Man och kvinna vandrar i skog.

Allt för sommarens vandring

Börja planera inför sommarens vandring i Dalarna. Upplevelsen börjar ju redan på hemmaplan, när det är dags att läsa på om olika vandringar, leder, etapper och boenden. Här har vi samlat nio artiklar fyllda med tips på vandringar och vandringsleder, platser med extra barnvänlig och tillgänglig vandring – en hel massa vandringsgodis från Dalarna helt enkelt. Ta sikte på äventyrlig vildmark, mäktiga fjäll, orörda skogar eller öppnare landskap. Djupdyk i möjligheterna, dröm och planera inför vad som komma skall.


1. Vandringsguide: Här är Dalarnas bästa vandring

Vandra i fjällen, längs pilgrimsled eller genom fäbodar i Dalarnas omväxlande landskap. Det är alltid nära till en naturupplevelse och många leder går via vackra natur- och kulturlandskap. Här har vi samlat våra bästa tips på vandringar runt om i Dalarna. Djupdyk i möjligheterna, snöra på vandringskängorna och ge dig ut!

Läs artikeln här

2. Hitta till Dalarnas vackraste vyer

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Oavsett om du längtar efter blånande berg, mäktiga fjäll eller vidsträckta skogslandskap behöver du inte åka särskilt långt. Det finns gott om hänförande platser, slående utsikter och minst sagt maffiga vyer i Dalarna. Här är guiden till några av Dalarnas vackraste vyer.

Läs artikeln här

3. Upptäck Dalarnas nationalparker

Dramatiska vattenfall, oändlig och otillgänglig blockmark eller magiska älvlandskap? Ett besök i en nationalpark är en naturupplevelse utöver det vanliga. I Dalarna finns tre nationalparker: Fulufjället, Töfsingdalen och Färnebofjärden. Här kan du läsa mer om dem och den unika miljö som väntar i de olika områdena.

Läs artikeln här

Man och kvinna blickar ut över Fulufjället.
Fulufjället är en av tre nationalparker i Dalarna som samlar många fina vandringsleder i magisk fjällmiljö - och ett av Sveriges högsta vattenfall.

4. Tillgängliga vandringsleder i Dalarna

Oavsett om du tar dig fram till fots, i rullstol, med rullator eller med barnvagn, finns möjligheter att komma naturen riktigt nära. Hur lång vandringssträcka känner du för att uppleva idag? I Dalarna finns vandringsleder för alla smaker och behov. Här tipsar vi om några vandringssträckor i Dalarna som är extra lätta att ta sig fram på.

Läs artikeln här

5. Vild och vacker vandring i Malingsbo-Kloten

Malingsbo-Kloten är ett av Sveriges största naturvårdsområden, där chanserna är stora att uppleva de skandinaviska vilda djuren på riktigt. Vandraren Sanna Rosell berättar om sin första nära-älg-upplevelse och skildrar ett dygns vandring i de djupa skogarna i södra Dalarna. Följ med henne ut på vandringstur.

Läs artikeln här

6. Barnvänlig vandring i Dalarna

Vandring är ett häftigt sätt att komma nära naturen, utforska allt spännande som finns där och framför allt att spendera tid tillsammans. Här har vi samlat förslag på platser och vandringar som är extra lämpliga för dig som vandrar med barn. Så packa ryggsäcken, snöra på kängorna och ge er ut på Dalarnas härliga vandringsleder!

Läs artikeln här

Familj vandrar i fäbodmiljö.
Upptäck naturen tillsammans med barnen. Det finns många enkla och lättillgängliga vandringsleder runt om i Dalarna.

7. Fullmatade naturupplevelser vid Fulufjället

I Fulufjällets nationalpark finns gott om äventyr för den som letar efter mäktiga utomhusupplevelser av alla de slag. Här finns till exempel ett av Sveriges högsta vattenfall, världens äldsta träd, urgamla tall- och granskogar, spännande fiske och många mil av natursköna vandringsleder.

Läs artikeln här

8. Vilken vandrare är du? Fyra olika vandringar runt Siljan

Runt omkring Siljan finns en hel uppsjö av leder, stigar och naturområden att välja mellan när det är dags att ge sig ut på tur. Här har vi samlat fyra olika vandringsförslag, alla med sin unika profil. Vilken av dem väljer du?

Läs artikeln här

9. Bra att veta inför vandringen

Allt fler söker sig ut i naturen för att uppleva lugnet, äventyret och den friska luften. Runt om i Dalarna finns många uppskattade vandringsleder och vandringsområden. Här nedan ger vi tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna våra bästa tips på vandringar för såväl nyblivna vandrare som de som är mer vana vid friluftslivet. Plus en hel del bra att veta-information för alla som vill ge sig ut på vandring i Dalarna i sommar.

Läs artikeln här

 

Kvinna tittar på informationstavla.
Läs på om vandringen och leden innan du ger dig ut - och se till att ta med den utrustning turen och naturen kräver.

Läs mer: Vandring i Dalarna