Man och kvinna vandrar i skog.

Allt för sommarens vandring

Börja planera inför sommarens vandring i Dalarna. Väljer du äventyrlig vildmark, mäktiga fjäll, orörda skogar eller öppnare landskap? Här har vi samlat tips på vandringar och vandringsleder, guidade turer, fjällvandring, platser med extra barnvänlig och tillgänglig vandring – en hel massa vandringsgodis från Dalarna helt enkelt.


1. Vandra med guide: Hitta direkt till guldkornen

Grövelsjöfjällen väntar den magiska fjällvärld som gjort sig känd och populär för sin lättillgängliga kombination av skog, fjäll och vatten. Med en guide vid din sida är chansen extra stor till riktigt minnesvärda upplevelser, där du får hjälp att hitta de allra bästa guldkornen.

Följ med tre naturguider utanför upptrampade leder och hitta de bästa hemligheterna.

Här hittar du också fler vandringar med guide och vandringserbjudanden.

2. Vandringsleder för nybörjare och erfarna

Allt fler söker sig ut i naturen för att uppleva lugnet, äventyret och den friska luften. Runt om i Dalarna finns många uppskattade vandringsleder och vandringsområden.

Här ger vi tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna våra bästa tips på vandringar för såväl nybörjare som mer erfarna vandrare. Plus en hel del bra att veta-information för alla som vill ge sig ut på vandring i sommar.

3. Hitta till Dalarnas vackraste vyer

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Oavsett om du längtar efter blånande berg, mäktiga fjäll eller vidsträckta skogslandskap behöver du inte åka särskilt långt.

Det finns gott om hänförande platser, slående utsikter och minst sagt maffiga vyer i Dalarna. Här är guiden till några av Dalarnas vackraste vyer.

4. Upptäck Dalarnas nationalparker

Dramatiska vattenfall, oändlig och otillgänglig blockmark eller magiska älvlandskap? Ett besök i en nationalpark är en naturupplevelse utöver det vanliga.

Här kan du läsa mer om Dalarnas tre nationalparker: Fulufjället, Töfsingdalen och Färnebofjärden, och den unika miljö som väntar i de olika områdena.

Man och kvinna blickar ut över Fulufjället.
Fulufjället är en av tre nationalparker i Dalarna som samlar många fina vandringsleder i magisk fjällmiljö – och ett av Sveriges högsta vattenfall.

5. Tillgängliga vandringsleder i Dalarna

Oavsett om du tar dig fram till fots, i rullstol, med rullator eller med barnvagn, finns möjligheter att komma naturen riktigt nära.

Läs artikeln med Anders Andrae vars mål är att bestiga Städjan med rullstol, han både inspirerar och tipsar om tillgänglig vandring.

Här hittar du också fler tips på tillgängliga leder.

6. Vandra i fjällen: Vilken vandring passar dig?

Det är något speciellt med att vandra i fjällen. Som om ett magiskt skimmer ligger över de vida vidderna, de höga topparna och det unika landskapet.

Låt fjälldrömmarna slå in i sommar och ge dig ut i den häftiga naturen. Vilken fjällvandring passar dig?

7. Barnvänlig vandring i Dalarna

Vandring är ett häftigt sätt att komma nära naturen, utforska allt spännande som finns där och framför allt att spendera tid tillsammans.

Här har vi samlat tips till dig som vill vandra med barn, förslag på platser och vandringar som är extra barnvänliga.

Så packa ryggsäcken, snöra på kängorna och ge er ut på Dalarnas härliga vandringsleder.

Familj vandrar i fäbodmiljö.
Upptäck naturen tillsammans med barnen. Det finns många enkla och lättillgängliga vandringsleder runt om i Dalarna.

8. Vild och vacker vandring i Malingsbo-Kloten

Malingsbo-Kloten är ett av Sveriges största naturvårdsområden, där chanserna är stora att uppleva de skandinaviska vilda djuren på riktigt. Vandraren Sanna Rosell berättar om sin första nära-älg-upplevelse och skildrar ett dygns vandring i de djupa skogarna i södra Dalarna.

Följ med ut på vandringstur i Malingsbo-Kloten.

9. Fyra olika vandringar runt Siljan

Runt omkring Siljan finns en hel uppsjö av leder, stigar och naturområden att välja mellan när det är dags att ge sig ut på tur.

Här har vi samlat fyra vandringar runt Siljan, alla med sin unika profil. Vilken av dem väljer du?

Mer vandring i Dalarna

Kvinna tittar på informationstavla.
Läs på om vandringen och leden innan du ger dig ut – och se till att ta med den utrustning turen och naturen kräver.