CBIS 5015342
Visa på karta

Cykeltur - Ljustern runt 11 km

En ganska lätt tur på antingen mountainbike eller standardcykel. Här åker du mestadels på grusväg i vacker natur och kan passa på att ta ett dopp i Ljustern eller stanna och grilla vid någon grillplats.

Boka

Information

Runt sjön finns flera badplatser att välja på. Ljusternbadet med sandstrand och utegym ligger vackert beläget intill Säters Camping. På Skönviksområdet finns en mindre kommunal badplats och bredvid Säters ångsåg kan man bada vid en liten strand.

Ljustern är generöst utrustad med rastplatser för friluftsliv. Bryggor, vindskydd och grillplatser. Vissa bryggor är bredare och har staket vilket gör dem mer lättillgängliga för funktionshindrade. Dessa bryggor är även utrustade med badstegar. Ta med spö om du vill prova att meta från någon av bryggorna. Köp fiskekort på turistbyrån eller campingen.

På turen kan du passa på att testa drivingrangen vid Säters Golfklubb. Eller stanna till vid Jönshyttan strax väster om sjön. Det är en hyttplats från 1400-talet med spår av slagghögar och husgrunder sedan det smältes silvermalm och framställdes tackjärn där.

Turen är lämplig för barn från 6 år och uppåt.

I lilla trästaden Säter är allting nära. På några minuter cyklar du från sjön Ljusterns strand via stadskärnans butiker och caféer vidare ner till Säterdalen.

Cykel kan hyras hos Cykel & Motor Säter 0225-525 80.
Tryckt karta över Ljustern finns hos Säters Tourist Information, 0771-62 62 62.