Kul för barn: Att göra på höstlovet i Dalarna


Dags för höstlov med massa bus, skoj och aktiviteter för barn i alla åldrar. Runt om i Dalarna är det full fart hela höstlovsveckan och det finns mycket spännande, roligt, lärorikt – och lite läskigt – att uppleva. Här har vi samlat tips på några olika höstlovsaktiviteter runt om i Dalarna. Välkommen att fira höstlovet i Dalarna!


Höstlovsevenemang

Valda filter

Just nu finns inga höstlovsevenemang att visa.

1. Häxan firar Spöklov på Tomteland

Upplev fem fantastiska, spöklika, magiska dagar i Sagolandet Tomteland i Gesunda utanför Mora som under höstlovet är dekorerat med spindelnät, pumpor, eldar och marschaller. Häxan och de andra sagofigurerna får besök av spöken, gengångare och vampyrer.

Andra spännande aktiviteter som står på programmet är eldshower, skojiga lek- och klätteraktiviteter och Häxans Felodimestival. Alla Spöklovsdagar avslutas med ett superhäftigt spöklovsdisco där du kan dansa loss ute på sagotorget med alla sagofigurer. 

Spöklovet på Tomteland 2023 är öppet 31 oktober till 4 november kl 10-16.

Häxan på Tomteland.
Träffa häxan och andra spännande varelser från sagornas värld på Tomteland under höstlovet.

2. Äventyr vid Falu Gruva

För lovlediga barn är ett besök vid Falu Gruva något extra häftigt och under höstlovet. Tänk att få sätta på sig den gula lånecapen, en hjälm och ta sig nerför trapporna till underjorden. På höstlovsveckan finns den ordinarie gruvturen och ”Gruvans mysterier” som riktar sig till barn i åldern 3-7 år som går i lite lugnare tempo.

Från 1 november till 4 november arrangeras lovaktiviteter som till exempel tipspromenad, reptvinning och gammaldags brödbakning hos familjen Eriksson från 1897.
Läs mer om höstlovsaktiviteter och höstlovspaket på Falu Gruvas hemsida.

Barn i Falu Gruva.
Ta på den gula capen och skyddshjälm och följ med på en spännande resa ner i underjorden i Falu Gruva.

3. Dalarnas museum

Välkomna till Dalarnas museum på höstlovet. Lär känna Dalarnas oknytt, träffa Häxan, Näcken och Spelmannen. Mörksuggan bjuder in till jakt, bingo och sagostund. Dalarnas museums höstlovsaktiviteter.

Spelmannen på Dalarnas Museum.
Träffa Näcken och Spelmannen på Dalarnas Museum under höstlovet.

4. Besök det nya badhuset på Lugnet

Falun har fått ett nytt badhus, med flera bassänger och en rad badaktiviteter för alla åldrar. Här är Världsarvet Falun temat, vilket återspeglar sig i bland annat rutschkanan som är i form av en hoppbacke, bocken kåre och falukorven som finns i familjebadet. Här finns gott om plaskutrymme för de minsta och en härlig strömkanal för de äldre. Lär dig att simma som en sjöjungfru eller erövra Kurbits och Urbits badmedalj. 

En pojke och en flicka i badhuset på Lugnet.
Badhuset på Lugnet är ett uppskattat besöksmål för barn och ungdomar på höstlovet.

Badhuset på Lugnet.

5). Fler evenemang under höstlovet

Du vet väl att du alltid kan hitta tips på evenemang och vad som händer i Visit Dalarnas Evenemangskalender. Här har vi samlat fler exempel på vad du kan göra med barn under höstlovet.

Tänk på att öppettider kan variera under året. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

På barnensdalarna.se finns fler barnvänliga besöksmål och aktiviteter