Familj som vandrar längs en grusväg.

Tillgängliga vandringsleder i Dalarna

Oavsett om du tar dig fram till fots, i rullstol, med rullator eller med barnvagn, finns möjligheter att komma naturen riktigt nära. Här tipsar vi om några vandringssträckor i Dalarna som är extra lätta att ta sig fram på. I Dalarna finns vandringsleder för alla smaker och behov. Dalarnas skiftade landskap, från kalfjäll med dramatiska vattenfall till djungelliknande raviner i söder, bjuder på natur som du upplever allra bäst längs vandringsleden.


Vandringsleder i Fulufjällets nationalpark

Den vackra skogen i Njupåns dalgång är både mystisk och magisk. Vattenfallet Njupeskär skapar dimmiga slöjor av droppar som reflekteras i solen och lavens färger om hösten växlar mellan orange, terrakotta och lejongult.

Lavskrikeleden är en tillgänglig vandringsled som bjuder på 2 kilometer av norra Dalarnas vackra natur. Den startar och slutar vid Naturum i nationalparken och består av både packat grus och träspänger, så att både rullstolar och barnvagnar kan ta sig fram. Längs leden kan du verkligen ta in Fulufjällets skönhet – som att se den färggranna laven och lyssna till flyttfåglarnas orkester.

Delar av vandringsleden Njupeskärsslingan är tillgänglighetsanpassad. Leden är grusad och upprustad med spänger för att göra det lättare att ta sig fram, dock är det en del trappsteg så den är inte helt anpassad för rullstol eller barnvagn. Besökare får en fin vy över det dramatiska vattenfallet från Njupeskärsslingan.

Far med dotter vandrar på en bro.

Gränjestjärn, Idre Fjäll

Från skidstation vid Idre Fjäll tar du dig fram både med rullstol och barnvagn till idylliska Gränjestjärn vid Städjans fot. Från skidstadion följer du den asfalterade rullskidsslingan och därefter en bred spång, totalt 5 kilometer tur och retur.

Säterdalen i Säter

I södra Dalarna ligger staden Säter, med den djungelliknande dalen strax intill. Säterdalen är en halvmil lång ravin där ormbuskarna växer högt och vilt och ån slingrar sig in i grönskan. Att ta sig fram längs vandringsleden här är som att uppleva tropisk natur! De flesta vandringslederna går längs Ljusterån och leden mellan Norddalskvarn och Almbacken är tillgänglighetsanpassad. Här finns även en grillstuga för den som är sugen på en varm matbit efter turen.

Man och flicka leker i gräset.

Frostbrunnsdalen i Borlänge

Naturreservatet Frostbrunnsdalen i Borlänge är ytterligare ett exempel på naturens häftiga ravinbildning. Här kan man höra både näktergalens och törnfågelns kvitter och även dricka vattnet direkt ur källan. Det är isande kallt och kristallklart rent! Vandringslederna är anpassade för barnvagnar och parkeringen ligger nära dalen.

Mer vandring i Dalarna