Vandringsled i Gagnef.

Vandra i Gagnef med Sifferbo Stugby som bas

Spendera sommaren i en mysig timmerstuga, med närhet till både naturen och flera av Dalarnas välkända aktiviteter och sevärdheter. Hos Sifferbo Stugby i Gagnef väntar lugnet och och vandringslederna startar direkt utanför dörren.


Sifferbo Stugby och B&B ligger i Sifferbo i Gagnefs kommun mellan Borlänge och Leksand. Falun finns 2,5 mil bort. Det betyder att läget är en perfekt bas för en semester i Dalarna, oberoende vilken typ av aktiviteter som lockar. På bekvämt avstånd finns världsarvsstaden Falun med till exempel Falu Gruva och Carl Larsson-gården. För den som är på semester i Dalarna med barn finns Leksand sommarland i Leksand eller Sahlins struts och 2047 Science Center i Borlänge.

För att inte tala om alla badplatser, vandringsleder, cykelområden och andra naturupplevelser för både stora och små. För är det lugnet som hägrar finns allt som behövs på plats på området. Stugbyn består av sju mysiga timmerstugor i olika storlekar och ligger i naturskön skogsmiljö med många sjöar och vattendrag runt omkring.

– Vandring, cykling och bad är de främsta aktiviteterna här. Mina bästa tips är en vandring till Djurmo klack och Oxberget, en kanottur på älven och en cykeltur i området, säger Ronald de Jong som driver Sifferbo Stugby.

Skylt över Djurmoklack.
Utgå från Sifferbo Stugby för en vandring till Djurmo Klack, där finns både länets största grotta och en slående utsikt, rekommenderar Ronald de Jong.
 

Ronald ser att intresset för vandring och utomhusaktiviteter ökat de senaste åren – och ökar än mer. Allt fler vandrar med barn, där hela familjen ger sig ut på tur i dalaskogarna. Landskapet är varierat med skog, ängar, fäbodar, älvar och sjöar. Här finns också många sorters blommar och fåglar.

– Området kring Sifferbo bjuder på många möjligheter till vackra vandringar i fantastisk natur. Det går att göra både kortare dagsvandringar och längre turer på flera dagar. Det finns totalt 480 km markerade vandringsleder här i Gagnef.

Runt om i Gagnef finns också flertalet fäbodar som utgör spännande oaser längs vandringarna, tillsammans med forsar, älvar och ängsmarker. Det finns också flera utsiktspunkter, där vandringarna bjuder på milsvida vyer över omgivningarna som belöning efter stigningen.

–Mina tips på en fin dagstur är en vandring genom Änjansdalen, Solsbodarna, Oxberget och Djurmo klack, säger Ronald.

Sifferbo Stugby.
På Sifferbo Stugby i Gagnef väntar mysiga timmerstugor med närhet till utomhusupplevelser som vandring, cykling och paddling.
 

Väl tillbaka på stugbyn finns det alla möjligheter att endera spendera tid i den egna stugan eller hänga på de stora öppna ytorna runt omkring. För leksugna barn finns sandlåda och gungor. Dessutom finns det grillplats för den som vill spendera kvällen vid en sprakande eld. Paddling är en annan uppskattad aktivitet och det finns aktörer i området som hyr ut kanoter och kajaker.

Situationen med Covid-19 har gjort att Sifferbo Stugby har gjort flera omställningar för att anpassa verksamheten till de nya omständigheterna. För Ronald är det självklart att följa rådande riktlinjer och se till att besökare kan känna sig trygg när de är på plats.

– För att hindra smittspridning har vi utökad städning, med bland annat desinfektion av beröringspunkter. Varje hus har sina egna sanitära anläggningar och sin egen ingång. Vid ankomst är nyckeln redan i huset och vi kan därför hålla ett tillräckligt avstånd från varandra.

Läs mer: Aktiv sommar i Dalarna