Under jord i Falu Gruva.

Pirrigt höstlov med mycket bus - Höstlovsaktiviteter i Dalarna

Höstlovet i Dalarna bjuder på massor av bus, skoj och aktiviteter för barn i alla åldrar. Runt om i Dalarna finns det mycket spännande, roligt, lärorikt – och lite läskigt – att uppleva. Här har vi samlat några tips på höstlovsaktiviteter.


Spöklov på Tomteland

Häxan ställer till med bus och galna upptåg på Tomteland den 28–31 oktober, när det vankas Spöklov. På Sagolandet Tomteland, vinnare av Stora turismpriset 2020, väntar flera spännande figurer från sagans värld. Häxan lovar att vara på sitt bästa bushumör och tillsammans med häxkusinerna, alven, huldran, sagofen, busmössen och Tomten ta med besökarna på spännande äventyr till både trollrike och drakland. Det finns massor att se och göra under Spöklovsdagarna som alla avslutas med Spöklovsdisco och den stora finalen i Felodimestivalen. Kom gärna lite ruskigt utklädda så att ni smälter in bland troll och häxor. Mora Hotell är exempel på ett närliggande boende som har erbjudande för familjer som vill övernatta, unna sig goda måltider, bada i hotellets pool och besöka Tomteland under två dagar.

Häxan på Tomteland.
Spöklovsdisco, Felodimestival och en hel massa bus tillsammans med Häxan och hennes vänner på Sagolandet Tomteland.

Äventyr under jord hos Falu Gruva

Hos Falu Gruva erbjuds höstlovsturer under jord och det interaktiva Gruvmuseet har öppet hela veckan. Passa på att besöka årets nyhet, Erikssons stuga, som har specialöppet under lovet. I stugan har tiden stått stilla sedan 1800-talets slut och den tidens spökhistorier var faktiskt lite läskigare än i dag. När mörkret faller utanför förmedlas berättelserna om Vita damen i Kårarvsskogen och Gruvfrun som ibland visar sig under jord. Som tur är får alla besökare lära sig de bästa knepen för att skydda sig mot troll, jättar och annat oknytt.

Gruvmuseet Falu Gruva.
Det interaktiva Gruvmuseet på Falu Gruva.
 

Fjällaktiviteter och tidig snö hos Idre Fjäll

Hos Idre Fjäll utlovas höstlovsdagar 24 oktober – 1 november med massor av familjevänliga upplevelser. Här väntar roliga fjällaktiviteter och möjligheten att kombinera vandring med längdskidåkning, på samma vecka! Minst 2,5 km skidspår och om vädret tillåter kan upp till 5 km prepareras. Bäst av allt är kanske stunden vid brasan efter en heldag ute i friska luften.

Höstlov på Idre Fjäll.
Härliga höstfärger på Idre Fjäll.

Lek och lär i Orsa Rovdjurspark

Höstlovet är också perfekt tid för ett besök på Orsa Grönklitt och Rovdjursparken. Passa på att säga hej till de olika djuren och gå på en lärorik upptäcktsfärd i parken, som till ytan är Nordens största. Under lovet erbjuds både pyssel och kluriga tävlingar. Avsluta med en familjeturnering i bowling på Orsa bowling, alldeles bredvid Orsa Camping.

Tiger på Orsa Rovdjurspark.
Lär mer om vilda djur på Orsa Rovdjurspark.
 

Höstlov utomhus med vandring och spännande upptäcktsfärder

Det finns också många fina naturområden att utforska, senhösten i Dalarna kan vara riktigt vacker. Packa en väska med varm dryck och fika, kliv ut i skogen, och börja utforska. Vad ser ni? Vem har gnagt på kotten och är det verkligen tomtens skägg som hänger på tork i granen? Oftast räcker det med att bara ta några steg in på en skogsstig för att både stora och små ska koppla av och lämna vardagen bakom sig. Ta gärna hjälp av en naturguide för att få ytterligare kunskap och vägledning i skogen. Exempelvis erbjuder Green Owl Travel guidade turer med fika.

Ett höstlov i Dalarna bjuder med andra ord på många möjligheter för hela familjen att fira ett roligt, spännande och lärorikt lov.

Fler familjevänliga tips för höstlovet

Lär känna konsten: Zornmuseet i Mora är det fri entré för barn och unga upp till 18 år. Titta på konsten, samtala om vad ni upplever och fika på Café Zorn som ligger strax intill museet.

Dalahäst i egen design: Besök Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs, Mora, och titta på tillverkningen av Sveriges mest kända souvenir. Följ hela kedjan − från enkla träbitar till dekormålade pållar i alla storlekar. Kanske vill du prova på att måla din egen dalahäst? Härma originalet eller släpp lös fantasin!

Dalahästtillverkning hos Nils Olsson Dalahästar.
Titta in i dalahästfabriken och se hur en dalahäst blir till, från träbit till färdigmålad Sverigeikon.