Cyklister som cyklar i solnedgång.

5 cykeltips i södra Dalarna

Att cykla i södra Dalarna är både ett äventyr och en upptäcktsresa. Här kan du välja mellan lugn cykling på fina vägar eller söka spänningen på flowiga stigar. Cykla MTB nedför backen i downhill, där allt fokus ligger på nästa kurva. Vare sig du är nybörjare eller van cyklist, cyklar på egen hand, med kompisgänget eller tillsammans med familjen finns det passande led. Här har vi samlat 5 tips på platser att cykla i södra Dalarna.


1. Cykla på Lugnet i Falun

Lugnet i Falun är ett av nordens mest kompletta område för sport och friluftsliv. Vintertid är arenan mest känd för längdskidåkning i världsklass, men de senaste åren har Lugnet satsat hårt på att bli en lika bra arena för MTB på sommaren. Ta bergbanan upp och njut av utsikten innan det är dags att ta sig nedför via någon av lederna ”Gamla Mormor” eller ”Fet-Mats” ner – garanterat härligt pirr i magen! Det finns också flera skogsleder för MTB, från den korta och lättcyklade ”Berguven” till den riktigt utmanande ”Stora Stöten”. Den senare inleds med en minst sagt tuff klättring uppför den omtalade Mördarbacken.

Läs mer: Cykling på Lugnet

Tjej som cyklar på en cykelled i Lugnet, Falun.
Full fart längs cykelleden ”Gamla Mormor” på Lugnet i Falun.

2. Cykla i Bjursås

Bjursås är en nyfiken uppstickare på cykelkartan i Dalarna. Här har många hittat ett skönt cykelområde för både träning, kompishäng och allmänt härliga cykelturer. För den som vill cykla cross country finns slingor på alltifrån 10 km till 41 km. ”Lundbergsledens” 24 km bjuder på lång fin cykling med perfekt rastplats vid Lundbergs fäbodar – eller så håller ni ut till badplatsen i Bodarna. ”Hambergsspurten” passerar också den många natursköna platser och utsikter. Plus en hel del pulshöjande backar och tekniska passager – för att inte tala om ett och annat lerhål. Utmärkande för cyklingen i Bjursås är att flera leder går genom kulturbygd och passerar stugor, gårdar, fäbodar och utsiktsplatser vilket gör cyklingen upplevelserik på flera plan.

Läs mer: Cykling i Bjursås

3. Cykla Ljusternrundan i Säter

Den 11 km långa Ljusternrundan bjuder på det bästa av Säters natur och historia. Unikt med turen runt sjön Ljustern är de många olika miljöer som väntar längs rundan. På vägen cyklar ni förbi Gruvplan med sina gruvhål, den slingrande Ljusterån, det gamla sjukhusområdet Skönvik, golfbanans vackra natur, den ståtliga kyrkan och den genuina trästaden Säter. Allt hinns med på den dryga timme det tar att i lugnt tempo cykla fram i de natursköna omgivningarna. Cyklingen är förhållandevis enkel, med både asfalts- och grusvägar. Turen börjar och slutar lämpligen på Gruvplan i centrala Säter, där det finns en stor parkeringsplats och det dessutom är nära till ortens trevliga utbud av caféer, restauranger och butiker.

Läs mer: Ljusternrundan

Cykelleden Ljusternrundan.
Ljusternrundan är 11 km lång och passerar flera av Säters höjdpunkter.


 

4. Cykla i Säfsen

På Säfsen är det framför allt cross country-cykling som står i fokus. Här finns hela 12 leder på totalt 336 km att välja mellan. Det gör också att Säfsen är en perfekt plats att cykla på för såväl nybörjare som mer erfarna. ”Stackberget” är till exempel en 20 km lättcyklad grusvägstur som är perfekt för en utflykt med familjen. Stanna till vid Lisjöns fågeltorn eller bada i Älgsjöbadet. Det finns också flertalet mer utmanande leder, som ”Toppturen”. Då är det teknisk cykling med många höjdkurvor som gäller och den högsta punkten är Österhöjden med sina 534 m.ö.h. På Säfsen Resort finns också praktiskt boende nära lederna, med olika typer av stugor, restaurang, SPA, kringaktiviteter och service.

Läs mer: Cykling på Säfsen

5. Cykla runt Husbyringen

Husbyringen är en riktig pärla för den som vill cykla i Dalarna. Längs den 6 mil långa rundslingan finns både natursköna omgivningar och spännande besöksmål för den som vill krydda turen med historiska inslag. Utgå från Husbyringens besökscentrum i Stjärnsund och trampa sedan ut på turen som går på befintliga vägar mellan det 25-tal skyltade besöksmål som finns längs cykelleden. Bland annat passeras herrgårdar, parker, hyttor, museum och ateljéer. Just blandningen mellan historiska platser, natursköna områden och små butiker och gallerier är en stor del av charmen med Husbyringen. Passa också på att ladda ner Husbyringens app. Där finns en överskådlig karta för färdvägen samt information och ljudguide om besöksmålen.

Läs mer: Turförslag: På cykel runt Husbyringen

Bild: cykla Borlänge (filen finns redan uppladdad på webben och döpt till ”Cykla Borlänge)
Bildtext: Längs Husbyringen finns ett 25-tal skyltade besöksmål. Såväl karta som ljudguide och information om besöksmålen finns i Husbyringens egen app.

Läs mer om cykling i Dalarna