Hund i kanot, som är transportmedlet till det flytande hotellrum som går att boka på Kungshaga Hotell i Orsa.

Paddeltur med spontanköp

Paddelturen slutade med att de helt spontant köpte ett hotell. Nu står Mikaela och Björn Friström redo att ta sig an Kungshaga Hotell utanför Orsa. I köpet ingick förutom själva hotellet även ett flytande hotellrum, Sveriges bästa solnedgång och en helt ny livsstil.


Mikaela, du och din man spontanköpte ett hotell?

– Ja, vi var ute och paddlade i Orsasjön på midsommarafton förra året, kom förbi Kungshaga och frågade ägarna om hotellet var till salu. Vilket det var! Det förändrade våra liv på något dygn.

Brukar ni vara såhär spontana?

– Vi hade inte köpt ett hotell om det inte varit Kungshaga. Det ligger på den vackraste platsen i Dalarna, med solnedgången tvärs över sjön varje dag. Det finns inga begränsningar för vad man skulle kunna göra. Vi vill skapa en träffpunkt, en grund där vi kan göra allt vi vill. Som aktiviteter, event, fart och fläkt och det ska hända saker. Vi ska bara släppa en pandemi först.

Ni fick nycklarna i december, hur har första tiden varit?

– Vi har jobbat med media och event i 25 år, så vi lär oss en helt ny bransch. Men vi har rest mycket, bott mycket på hotell och vet vad vi tycker om och vad vi vill ha. Mycket handlar om att vara glad och ha kundfokus. Sen har det varit många utmaningar, som att sätta sig in i alla bokningssystem och få igång en restaurang rent logistiskt.

Flytande hotellrum som ligger på en flotte i Orsasjön och som går att boka genom Kungshaga Hotell.
På en flotte i Orsasjön ligger det unika flytande hotellrummet.

 

Var det som du trodde?

– Det är verkligen en livsstil och även om man får jobba mycket får man väldigt mycket tillbaka. Vi märker hur alla människor som kommer hit är så glada, de är ju i semestermode! Man får bra energi och det är en skön atmosfär att få vara i. Målet är ju att man ska komma hit och hänga och trivas. Sen är lokalkännedomen en enorm tillgång när man möter gästerna. Jag har ju vuxit upp här och kan varenda väg i alla byar, så jag kan visa dem rätt om de har önskemål. För områdena runt omkring är som gjorda för aktiviteter. 

Ni har också ett flytande hotellrum?

– Ja, folk tycker det är skithäftigt och det är redan nu bra bokat inför sommaren. Det är ju helt unikt, för hur ofta tar man kanoten ut till en flotte och sover? Där ute finns sängar, kylskåp och man kan ladda mobilen. Både hur mysigt som helst och det ligger i tiden.

Vad hugger ni tag i härnäst?

– Att få igång uteserveringen fullskaligt, det är ju Dalarnas finaste. Att bara sitta här på den nya stora altanen och se en solnedgång över Orsasjön, det känns inte som att man är i Sverige. Sen är det många om och men och vi är helt nya, men vi har stora planer framöver och det händer saker hela tiden. Man kan inte bygga Rom på en dag, men kanske på fyra dagar. Det går fort i varje fall.

Björn och Mikaela, ägare av Kungshaga Hotell i Orsa.
Björn och Mikaela spontanköpte Kungshaga Hotell under en paddeltur.

Läs mer: Kungshaga Hotell.