Grövelsjön med Fredrik Andersson.

Grövelsjön med Fredrik Andersson

Fredrik Andersson planerar för fullt. I vinter har han siktet inställt på Vita bandet, att skida längs hela Sveriges fjällkedja, från Grövelsjön till Treriksröset. Annars hittas han oftast i trakterna kring Grövelsjön, där han både bor och jobbar. Dalarnas fjällvärld är ständigt återkommande på hans Instagramkonto @photofredds. Där sprider han fjällinspiration som lockar till turer med milsvida utsikter.


Berätta om bilden!

– Den är tagen på toppen av en av Grövelfjälls brantaste nedfarter. Vi var tre goda vänner som hade en extra lång lunchrast och bestämde oss för att ta några åk i den ännu opistade nedfarten. Solen sken, det var 15 grader kallt och ingen vind alls. Tyst och kallt, men framförallt så äkta och så vackert. Det enda som hördes var tunga andetag efter den relativt hurtiga klättringen upp i backen och ljudet utav knarrande snö under våra skidor. På toppen stannar vi till och hämtar andan. Inget sägs, men när vi vänder oss om och kikar ner längs fjällsidan ser vi den underbart vackra utsikten. Rent spontant börjar Johan posera framför det vidsträckta landskapet och jag lyckas fånga en av hans grymma poser! Det är i sådana stunder man är nöjd att kameran är med. Det fina med att bo och jobba i fjällen är dessutom att dagar som dessa återkommer, dagar då en ger sig ut på skidorna i solskenet och i den fina snön.

Vad är grejen med Grövelsjön?

– Charmen är den stora variationen av miljöer med runda fjäll, vackra sjöar och djupa skogar. Sen finns det fint fiske, det är alltid ett litet plus. Eftersom jag jobbar inom turistbranschen tycker jag, att Grövelsjön är en väldigt fördelaktig plats att turista på. Här finns en av de bästa fjällstationerna, ett unikt fjällbageri och framförallt väldigt bra längdspår. Sen ligger ju Grövelsjön perfekt geografiskt. Relativt nära för de som kommer från den södra delen av landet och vill upptäcka eller utforska en del av de svenska fjällen.

Några andra vintriga tips i Dalarna?

– En skidtur kring Nipfjället och Städjan i Idre! Det är enkelt att ta sig nära fjället med bil och där väntar en varierad terräng för alla nivåer på skidåkning. Ett annat vintrigt tips kan vara en tur till Hävlingestugorna, där det är en väldigt vacker omgivning. Och varför inte prova fiskelyckan med pimpelspöet i Hävlingesjön? Tar man sig över sjön så kommer man till Töfsingdalens nationalpark, vilket också är ett intressant på vintern!

Läs mer om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.