Två cyklister cyklar nedför stenig stig.

Mountainbikeleder på Lugnet

Lugnet är ett av nordens mest kompletta område för sport och friluftsliv. Vintertid är arenan mest känd för längdskidåkning i världsklass, men de senaste åren har Lugnet satsat hårt på att bli en lika bra arena för MTB på sommaren.

Boka

Beskrivning

Lugnet MTB-leder börjar på VM-arenan och går sedan ut i Lugnets Naturreservat där cyklisterna bjuds på en härlig mix av handbyggda stigar, naturliga singeltracks och fina utsiktspunkter. På arenan finns även en cykel lekplats och en teknikbana för teknikträning.

Startplatsen för Lugnets MTB-leder ligger vid sprintbackarna på skidstadion, hänvisningsskyltar finns från spårcentralen vid Campingreceptionen.

Berguven 3 km
Berguven är en kort och lättcyklad led som är perfekt för dig som vill lära känna cykeln innan du ger dig ut på längre turer. Leden börjar med att följa Lugnets Röda och Lugnets Blå ut ur stadion. När de andra lederna viker av ut i skogen gör istället Berguven en kort sväng runt Lindéns Kulle och sedan trampar du lugnt vidare på elljusspåret, förbi fårhagar och ängar. Leden avslutas med nedre halvan av Gamla Mormor, en grusad stig med doserade kurvor och roliga gupp som går sakta utför hela vägen tillbaka till stadion.

Lugnets Blåa 7 km
Lugnets Blåa är en relativt lättcyklad led och passar perfekt för lite äldre barn och dig som är ny på mountainbike. Lättcyklad är dock inte samma sak som tråkig! Leden passerar flera specialbyggda sektioner med doserade kurvor, hopp och härligt flyt.

Halvvägs runt leden passerar man Sjulsarvsstugan med grillplats, dricksvatten och en fantastisk utsikt över Falun – perfekt för en skön vilopaus. Sedan är det dags för en lång utförskörning tillbaka till stadion via stigarna Second Chance, Halloween Knights och slutligen nedre halvan av Gamla Mormor.

Lugnets Röda 15 km
Lugnets Röda är vår mest populära led bland cyklister med god kondition. Leden följer Lugnets Blåa och gör sedan en extra loop på 8 km som bjuder på snabba skidspårsstigar, tekniska singletracks, sköna klättringar och snabba utförskörningar. Leden avslutas med de byggda lederna Second Chance, Halloween Knights och till sist hela Gamla Mormor ner till stadion igen.

Lugnets Röda kan upplevas på många sätt; antingen tar du hela i ett svep och får ett härligt träningspass med fina cykelupplevelser. Eller så tar du det lugnt och stannar till vid Kolarkojan, Lärkstugan eller Sjulsarvsstugan och andra fina platser längs leden.

Stora Stöten 2,5 km
Stora Stöten är en led för dig som vill ha en riktig utmaning att bita i och innehåller allt från tekniska och tuffa klättringar till branta utförsbackar med hala rötter. Leden startar med en klättring upp för hela Mördarbacken, bitvis på tekniska stigar med flera krux. Väl på toppen får du en kort andhämtning ner genom fårhagarna innan det är dags för nästa tuffa klättring längs en stig som bara blir brantare och brantare. Väl uppe vid hopptornen är det dags för nedförskörning och nu står branta och teknsika stigar på menyn. Självklart bryts nedförskörningen av med några korta klättringar innan du är nere på stadion igen. Tar du ett varv till?

Gamla mormor
Gamla Mormor var för länge sedan ett smeknamn på Falu Gruva. Idag är det namnet på flowleden som går från hopptornen hela vägen ner till stadion! Gamla Mormor är en slät, välanlagd led som slingrar sig hit och dit, genom fårhagar, skogspartier och slutligen ner genom VM-spårområdet. Längs vägen kan du njuta av doserade kurvor, härliga rollers och ett och annat litet hopp. Leden passar alla – barn och nybörjare kan rulla lugnt och tryggt på det släta underlaget, medan erfarna cyklister kan utmana sig själva i doserade kurvor och kullar som inbjuder till hopp och lek. När du kommer ner är det bara att hoppa in i bergbana och snart är du uppe på toppen igen för ett nytt härligt åk!

Fet-Mats
Fet-Mats är en snabb och bitvis teknisk singletrack med skönt flow. Stigen går i fallinjen bredvid Mördarbacken och bjuder på berghällar, rötter, små drops och mycket annat trevligt.

Gruvfrun
En handbyggd stig som snirklar sig ner från hoppbackarna till skidstadion. Längs en dryg kilometer bjuds du på ett dignande smörgåsbord av snäva kurvor, branta hang, trappsteg och andra spännande krux.
Farten är lägre än på grannstigen Fet-Mats, men pulsen är desto högre. Stigen uppskattas av såväl enduro-cyklister som xc-cyklister som vill slipa på tekniken. Gruvfrun är graderad röd, men som namnet antyder kan den bjuda på ett och annat hjärnspöke som gör att den upplevs svårare än vad den egentligen är. En stig att växa med helt enkelt!

Övriga spår
Lugnet har varit ett tillhåll för downhillcyklister i flera decennier, bland annat har SM och Sverigecupen i downhill avgjorts här flera gånger. Det innebär att det finns en uppsjö av gamla stigar och spår utför det lilla berget. Många är fortfarande klart cykelbara och väl värda att upptäcka, men eftersom de inte underhålls regelbundet är de inte uppmärkta. Cykla gärna, men visa hänsyn mot andra besökare och kolla stigens status innan du kör!

Cykeltvätt finns på Lugnets Camping och på backstadion strax nedanför bergbanans dalstation.

Att tänka på när du vistas i naturreservatet
- Du får inte skada växtligheten eller geologiska naturföremål.
- Du får bara använda motorfordon på upplåtna vägar.
- Vintertid får du bara köra snöskoter på markerad skoterled.
- Motorfordon ska parkeras på hänvisade platser.
- Det är bara tillåtet att rida på markerade ridleder.
- Du får bara elda på hänvisade platser.
- Hundar ska hållas kopplade året om.
- Du får inte gå i preparerade skidspår.
- Visa hänsyn, hälften av marken är privat.