Mat uppdukat på bord.

Från stjärnkrog till B&B i Särna

Drömmen om att få leva nära naturen tog paret Mieke och Jacco Langelaar hela vägen från Utrecht i Nederländerna till Turistgården i Särna, dock via en omväg till Stockholm där Jacco under åtta år jobbade som stjärnkock på flera Michelinrestauranger. Det var där kärleken till de genuina råvarorna föddes och drömmen om något eget väcktes.


Nu sitter de i den hemtrevliga matsalen i sitt drömhus. Här råder full fart, barnen Olle fem år och Noah två och ett halvt år leker på golvet, medan minstingen Linus (en vecka gammal) fortfarande ligger i barnvagnen. Allt gick mycket fort den där vinterdagen när det var 27 grader kallt och de besökte huset för första gången. Kärlek uppstod och sommaren 2022 fick de nycklarna och flyttade in.

– De tidigare ägarna var också holländare och hade bedrivit liknande verksamhet så det kändes enkelt, bara att ta vid. Nu erbjuder vi hemlagad mat, vedeldad bastu och en god natts sömn, säger Mieke med ett skratt samtidigt som hon stoppar om den lille.

Holländska Mieke och Jacco Langelaar driver Turistgården i Särna.
Holländska Mieke och Jacco Langelaar driver Turistgården i Särna. Foto: Turistgården i Särna.

Renoverar med varsam hand

Turistgården Särna byggdes i slutet av 1800-talet som sjukstuga och efter att ha varit byns läkarmottagning och läkarbostad blev det vandrarhem på 70-talet. Renoveringen sker med största respekt för dess historia. Byggnadsvård är ett gemensamt intresse och de har nyligen gått en kurs i fönsterrenovering.

De nio rummen har olika storlek och karaktär. Från små mysiga enkelrum med utsikt över trädgården till stora familjerum med plats för fyra personer.

– Det går även bra att hyra hela huset och låta oss ta hand om maten, perfekt för konferens, släktträff eller mindre bröllop, säger Mieke och vi kommer in på favoritämnet mat.

– Hos oss står den genuina matupplevelsen i fokus. Att laga mat efter vad säsongen har att erbjuda har alltid funnits i vårt DNA och vi är glada över att ha ett nära samarbete med lokala producenter som förser oss med underbara råvaror, säger Mieke. Hon berättar att de bakar surdegsbröd till frukost varje dag och köper knäckebrödet från Skedvi Bröd, ostar och andra mejeriprodukter kommer från Hansjö Mejeri och renköttet från Renbiten.

– Vi gör också vår egen müsli och kokar egna marmelader på bär från skogarna omkring.

Ett av rummen på Turistgården.
Foto: Turistgården i Särna.

En perfekt digital detox

Turistgården håller öppet året runt. Vintertid söker sig människor hit för att i lugn och ro vistas i naturen. Det finns fina längdspår, fint isfiske och det ordnas snöskoterturer. Det är inte heller långt till skidbackarna i Idre. De samarbetar med lokala aktörer som Särna Adventures som i sin tur erbjuder bland annat snöskovandring i Fulufjällets nationalpark.

– Här är det fullt möjligt att göra en digital detox, människor ser så glada och fridfulla ut när de lägger undan datorer och mobiler för en stund. Vi bistår gärna med lunchpaket. Vi fyller termosar och packar mackor, juice och ägg och någon sötsak. Det uppskattas.

Mat.
Foto: Turistgården i Särna.

Rykande grytor och Rättviksfalafel

Det serveras också middag på Turistgården, vintertid är det främst öppet under lov och helger, från februari serveras veckomenyer. Förbokning gäller.

– På vintern fokuserar vi på traditionella varma rätter, som grytor och soppor. Vi har skapat några egna specialiteter som falafel gjort på Rättviksärtor istället för kikärtor och surdegsbrödet bakas på dalavete. Vi vill gärna att det ska vara producerat i Dalarna, så långt det är möjligt. Något som också blivit populärt är vår söndagsbrunch och nyårsbrunch. Då bjuder vi på hembakat, ostar, renkött, paj, soppa och fikabröd.

Cafét håller öppet på sommaren, men bageriet är så populärt att det går att köpa nybakat bröd och bullar på helgerna. Öppettiderna och menyer för caféet och restaurangen finns på sociala medier eller hemsidan.

– Det finns så mycket vi vill göra, vi har fått ett så varmt mottagande här i byn, man vill liksom ge tillbaka, säger Mieke och fyller på brödfatet med det oemotståndliga surdegsbrödet.

Boka rum på Turistgården