Cyklande par.

Forsturen: Vacker landsbygd och gamla anrika byar

Cykla i vacker natur på asfalterade cykelbanor och grusbelagda vägar. Ledens totala längd är 29 km och startar och slutar vid Avesta bibliotek, går österut på landsbygden via grusvägar genom mindre gårdar och byar som till ex den vackra kyrkbyn i Grytnäs till Fors och Åsgarn. Leden vänder sedan tillbaka mot centrala Avesta via en lågtrafikerad asfalterad väg och i vacker skogsmiljö. Längs leden finns mat och dagligvarubutik i Fors samt café och enklare restaurang på Kolarbo Gård hos Muddus Hjortron. Boende på Kolarbo Gård hos Muddus Hjortron samt på Dalagård. I centrala Avesta där turen startar och slutar finns mer boende, restauranger, caféer och butiker.

Boka

Beskrivning

Om turen: Forsturen
Längd: 29 km
Svårighetsgrad: Lättcyklad tur på fina grus- och asfaltsvägar genom både bebyggelse och fina skogar. Det är en stigning upp på ett berg på sträckan mellan Liljansberg och Västanberg.
Tid: 2-4 timmar
Startplats: Avesta Bibliotek
Slutplats: Avesta Bibliotek
Parkering: Stor parkering vid närbelägna Avesta Galleria.

Värt ett stopp
Avesta Bibliotek centrala Avesta
Startplats i centrala Avesta. Hit går det även bussar.
Bo: Hotell och vandrarhem.
Mat: Caféer, restauranger och livsmedelsaffärer finns det gott om i centrala Avesta. Avesta Galleria finns också här för shopping av övriga produkter.

Gamla Byn
Besöka: Avestas äldsta stadsdel, Gamla Byn, är en levande och välbevarad bruksmiljö vid Dalälven med byggnader från 1630-talet och framåt då Avesta Kopparbruk förlades till Avesta. Avesta Myntmuseum ligger här och visar Sveriges mynthistoria från vikingatid fram till idag.
Mat: Café på Verket samt restaurang Koppardalen vid Verket.
Övrigt: Badplats i Gamla Byn vid Dalälven.

Grytnäs kyrkby med gammelgård och kyrka
Att besöka: Grytnäs hembygdsgård kallas också för Målaregården efter den förste ägaren, Anders Erson Målare, född här på gården 1657. Målaregården och härbret uppfördes på plats på 1600-talet, och övriga byggnader är ditflyttade från andra platser i socknen. Anläggningen består av en parstuga, portlider, härbre, kokhus och pumphus, samtliga på ursprungsplats samt en loftbod som flyttats hit från Skräddarbo, ett ombyggt spannmålsmagasin från Kyrkbyn och ett spruthus från Stusshyttan. Grytnäs kyrka är en av Dalarnas vackraste medeltidskyrkor med otroligt vackra vägg-målningar. Dessa målningar blev på 1700-talet överkalkade men åter framtagna vid restaureringar 1938 och 1960. Grytnäs socken är en gammal kulturbygd. De arkeologiska fynden från Vanan, Österbyn, Ingvallsbo, Hyttan, Norr Nävde mfl har lämnat upplysningar om byggdens ålder. Vetskapen anser sig kunna anta bebyggelse här så långt tillbaka som för 5-10 000 år sedan. Då bygden är så pass gammal är det givet att här har långt före den kristna kyrkans tillkomst funnits en offer- och kultplats.

Östanbyn
Besöka: Här växte den kände dragspelskungen Carl Jularbo upp tillsammans med sina föräldrar och nio syskon i ett torp i Östanbyn.

Hyttbäcken
Nobelpristagaren, skalden och poeten Erik Axel Karlfeldts mor Anna Jansdotter kom från denna gamla fina bergsmansgård kallad Träslottet här i Hyttbäcken.
En mycket vacker och välbevarad gård som går att besöka om man bokar besöket.

Dalagård
Boende: Dalagård är en nybyggd gård i gammal dalastil med bastu, badplats, båt och brygga. Uthyres åt en kund i taget med självhushåll eller catering.

Bra att veta

  • Leisure Cycling

Vägbeskrivning

1. Starta vid Avesta Bibliotek och Turistinformation på Kungsgatan 32.
2. Följ cykelvägen mot Kyrkogatan, ta höger genom besöksmålet Gamla Byn.
3. Cykla över Kyrkbron och vidare på befintliga cykelvägar genom Högbo och Skogsbo längs med Skogsbovägen mot Grytnäs kyrkby.
4. Vid Grytnäs kyrkby, sväng av från Skogsbovägen in på Humlegårdsvägen och ta sedan höger in på Skräddarbovägen.
5. Vid korsningen Skräddarbovägen och Kyrkbyvägen sväng vänster mot Grytnäs kyrka.
6. Vid kyrkan kan man välja åt vilket håll man vill cykla. Leden är markerad via grusvägen mot Hyttan, Liljansberg och Åsgarn men det går lika bra att välja att cykla åt andra hållet på Kyrkbyvägen mot Östanbyn, Fors, Åsgarn, Liljansberg och tillbaka till Grytnäs men detta vägval är inte skyltat.
7. Vi fortsätter beskrivningen av cykelleden mot Hyttan och Liljansberg. Vid Grytnäs kyrka sväng vänster in på vägen mot Hyttan och Liljansberg.
8. I byn Hyttan tar du av till höger in på grusvägen som är skyltad mot Liljansberg.
9. Följ denna fina slingrande grusväg hela vägen mot Åsgarn genom fin gammal skog, gårdar och små byar. Vid Dalkarlshyttan blir det en stigning uppför berget och sedan nedför vid Västanberg. Efter Dalkarlshyttan ligger boende och konferensanläggningen Dalagård som erbjuder möjlighet till boende och hyra av en hel dalagård.
10. I Västanberg, följ vägen som gör en tvär sväng till vänster och fortsätter mot Åsgarn.
11. I Åsgarn, sväng av till höger från vägen mellan Åsgarns kapell och hembygdsgård och fortsätt på vägen en bit innan leden går vidare på den gamla banvallen hela vägen in mot Fors. Cykelleden går på den västra sidan av Åsgarnssjön. På den östra sidan ligger Muddus Hjortron, i byn Kolarbo, med gårdsbutik, B&B, café och restaurang under sommartid.
12. Banvallen kommer ut i ett bostadsområde i Fors och där följer leden befintlig asfalterad cykelväg längs Basvägen. Här i Fors finns en ICA-butik och pizzeria.
13. Där Basvägen tar slut, sväng höger och följ cykelvägen längs med Haggatan, över järnvägen och längs med riksväg 68 mot Dicka, Dickavägen.
14. I Dicka går cykelleden över järnvägen igen och vidare på befintlig asfalterad väg i blandtrafik, Kyrkbyvägen, genom byarna Hyttbäcken och Östanbyn mot Grytnäs kyrkby.
15. Från Grytnäs följer leden samma väg tillbaka på befintliga cykelvägar genom Skogsbo, Högbo, över Kyrkbron och genom Gamla Byn mot Avesta Bibliotek och Turistinformationen.