Kvinna fikar med ostkaka vid trädgårdsservering.

Åk på matsafari i Dalarna

I Dalarna är fokuset på bra råvaror och lokala producenter stort. Så varför inte utforska det fantastiska landskapet med de blånande bergen, blomstrande ängarna och svala sjöarna under en matsafari i omgivningarna? Här har vi samlat sju välsmakande stopp som alla är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna.


Ljumna sommarkvällar när doften av grillat sprider sig. Soliga dagar på bryggan med picknickkorgar och ljudet av vattnet som kluckar. Glada skratt som ekar mellan Faluröda hus. Runt Siljan och runt om i Dalarna råder det ingen brist på tillfällen att skapa läckra och aptitliga minnen. Ost och korv, sylt och marmelad, tuttul och hårdbröd. De lokala producenterna i regionen är välkända för sin höga kvalitet och sitt mathantverk. Att göra nedslag vid de lokala gårdsbutikerna kan därför bli en riktig höjdare.

1. Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod

När det kommer till bröd är Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod ett självklart stopp längs med vägen. För dig som aldrig provat nygräddad kavelbulle eller tuttul kan det bli en riktig smaksensation. Det kan vara så enkelt som att bre på smör och rulla ihop brödet till att toppa med flera läckra pålägg.

Handelsbodens gemytliga miljö har en gammaldags charm och är värd ett besök i sig. Här finns lokalproducerade produkter, liksom mycket av det som behövs för endera en picknick eller för färdkost under matsafarin.

Rättviks Tunnbrödsbageri.

2. Korvfabriken, Skattungbyn

Är du på jakt efter det där lilla extra till sommarens grillkvällar? Då kan den lilla gårdsbutiken hos Korvfabriken kött, chark & mathantverk i Skattungbyn leverera. Fina råvaror förädlas till välsmakande mat och inga tillsatser används i produktionen. Botanisera bland korv, salami, biff och isterband.

Här finns både lufttorkade och rökta produkter, samt en spännande charkdisk och frys. Det finns ett bassortiment, men annars är utbudet varierat vilket alltid gör det spännande med ett besök i butiken. För vem vet vad för godsaker du kan hitta till middagen?

Korvfabriken i Skattungbyn.

3. Björgårdens Syltmakeri, Rättvik

Hos Björgårdens Syltmakeri är det mathantverket som tar plats och står i centrum. Bär, frukt och grönsaker förvandlas till glögg, sylt, marmelad, chutneys och saft hos gårdens syltmakeri. Produkterna finns till försäljning på Handslaget, på torget i centrala Rättvik.

En helg i månaden sommartid öppnar de dessutom gården i Övre Gärdsjö för besök. Då gräddas det kolbullar och pannkakor, caféet fylls med både nybakat och Rättviksglass. Gårdsbutiken är naturligtvis öppen och barnen kan hälsa på dalapälsfår, ankor, kaniner, kor och höns.

Produkter från Björgårdens Syltmakeri till försäljning på Handslaget i Rättvik.

4. Rältagården, Leksand

Utanför Leksand ligger Rältagården, ett ekologiskt drivet lantbruk där du hittar en gårdskrog, gårdsbutik och pölsabod. Deras motto är ”Lokal mat från jord till bord” vilket genomsyrar hela verksamheten. Det råder en strikt kvalitetskontroll för att garantera att alla produkter kan hålla gårdens höga standard. Här kan du hitta kött från gårdens djur och specialiteten är helstekt gris på Rältavis.

Botanisera bland charkprodukterna som förhöjer grillkvällarna och njut av gårdens miljö i sommarskrud innan matsafarin tar dig vidare.

Korvar från Rältagården i Leksand.

5. Renbiten Deli, Falun

Gör en avstickare från Siljansbygden till Falun. Mitt i centrum ligger Renbiten Deli, som drivs av ett samiskt familjeföretag med huvudverksamhet i Sveriges sydligaste sameby i Grövelsjön. I Falubutiken finns egenförädlade produkter från ren, men också vilt, fjällfisk och mycket mer.

Det är dock inte bara den matglada besökaren som har nöje av att strosa runt i butiken. På hyllorna finns också hantverk och föremål som speglar de samiska traditionerna, vilket ger en unik inblick i kulturen och den samiska historien.

Delikatesser och chark från Renbiten.

6. Stora Lunåns Gårdscafé, Falun

Fortsätt utflykten i Falutrakten. På en bergsmansgård med lång historia, så långt tillbaka som 1400-talet, huserar Stora Lunån. I deras lilla mejeri tillverkas ost i en småskalig produktion och med hög kvalitet. Här blandas fantastiska smaker i caféet med en riktig bondgårdsupplevelse, på gården finns nämligen en hel del djur att hälsa på.

Gården utanför Falun där Stora Lunån ligger.

7. Murboannas Ost, Borlänge

Murboannas Gårdsmejeri & Gårdsbutik utanför Borlänge har fokus på närproducerat och i butiken hittar du självklart deras ostar, men också gårdens smör och ostkaka. Njut av en härlig fika i caféet, där det givetvis rekommenderas något ostigt som osttallrik, ostpaj eller den omåttligt populära ostkakan. Kika in i mejeriet genom fönstret i butiken och undersök hyllorna som är fulla av delikatesser från hela Dalarna.

Ostar från Murboannas i Borlänge.

Det här är Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Tänk på att öppettiderna kan variera, så hitta aktuell information hos respektive aktör inför besöket.

Läs mer på tasteofdalarna.se.