En man som sitter på en gräsmatta med en flicka i knät, grön picknickkorg brevid sig, rutschkanor i bakgrunden.

Säterdalen, Säter

Säterdalen är ett halvmilslångt ravinsystem beläget mellan Säters samhälle och Dalälven.

Boka

Beskrivning

Säterdalen är ett halvmil långt ravinsystem med en helt unik natur.
Här finns Barnens Dal - en lekplats för barn i alla åldrar, fiske, klätterställningar, stora rutschbanor samt Dalstugan med café och servering sommartid, fäbodcafé, Säters Folkpark med evenemang året runt och fina vandringsleder.

Sommartid är det många evenemang i dalen som barnteater, loppis och veteranbilsutställningar på tisdagarna, countryjam, danskvällar med dansband och midsommarfirande.
Se alla evenemang i Säterdalen under länken "hemsida"

Säterdalens ravinsystem med sina branta sluttningar är unikt för Sverige. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett närmast tropiskt intryck. Den täta lövskogen öppnar sig stundom för att ge plats åt böljande ängsbackar och betesmarker.

Ljusteråns rinnande vatten nyttjades tidigt i olika anläggningar. 1619 anlades ett s.k. garvverk för rening av kopparmalmen från gruvan i Falun. I Säterdalen byggdes också Sveriges första kopparmyntverk. Rester av dammar och grunder vittnar om alla de smedjor och skvaltkvarnar som varit i bruk en gång i tiden.

Gruvkonsten - "Säterkonsta"
Säterkonsta betraktades under 1700-talet som ett av Dalarnas sju underverk. Gruvkonsten överförde via ett vattenhjul kraft till Bispbergs gruva. Konsthuset med det 8,6 meter i diameter stora hjulet och en bit av stånggången har återskapats under 1998. Invigning skedde 1999. Nu finns behov av ytterligare renovering innan det är funktionellt.

Vandringsleder
Säterdalen har ett omfattande ledsystem som ger besökaren möjlighet till en oförglömlig upplevelse. Vandringslederna följer i stort sett Ljusteråns stränder i dalens botten. Tät lövskog med ormbunkar och bredbladiga lundväxter varvas med öppna ängs- och betesmarker i detta omväxlande landskap.
Ta på dig vandrarskorna och upplev den fantastiskt vackra naturen i Säterdalens ravinsystem. Den fina vandringsleden inbjuder till många upplevelser. Varför inte cykla till Solvarboravinen eller Norddalen för att sedan vandra till Säterdalen.

Bra att veta

  • Handikapparkering