Jordkällare med omgivande grönska.

Lejsme Pers stuga

På Malungs finnmark ligger Rihimäki (Torkhusberget), där en gång storspelmannen Lejsme Per Larsson (1822 - 1907) levde.

Boka

Beskrivning

En förnämlig låtskatt har bevarats för eftervärlden genom hans sonson Herman Strömberg, också han känd spelman. Lejsme Pers stuga har skattat åt förgängligheten men genom Malungs kommuns försorg har en ny byggts på den ursprungliga platsen och strax intill har en dansloge uppförts.

Lejsme Pers förening anordnar sommartid olika program på Rihimäki, där ett par kvinnor från den närbelägna byn Avradsberg serverar kaffe med hembakt bröd och där man kan köpa nothäften, vykort och hantverk mm. Hit flyttade finnarna från östra Finland under första hälften av 1600-talet för att befolka de ödemarker som låg mot gränsen till Norge. Finland var under närmare sjuhundra år en del av Sverige och under Karl IX regering erbjöds vissa finnar skattelättnader om de bröt mark i dessa ödsligaste av kungadömets skogar. De byggde högt för att undvika den värsta frosten och de tog med sig seder och bruk från de östfinska bygderna. Än i dag finns spåren kvar efter de som först bosatte sig på finnmarken, både i marken och i sinne.

Vägbeskrivning

Till Finnmarken tar man sig bäst med bil. Man kan åka E16 från Borlänge mot Vansbro och Malung eller väg 45 från Mora eller Torsby för att komma hit. Till Hagfors åker man väg 246 från Filipstad. Mellan Filipstad och Vansbro på väg 26 finns det också avtag mot kulturens Tiomilaskog. Man kan också åka kollektivt till Vansbro, Malung och Hagfors. Men i Tiomilaskogen begagnas nog med fördel ett motordrivet fordon eller häst.