Orsasjön.

Övernatta på flotte i Orsasjön eller fäbodstuga i Fryksås – Här finns unika boenden i Orsa

Det sjuder av möjligheter till stora upplevelser i trakterna kring Orsa. Bo på en flotte mitt ute på sjön, paddla och vandra fram genom naturen och checka sedan in på fäboden med eget spa. Kungshaga Hotell och Smidgården är den perfekta kombinationen för en sommar i Orsa.


Alldeles vid Orsasjöns strand, inbäddat mellan grönskande ängar och sjökanten, ligger Kungshaga Hotell. Här finns inte bara möjligheter att övernatta i klassisk hotellbemärkelse. Den som vill testa något nytt och annorlunda har möjlighet att paddla ut på sjön i kanot för att checka in i ”Room of nature” och spendera natten i ett litet hus på en flotte – bokstavligt talat mitt ute i naturen.

– Vi fick idén när vi genomförde guidade turer med kanot och gästerna slogs av hur fantastiskt vackert det var ute bland dyningarna. Vi började fundera på hur man kan njuta av det här ännu längre, säger Daphne van Zonneveld som driver Kungshaga hotell tillsammans med maken Pauwel.

Flotte på vatten.

Men vad händer om det blåser, är kallt eller om det regnar? Många frågor skulle lösas på vägen fram till dess att det flytande huset stod på plats.

– Vi insåg att det krävs något ambitiöst och rigoröst som skulle passa de som vill ha det bekvämt. Efter att ha pratat med några vänner, varav en kom från byggbranschen, skissade vi på ett utkast att utgå ifrån. Vi trodde nog inte från början att vi faktiskt skulle kunna bygga ett sådant vackert hotellrum på sjön, med riktig hotellstandard och egen toalett.

Incheckning sker ”som vanligt” på hotellet, där det hämtas nycklar till såväl rummet som de kanoter som ingår i rumspriset. Därefter är det bara att utgå från närliggande Lundens båtplats och ta de första paddeltagen mot nattvilan. Det lilla huset, som alltså kallas ”Room of nature”, ligger ca 10–15 minuters paddeltur ut i sjön. Där finns en dubbelsäng, bord och bänk, en kemisk toalett med handfat och rinnande vatten, batteribelysning och möjlighet att ladda mobilen via USB.

– Liggandes på sängen kan man se utsikten runtom genom fönstren och glasdörren. Man kan även sitta ute på en liten uteplats och njuta av utsikten, naturen och lugnet. Upplevelsen ger verkligen ro för själen och man är nära alla naturens effekter. Efter en natt på sjön paddlar man tillbaka och njuter av en frukostbuffé på hotellet.

Se mer av Orsasjön under en guidad tur i kanot

Under ett besök på Kungshaga Hotell finns det även möjlighet att upptäcka ännu mer av omgivningarna, inte minst från vattensidan. Daphne och Pauwel erbjuder guidad tur i kanot, där en erfaren guide tar en med ut på äventyr.

Kanoter på Orsasjön.

– Vi paddlar mellan Vattnäs och Holens båthamn, en paddelsträcka på ca 2 timmar. Under tiden berättar vi om området vi passerar. Vid halvtid gör vi ett lunchstopp på en av Orsasjöns öar eller vid en av fastlandets badplatser. Kanske blir det också ett svalkande dopp. Under turen kan man njuta av Orsas natur och utsikten till sjöss och känna lugn och ro på vattnet. Om man har tur då möts man även av sällsynta djuren som finns på och nära sjön, säger Daphne.

Turen är anpassad till nybörjare, men även den mer erfarne paddlaren som vill uppleva fina timmar på Orsasjön har mycket att hämta. För de som vill går det också att hyra såväl kanoter och kajaker som Stand Up Paddleboards, SUP-brädor, på hotellet.

Vandra vidare till Smidgården på Fryksås höjder

Efter en eller flera dagars stopp på Kungshaga kan det vara dags att ta sig till högre höjder. Med utsikt över de nyligen utforskade paddelvattnen på Orsasjön ligger Fryksås fäbodar. Bilvägen handlar det om en förflyttning på ca 17 km – men finns tid och ork är vandringsvägen helt klart att rekommendera. Så snöra på kängorna och följ leden som slingrar sig upp mot den gamla fäbodbyn som är i högsta grad levande. Här driver Liselott Länsmans Smidgården. Tillsammans med maken Per har hon skapat en avkopplande oas med boende i traditionella fäbodstugor, lokala smakupplevelser och naturnära aktiviteter.

Smidgården i Fryksås.

– Hela Fryksås har en harmoni och många säger att det är så tyst och lugnt så man sover så bra här. Varje stuga har kvar fäbodens genuina lugna och trygga miljö med den vackra dalastilen, och ändå med alla dagens bekvämligheter, som badrum med dusch och toalett.

I området kring Smidgården och Fryksås finns många vandringsleder och stigar att utforska. Bland annat passerar Siljansleden fäboden, en led som även utsetts till en av Sveriges tolv signaturleder av Svenska Turistföreningen, STF.

För den som både vill uppleva miljöerna och ta del av fäbodbrukets historia, bjuder Liselott in till vandringshelg i augusti. Med utgångspunkt på Smidgården går vandringen längs naturstigar, förbi tjärnar och vattendrag.

– Vi vandrar på de gamla fäbodstigarna där vallkullorna vandrat med sina kor ut till dagens bete, vi får känna historiens vingslag. Kanske får vi också höra en kulning vid tjärnen, skrattar Liselott som är känd för sin förmåga inom den traditionella kombinationen av sång och lockrop som användes för att locka till sig djuren som var ute på bete.

Vandrare på led i Fryksås.

Koppla av med spa och fäbodrelax

Den guidade vandringen, boende och alla måltider ingår under vandringshelgen. Dessutom finns möjlighet att efter dagens strapatser utomhus att checka in i den både avkopplande och exotiska unika fäbodrelaxen.

– Vi har byggt om det gamla fäbodstället till en unik relaxavdelning med inomhuspool, relaxrum, vedbastu och ett behandlingsloft. Vi vill skapa en skön och avkopplande upplevelse i den genuina fäbodmiljön vi har här i Fryksås.

I Orsa och i Fryksås finns med andra ord alla möjligheter till upplevelser som är ensamma i sitt slag. Gemensamt för dem alla är närheten till naturen, det genuint personliga bemötandet och framför allt chansen att skapa minnen som består.