Två personer tittar på keramik i butiken vid Nittsjö Keramik.

Keramik och oförstörd charm i Nittsjö

Ett av landets äldsta hantverksföretag finns i byn Nittsjö utanför Rättvik. I fabriksbutiken hos Nittsjö Keramik finns produkter av både första och andra sortering av den ikoniska dalakeramiken. Här handlas tomtar mitt i sommaren och besökare lockas av hantverket som aldrig verkar gå ur tiden.


Det är dalaidylliskt så det förslår. Att ta sig fram längs de slingrande vägarna mot byn Nittsjö, mellan faluröda hus, hagar och böljande grönska ger utflykten ett extra somrigt skimmer. Väl framme vid den rustika tegelbyggnaden som sedan 1880-talet huserat Nittsjö Keramiks tillverkning, väntar nästa dalaboost.

På hyllorna i fabriksbutiken ryms klassiska serier som ”Allmoge” och ”Kullsbjörken”, med sina böljande dalaformer och -färger. Det går även att botanisera bland nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor från tiden 1890–1950 formgivna av Erik Mornils, Jerk Werkmäster och Thomas Hellström. För att inte tala om de omtalade, välkända och populära Luvnissarna. De är ständiga favoriter som varit med sedan 1994, då formgivaren Elaine Westh tog fram den första. Sedan dess har drygt 80 olika modeller tillverkats och minst en ny tillkommer varje år.

– Det är många som vill handla hantverk lokalt och det märks att det finns en efterfrågan. Extra kul är att det kommer yngre generationer som också uppskattar produkterna. Ett tag trodde vi att det bara var äldre som tycker om våra saker. Men många har kanske vuxit upp med keramiken hemma och när de själva ska sätta bo vill de ha det här, som man såg hemma hos mormor och morfar, resonerar vd Anders Löfgren.

Keramik från serien Kullsbjörken av Nittsjö Keramik.
Serien Kullsbjörken är en av de storsäljande favoriterna. Foto: Anna Holm.

Fabrikens oförstörda charm

Nog har keramiken från Nittsjö blivit riktiga klassiker och såväl fabriken som den tillhörande butiken har blivit ett uppskattat utflyktsmål, året runt. Alla med just sin anledning att besöka butiken.

– En del kommer för att köpa Luvnissar mitt i sommaren, medan andra kommer för att komplettera sin servis. Har man vänner och bekanta på besök från andra delar av Sverige och världen är det här något man visar upp eller så är man på väg till Dalhalla-konsert och stannar till på vägen. Och vissa tycker bara det är kul att åka och titta på någonting, säger Anders.

Det är något unikt oförstört över Nittsjö Keramiks fabrik. Som om allt är som det alltid varit.

– Vi har en väldigt mysig miljö här, det är som att tiden stått stilla. Det låter kanske lite tokigt, men det är helt enkelt för att det inte funnits kapital att renovera sönder det ursprungliga. Vi har fått jobba med det vi har, vilket gör att fabriken och byggnaderna finns kvar med det här utseendet.

Anders är fjärde generationen Löfgren som driver familjeföretaget vidare och det är en självklarhet att bevara och föra traditionen vidare.

– Visst hade jag lite andra planer, men sen blev jag kvar. Det är kul att gå till jobbet, det är omväxlande och det händer alltid någonting. Sen är det skönt att koppla av hjärnan och få arbeta med händerna ibland, att bara sätta sig och göra något som är väldigt metodiskt.

Nittsjö Keramik fabrik.
Tegelbyggnaden i Nittsjö huserar både tillverkning och butik. Foto: Anna Holm.

Struntar i trender

Många samlar dessutom på keramik från Nittsjö och vill gärna komplettera sina serviser.

– Jag får telefonsamtal och mejl flera gånger i veckan om gamla föremål. Det är många som samlar på gamla saker och är nyfikna på när den är tillverkad och vem som är formgivare. Det är också vad jag brukar kunna hjälpa till med. Det jag däremot aldrig svarar på är värde i kronor och ören.

Sommaren är Nittsjö Keramiks högsäsong och Anders ser fram emot att hälsa både nya och gamla besökare välkomna.

– Vår keramik har blivit klassiker. Trender kommer och går, men vi varken vill eller kan hänga på. Tar vi fram en ny produkt eller dekor måste den hålla minst i tio, helst tjugo år. Säljs den fortfarande efter den tiden är det bara att fortsätta, då behövs ingen marknadsföring.

Läs mer på Nittsjö Keramiks hemsida.

Keramik och Luvnissar från Nittsjö Keramik.
Luvnissarna är storsäljare och minst en ny modell tillkommer varje år. Foto: Anna Holm.