Frida Hansdotter i slalombacken på Idre Himmelfjäll.

Frida Hansdotter tar med familjen till Idre Himmelfjäll

Skidåkning på dagen och sedan landa i stugan för middag, sällskapsspel och stugmys. När alpina världsstjärnan Frida Hansdotter tar med familjen på fjällsemester är siktet inställt på den nyaste destinationen på Sveriges alpina karta – Idre Himmelfjäll.


Frida Hansdotter är minst sagt hemma i de alpina backarna, med medaljer från både OS och VM på meritlistan. Även om tävlingsskidorna har lagts på hyllan, är skidåkningen ett fortsatt viktigt och bestående inslag i livet. Med en snart ettårig son i familjen, blir det däremot kanske lite annat fokus när det är dags att dra till fjällen för vintersemester.

– Jag ser framför mig att lära honom åka skidor på Idre Himmelfjäll. Anläggningen är perfekt eftersom det finns backar som passar hela familjen. Nytt för i år är också ett skidband för små barn, för att det ska bli lättare att ta sig uppåt än att ta en lift. Att det finns ett bra område för barnen är viktigt, så att de har sitt. Det byggs också fler grillplatser, vilket är mysigt. Det godaste är väl en korv med bröd utomhus, säger Frida, som är ambassadör för Sveriges nyaste alpina anläggning, som invigdes julen 2019.

Även skidåkningen, själva nedfarterna och den kringliggande naturen faller henne i smaken.

– Det är en fantastiskt fin anläggning med väldigt fin åkning. De har byggt backarna efter terrängen, hur träden stått, så det är inte bara raka pister rätt ner. Nedfarterna följer naturen och hur fjället ser ut, vilket sticker ut i svenska sammanhang.

Inför årets säsong har hon dessutom fått ytterligare en egen nedfart uppkallad efter sig. ”Frida Branten” har nu fått sällskap den nya backen ”Frida Hansdotter Race Arena”.

– Jag önskar ju någon ytterligare tuff backe, så den här blir jättefin. Sen vore det kul att kunna ha en skidtävling och få ge tillbaka till ungdomar. Det är en dröm.

Två barn på skidskola tillsammans med skidlärare på Idre Himmelfjäll.

Drömmen om fjällstugan som slog in

En annan dröm är den om en egen fjällstuga – ytterligare en dröm som nu har blivit verklighet.

– Jag har byggt fjällstuga i Idre Himmelfjäll, vilket är en dröm för mig som varit mycket i fjällen med familjen när jag varit liten. Så nu ser jag framför mig att få åka upp med min familj till vårt eget hus. Vi kommer spendera mycket tid där, säger Frida.

En fjällsemester med familj och vänner är dessutom så mycket mer än bara skidåkningen.

– Bra backar är förstås a och o för mig som skidåkare. Jag älskar att swisha nerför backarna och drar gärna på mig utrustningen och är ute på dagen. Sen har alla olika nivåer och sina aktiviteter. Vissa kör utför, andra hänger i längdspåret och några åker pulka. Sen ses man för att grilla korv på lunchen. Det mesta handlar om att vara ute i naturen och ha det gott.

Skidåkning i solnedgången på Idre Himmelfjäll.

Timrad fjällstuga på Idre Himmelfjäll.

Vill vinna sällskapsspelen

Framåt eftermiddagen tar stugmyset vid.

– När backarna stänger går man in och badar bastu, lagar mat och spelar sällskapsspel. Yatzy är en favorit, men det blir olika kortspel och spel. Jag brukar tänka att det inte spelar någon roll hur det går, när spelet väl har börjat vill man ju vinna, skrattar Frida.

Nu ser hon fram emot många vintrar i Idre Himmelfjäll tillsammans med familjen.

– När jag tänker på skidåkning tänker jag på hur det var när jag var liten och var i fjällen med familjen. Det ser jag fram emot att få göra med min familj nu. Jag älskar att man åker upp just som familj, får de blommiga kinderna utomhus och sen går in och umgås i stugan på eftermiddagen. Det är fjällsemester för mig och vad jag önskar alla barnfamiljer, att de får en upplevelse tillsammans

Läs mer på Idre Himmelfjälls hemsida.

Solnedgång på Idre Himmelfjäll, med fjällstuga i förgrunden.