet mitt i Mora är det fri entré för barn och unga upp till 18 år. Vintern 2023 står Zornmuseet värd för den hyllade vandringsutställningen "The Vikings Begin". Upptäck den mystiska, magiska värld som föregick vikingarnas tid i utställningen som innehåller unika, 1 300 år gamla, originalföremål.

Under sportlovet erbjuds barnanpassade visningar av den spännande utställningen, den 28 februari och 2 mars klockan 10. Rekommenderad ålder är 6−12 år.

Läs mer: Zorn i Mora.

Vikingahjälm från utställningen The Vikings Begin, som visas på Zornmuseet i Mora under hösten 2022.

4.      Bad och skridskor i Älvdalen

Älvdalens simhall är ett populärt utflyktsmål som lockar många badsugna besökare. De varma bassängerna och stora ytorna gör det till en uppskattad anläggning, framför allt för barnfamiljer. I hallen finns den 50 meter långa bassängen, där det finns utrymme för både motionssimmare och leksugna. Lägg därtill en vattenrutschbana med lekbassäng, bubbelpool och en 30 grader varm plaskbassäng för de allra minsta – och de flesta kan hitta något som passar.

Vägg i vägg med simhallen ligger även Älvdalens ishall, som är öppen för kostnadsfri allmänhetens åkning flera gånger i veckan. Då är ishallen öppen för alla som vill prova på att åka skridskor eller träna på egen hand. Kom ihåg hjälm!

Läs mer: Älvdalens sim- och ishall.

Barn med skridskohjälm.

5.      Mörkervandra i Rättviksskogarna

Följ med på en spännande tur när solen gått ner. I skogarna kring Rättvik kan alla åldrar följa med på en enkel vandring där ni tillsammans med naturguiden Lotta Backlund letar efter spår av djur och upplever skogen i skymningen. Ni får låna pannlampor på plats och i deras sken blir allt spännande och annorlunda. Efteråt samlas ni runt lägerelden för att njuta av en kvällsmåltid, värmande dryck och god fika.

Läs mer: Green Owl Travel.

Barn på mörkervandring i snöig skog med pannlampor, en håller i ett tomtebloss.

Fler tips på familjevänliga aktiviteter finns på barnensdalarna.se