Par som står vid sina cyklar.

Turförslag: På cykel runt Husbyringen

Hoppa upp på cykeln och ge dig ut på äventyr längs Husbyringen. Trampa fram genom ett böljande öppet jordbrukslandskap, vidare genom täta skogar och över blånande berg. Häng med på en rundtur i bygden där järnet alltid varit livsnerven, där sevärdheterna avlöser varandra och där naturen är huvudattraktionen.


Alldeles bredvid sjön Grycken, i Stjärnsund utanför Hedemora, ligger Husbyringens besökscentrum. En perfekt startplats för den som är cykelsugen. Här är det möjligt att hyra cykel och ta reda på allt du behöver veta inför den 6 mil långa turen runt Husbyringen. Sommartid finns även ett mysigt café.

Fyll kaffetermosen, packa matsäcken och ta sikte på Kloster. Låt lands- och grusvägar ta dig fram genom den kuperade terrängen med vindlande uppförs- och nerförsbackar. Väl framme – stanna till för ett uppfriskande dopp vid den lilla sandstranden bredvid uppfinnaren Gustav de Lavals smedja. Passa på att stanna till för en tur i Engelska parken vid Klosters herrgård och Bruksmuseet, som båda är öppna sommartid.

Nästa etapp går mot Dala-Husby. På vägen kan den fågelintresserade spana efter lärka, bofink, sångsvanar, starrmader och bladvassugglor i Flinesjöns fågeltorn, vid en av Dalarnas mest intressanta fågelsjöar. Självklart går det lika bra att bara stanna till och njuta av omgivningarna. Här följer leden Dalälven och den unika naturen gör sig ständigt påmind. Ta in omgivningarna och njut av allt det som finns att titta på runt omkring.

Alldeles lagom till att lunchsuget sätter närmar sig Högbron, alldeles innan Myckelby. Här väntar en trevlig rastplats alldeles bredvid Dalälven och således även en perfekt plats att packa upp den medhavda matsäcken.

Mätt och belåten – nu väntar Långshyttan. Trampa fram längs vägen i eget tempo och susa fram genom såväl skogar som åkermarker. Väl framme i Långshyttan finns flera spännande stopp och sevärdheter, som nostalgimacken med anor från 50-talet, Bengtsgården och Långshyttans bruksmiljö med den gamla mulltimmerhyttan från 1700-talet och den mer moderna från mitten av 1800-talet. Sommartid finns möjlighet att besöka miljöerna och smedjan vid speciella arrangemang och göra en tankemässig resa tillbaka i Långshyttans långa tradition och historia av järn och ståltillverkning.  Strax norr om Långshyttan vid cykelleden ligger Långshyttans Älgpark med möjlighet att fika och klappa älgarna.

Nu väntar den sista etappen mot Stjärnsund. Följ grusvägen längs med sjön Lången och känn de svalkande sjöbrisarna. Kanske börjar det bränna lite i låren efter dagens strapatser, men nu börjar cykelturen snart närma sig sitt slut. Låt dessutom de många spännande platserna i och kring Stjärnsund ge tramporna en extra skjuts.

Polhemsmuseet berättar historien om hur ”den svenske mekanikens fader” Christopher Polhem var med och grundade Stjärnsund, Sveriges första fabrik och en urverkstad som än i dag är aktiv.

Stjärnsunds Bruk är Dalarnas kanske bäst bevarade 1700-talsbruk och kanske lockar en stunds vila i den tillhörande oasen Engelska Parken. Här är gränsen mellan park och landskap flytande. Utforska trädgårdsgångarna och slå dig ned på någon av de vita parkbänkarna och njut av den lummiga grönskan. 

Väl tillbaka vid startpunkten är det bara att pusta ut och bearbeta dagens cykeltur. Låt intrycken från de unika industri- och kulturhistoriska platserna utgöra samtalsämnet vid kvällens middagsbord. Bli serverad välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan.

Därefter är det bara att låta ljudet av vindens sus och de brusande träden, tillsammans med känslan av de värmande solstrålarna och uppförsbackarnas andhämtning, bli goda minnen från cykelturen runt Husbyringen.

Bra att veta om Husbyringen

Husbyringen är en 6 mil lång natur- och kulturled som sträcker sig mellan bruken Långshyttan, Silfhytteå, Kloster, Husby-Smedby och Stjärnsund. Längs vägen finns flertalet informationsplatser, där det berättas om geologi, skogsbruk, djurliv, jordbruk och om hur framställningen av järn fick avgörande betydelse för bygden redan under vikingatiden.

Tänk på att flera av besöksmålen endast har öppet sommartid eller på speciella dagar och tider.

Läs mer om Husbyringen på Hedemora kommuns hemsida.

Boendeförslag

Valda filter