Sunnansjö Hembygdsgård

Adress: Grytängsvägen 1, 77012 Sunnansjö Visa karta

Adress: Grytängsvägen 1, 77012 Sunnansjö

Gårdens byggnader och samlingar representerar dels den bergsmansmiljö som under 300 år präglade Grangärdebygden, dels den jord- och skogsbrukverksamhet som alltid funnits i dessa trakter men som efter järnbrukens död i slutet av 1800-talet blev de dominerande näringarna.

 

Grangärde Hembygdsförening bildades 1924 och hembygdsgården började byggas upp några år senare. Den svedjefinska inflyttningen till Grangärde finnmark under 1600-talet hade också viss inverkan på bygdens jord och skogsbruk och även på dess kulturmönster, vilket framgår av samlingarna.

Det äldsta föremålet på hembygdsgården är en dörr från tidigt 1400-tal. Den har sannoligt tillhört kapellet i Grytänge som var en föregångare till Grangärde kyrka.

Här finns även textilsamlingar och bygdens egen folkdräkt, Grangärdedräkten, visas i en separat utställning.

Visa mer

Om denna aktivitet

Öppettider
Hembygdsgården är tillgänglig för besök på egen hand, året runt. Visningar sker sommartid.
Besöksadress
Grytängsvägen 1
Postadress
77012 Sunnansjö
Telefonnummer
+46 0240 91 422
Bed & Breakfast

Atelje Vävglädje Butik, Bed & Breakfast

Avstånd: 396 meter
Välkommen till Ateljé Vävglädje Butik, Bed & Breakfast. I centrala Sunnansjö två mil nv. om Ludvika, nära till Dan Anderssons hemtrakter och Finnmarken. Här erbjuds hemtrevliga och ljusa rum med totalt 7 bäddar.
Vandrarhem

Stora Brunnsvik

Avstånd: 9,4 km
Brunnsvik är en liten by beläget cirka sju kilometer norr om Ludvika centrum och området, som är en gammal folkhögskola, ligger vackert i en södersluttning med fin sjöutsikt över sjön Väsman. Här finns 46 bäddar fördelade på 30 rum. Det finns 16 dubbelrum och 14 enkelrum, alla med egen dusch och toalett. Matsal, pentry och TV-rum är gemensamt för alla boende. Rummen är endast tillgängliga för studenter, föreningar eller kursdeltagare.
Hotell & pensionat

Best Western Grand Hotel Elektra

Avstånd: 14,5 km
Välkommen till ett familjeägt 4-stjärnigt hotell. Ludvikas största hotell med 103 rum, konferenslokaler, restaurang, lobbybar, relaxavdelning . Laddstolpar för elbilar. Gratis entré till stort Gym i samma byggnad. Alla rum har fri tillgång till WiFi. Handikappanpassade rum, familjerum för barnfamiljer, rum med connecting doors för större familjer. Flera rum har utsikt över sjön Väsman. Hundar och katter är välkomna. Gratis cykeluthyrning.
Build: 2021-06-14 17:38:03, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails