Familjen Reinholds åker skidor på Kläppen i Sälen.

Avstressande familjevinter på Kläppen

Vinter på riktigt, på en plats där stressen rinner av en och ett svårdefinierat lugn infinner sig. Att ta med familjen till Kläppen i Sälen har blivit en självklarhet för Jennifer Reinhold. Där väntar skidåkning, skoterturer, snöskovandring och självklart en hel del tid tillsammans.


För Jennifer Reinhold har Sälen varit en självklar del av vintern ända sedan hon växte upp. Att byta de gråslaskiga vintrarna på västkusten mot vita vintervärldar i dalafjällen har alltid lockat. Ändå var det först som vuxen och med egna barn som hon fick upp ögonen för Kläppen. När hon väl kom dit var det dock kärlek vid första ögonkastet.

– Jag blev helt fast och har nu dragit dit både släkt, familj och vänner. Det finns så mycket för alla och jag märker hur vi åker mycket mer skidor än lift. Alla kan till exempel åka Gondolen upp till toppen, oavsett om man är nybörjare eller proffs. Sen kan alla ta sig ner därifrån, via backar i olika nivåer och bra transportsträckor.

Själva skidåkningen är förstås en av huvudanledningarna till att familjen drar till fjällen och till Kläppen. Området är dessutom tryggt och överskådligt, så att barnen, som är 6 och 10 år, klarar sig mycket själva.

– Vi går ut tillsammans på morgonen, men sen ser vi inte röken av dem förrän på eftermiddagen. De är små daredevils, har alltid åkt väldigt mycket skidor och älskar att åka allt. Det är både röda backar, transportsträckor och hoppbackarna. De är verkligen överallt i alla pister och tycker det är så roligt.

Barnen har inte gått i skidskola på Kläppen, men det har däremot Jennifer själv gjort.

– Jag har tagit skidlektioner, vilket var både läskigt och lärorikt. Man har ju lärt sig ett sätt att åka och nu fick jag helt plötsligt lära mig ett annat.

Kläppens maskotar Trolle och Trolla tillsammans med barnen i familjen Reinholds.

Familjen Reinholds i skidbacken på Kläppen i Sälen.

Skoter, snöskovandring och längdskidor med älgmöte

Familjen ser också till att fylla dagarna med mer än bara skidåkning. Jennifer nämner pulkarace och aktiviteter med anläggningens maskotar Trolle och Trolle.

– VI har också åkt snöskoter, vilket var väldigt roligt. Vi samlades vid Toppstugan och åkte ut på en slinga över fjället. Alla kunde åka med barnen satt bakom när vi körde.

Något de även har testat är längdskidor, vilket blev en riktig hit.

– Det var något jag aldrig gjort innan, men var så himla kul. Vi åkte vid Älvspåret, som ligger ner mot Västerdalälven. Det var svårt och lite jobbigt innan jag lärde mig tekniken, men verkligen något jag skulle vilja göra mer. Plus att man kan göra hela familjen, jättemysigt. Det kom till och med några älgar, vilket var väldigt mysigt.

Under åren de varit i Kläppen har de hunnit med att testa olika boende. En klassisk fjällstuga, på det nybyggda hotellet Kurbits och i pistnära lägenheter. I Jennifers mening har alla alternativ sin unika charm.

– Det är mysigt med stugkänslan, bastu, öppen spis och den där stämningen man är uppvuxen med. På hotellet är det superfint och fräscht med utsikt över backarna, plus att hotellfrukosten ingår. Jag gillar att bo nära backarna, som man gör på hotellet. Då är det lätt att slinka in om man vill hämta något, gå på toa eller äta någonting snabbt.

Hotell Kurbits på Kläppen i Sälen.

Frukost och skidgrejer på hotellet.

Två barn sitter i soffa och bläddrar i tidning.

Familjen landar i lugnet och frihetskänslan

I vinter ska de bo på Hotell Kurbits. För en resa till Kläppen är numera en självklarhet.

– Livet känns så mycket trevligare där. Varje gång jag är i Sälen och Kläppen mår jag bara så himla bra. Vet inte vad det är, men mycket handlar nog om att det är ordentlig vinter. Miljön, omgivningen, naturen, lugnet, det tysta. Även om det är tempo, liv och rörelse på anläggningen känner jag mig alltid mer avslappnad. Ett lugn som jag inte tror man kan hitta på så många andra ställen.

Även närheten till naturen gör sitt till.

– Det är ju en viss frihetskänsla när man åker skidor, som gör en lite lugnare och lite gladare. Och all tid man spenderar ute tillsammans bland snö, trädtoppar och aktiviteter. Vi gör något tillsammans, där alla kan vara delaktiga och ha roligt. Och att se glädjen i barnen gör mig som mamma lycklig.

Veckorna och dagarna i Sälenfjällen och på Kläppen har också varit läkande. Att koppla bort vardagen och helt byta miljö blir det som behövs för att både Jennifer och familjen får fylla på med kraft och energi.

– Ibland kanske man varit mer sårbar och det har varit mycket, livet är hektiskt och stressen äter upp en. Jag minns än idag hur jag satte mig i liften, gav mig ut i backen och helt plötsligt började andas. Man inser att det finns ett liv utanför jäkten, hittar lugnet, sig själv och det blir nästan lite meditativt. Man landar här och nu. Det låter lite filosofiskt kanske, men allt det här är något jag vill ge vidare till mina barn. Hittills älskar de vintersemestrarna och tycker det är så roligt. Ingen av oss vill åka hem, det är ju det som är problemet.

Läs mer och boka på Kläppens hemsida.

Hela familjen Reinholds äter våfflor på Kläppen.

Lunch med våfflor i solen utomhus.