Städjan i solnedgång.

Hitta till Dalarnas vackraste vyer

Att leta upp det perfekta picknick-stället är ett spännande vardagsäventyr för både stora och små. Oavsett om du längtar efter blånande berg, mäktiga fjäll eller vidsträckta skogslandskap behöver du inte åka särskilt långt. Det finns gott om hänförande platser, slående utsikter och minst sagt maffiga vyer i Dalarna. Här är guiden till några av Dalarnas vackraste vyer.


Städjan, Idre

Städjan är den sydligaste toppen i det svenska fjällmassivet med sina 1131 meter. Det skiljer sig dessutom karakteristiskt från de omgärdade fjällen, med sin branta topp som höjer sig från ett lågfjäll. I Selma Lagerlöfs "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" navigerar till och med ledargåsen Akka med hjälp av Städjans säregna profil. Sommartid är det en populär vandring att ta sig upp på toppen av Städjan, där en milsvid utsikt åt alla håll väntar.

Städjan i Idre.

Hykjeberget, Älvdalen

Hykjeberget, som med sina höga klippväggar och branta stup är ett unikt blickfång i det älvdalska landskapet. Den kilometerlånga vandringen från parkeringen till utkiksplatsen är kuperad men enkel och den milsvida utsikten som väntar på toppen är väl värd insatsen. Slogboden med eldstad är en fin rastplats för medhavd kaffe och bulle. Eller varför inte slå er ner på “Prinsbänken” – den bänk av älvdalskvartsit som gavs i bröllopsgåva till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som kommer från Älvdalen.

Hykjeberg i Älvdalen.

Gesundaberget, Mora

I Gesunda utanför Mora väntar Gesundaberget med sina 514 meter över havet. Ta dig upp till toppen för egen maskin och njut av den slående utsikten över Sollerön och Siljan. Hit kommer såväl lokalbor som besökare på jakt efter de vyer som väntar efter den svettiga stigningen.

Gesundaberget i Mora.

Söderås, Rättvik

Ta riksväg 69 från Falun via Bjursås mot Rättvik. Efter flera mil i de djupa barrskogarna öppnar så världen upp sig igen – kanske kan det till och med sägas vara entrén till Siljansbygden. För här, alldeles innan Rättvik, ligger Söderås. Nedanför sluttningen breder Siljan ut sig, inramad av de blånande bergen i fjärran. Passa på att stanna till i en parkeringsficka för att verkligen ta in de maffiga vyerna innan resan genom Dalarna fortsätter.

Söderås i Rättvik.

Bispbergs klack, Säter

Ungefär 4 km söder om Säter, alldeles intill riksväg 70 ligger Bispbergs klack. Berget reser sig 315 meter över havet, brant över de bördiga åkrar, gårdar och skogar som utgör landskapet runt omkring. Själva klacken finns på bergets sydvästra sida. Här krävs bara en kort promenad genom skogen och inga stora strapatser för att nå utsikten som täcker stora delar av södra Dalarna. Vid vackert väder kan man från utsiktspunkten urskilja Lugnets hoppbacke i Falun, Kupolen i Borlänge och gruvlavarna i Garpenberg, liksom många torn och kyrkor på närmare håll.

Bispergs klack i Säter.