Exteriör av Rörsjöstugorna.

Rösjöstugorna Fulufjällets Nationalparkscamp

Stugorna är belägna i nordvästra Dalarna vid Rörsjön och Harrsjöns stränder uppe på kalfjället med en sagolik natur långt från asfalt och stad. Rösjön är Sveriges sydligaste sjö med vild röding. Du tar dig hit genom att vandra åka snöskoter eller på skidor.

Beskrivning

Fulufjällets Nationalparkscamp ligger i nordvästra Dalarna vid Rörsjön och Harrsjöns stränder uppe på kalfjället. Under sommaren startar man färden hit från Naturum och vandrar ca 3,5 kilometer. På vinter startar man lite längre ned vid Brottbäcksstugan och tar sig hit på egen snöskoter, snöskor eller på skidor, ca 7 km. Rösjön är Sveriges sydligaste sjö med vild fjällröding. I sjöarna finns både Röding och Öring. Isfisket efter röding är en av årets höjdpunkter och öppnar i februari och pågår in i slutet av maj. För att få fiska i Fulufjällets Nationalpark behövs Dala Fjällfiskekort som du kan köpa på plats eller online. Fisket är tillåtet 1/1 – 31/8 samt en vecka i november. Boka gärna vårt vinterfiskepaket.

Med 93 meters fallhöjd är Njupeskär Sveriges högsta vattenfall och den stora sevärdheten i Nationalparken. Det är en mäktig syn när vattnet kastar sig över bergskammen. Runt vattenfallet finns och ett ekologiskt unikt liv, med växter som inte finns någon annanstans. Även världens äldsta träd, en 9550 år gammal gran vid namn Old Tjikko, finns uppe på fjället.

Alla stugor har gasolplattor. Vedkamin för värme. Belysning finns men ej eluttag. Ved och gasol ingår i stughyran. Vatten hämtas i vattendraget intill i avsedda hinkar. Stugorna har inventarier för matlagning. Porslin, bestick, m.m finns. Sängarna har madrass täcke och kudde. Klassiska utedass i egen byggnad finns på området. Stugorna saknar duschmöjlighet. Vi rekommenderar att du hyr bastun eller tar ett uppfriskande dopp i sjön. Ett tips från vana fjällresenärer är att medtaga våtservetter för personlig hygien.

Roddbåtar och pontonbåtar med flytvästar finns att hyra. Även pimpelspön, isborr, elektrisk isborr samt isfisketält för uthyrning.

Snöskor kan hyras av Rösjöstugorna Fulufjällets Nationalparkscamp. Skoter kan hyras av Walls Skoter i Särna.