Grillplats och bänkar med två personer som fikar.

Jätturn Naturreservat

Naturreservatet är en trevlig dagsutflykt för hela familjen. Vid sjön Jätturn finns en kolarkoja, en eldplats samt ett bord med bänkar. Under sommartid finns en eka som man kan låna för att ro över sjön och in i den lilla grottan. Medtaga egen flytväst och förtöj ekan ordentligt efteråt. På grottans väggar finns ristningar av initialer, varav de äldsta är från 1600 talet.

Boka

Beskrivning

Enligt sägnen ska Engelbrekt, Sten Sture den äldre och Drottning Kristina ha besökt grottan.

Passa även på att se Bråfallsstenen, den finns längst norrut i reservatet. Stenen är en så kallad migmatit vilket är en blandbergart som en gång i tiden smält samman under vulkanisk verksamhet. Mot söder syns veckade vågband i stenens struktur.

Du tar dig in i området via Pollackssund. Sedan får du vandra ett stycke på Sméleden. Det är en trevlig vandringsled som börjar i Björsjö och går norrut, genom reservatet till Långsjön i Säters kommun. Runt Jätturn löper en märkt och delvis spångad led, som tar dig till sjöns västra strand. . Startpunkten för denna trevliga runda är kolarkojan och den är drygt 1 km lång.

Bra att veta

  • Barn & Familj

Vägbeskrivning

Norrifrån: åk från Romme, passera Skens- och Ulvshyttan. Sväng sedan vid skylten som pekar mot Jätturns naturreservat. Söderifrån: åk från Smedjebacken via Jobsbo, passera Getbo och Finngården. Sväng sedan vid skylten som pekar mot Jätturns naturreservat.