Människa på vandringsled.

Gyllbergen - Vandringsleder

Gyllbergen är Borlänges största naturreservat. Det är ett 1020 hektar stort vildmarksområde med fina vandringsleder på sommaren och längdskidspår på vintern.

Boka

Beskrivning

Reservatet bildades 1982 främst för att skydda området från kalavverkningar. I området finns 23 bergstoppar över 400 meter, och tack vare sin höjd växer skogen långsamt tillbaka vilket ger en känsla av att man befinner sig i fjällen.

Här kan du vandra på spångar genom myrarna, plocka hjortron och blåbär, eller utforska det rika djurlivet. Ta en tur med familjen och njut av en fikapaus vid någon av de många vindskydden med grillplats. Eller ge dig ut på en längre tur till någon av övernattningsstugorna. I Gyllbergen finns en mängd olika turer, i olika svårighetsgrad, att välja mellan. Kom ihåg att ha rejält på fötterna eftersom lederna ofta är blöta.

Bilparkeringar finns året runt på fem ställen runtom naturreservatet; Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna, Långmyran och Prästbodarna. Vid parkeringarna finns också informationsskyltar, raststugor/övernattningsstugor och torrdass. Vid Gyllfäbodarna, Spånsfäbodarna samt Prästbodarna finns också vindskydd med eldplats. Vid Bergslagsplan finns endast sommarparkering. Notera att raststugorna/övernattningsstugorna inte är bokningsbara.

Är du intresserad av djurliv? Här kan du se både trana, tjäder och uggla. På våren dansar tranorna och en solig dag kan du höra orren spela. En häftig upplevelse är att övernatta ute i ett vindskydd under sommaren, då kan du kanske få se björn, lo, varg eller järv om du har tur!

Vandringslederna är uppmärkta med orange färg. Berätta alltid för någon om dina färdplaner, i Gyllbergen är mobiltäckningen tyvärr dålig med samtliga operatörer.

En folder med information om naturreservatet samt ledkarta finns att ladda ner eller beställa på länsstyrelsens hemsida. Det går också bra att hämta på Borlänge Tourist Information.