Karlfeldtsgården i Karlbo.

Karlfeldtsgården i Karlbo – En lummig litterär oas

Spendera en skön sommardag, eller en ljum sommarkväll, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta. Upplev platsen där nationalskalden Erik Axel Karlfeldt föddes. Utforska huset och gården, fika i det lummiga trädgårdscaféet, ta del av hantverk och stämningsfull underhållning i de grönskande omgivningarna.


Den ståtliga vita villan strålar fint bredvid sin mer klassiskt dalaröda granne och de lika faluröda timrade uthuslängorna. I den prunkande trädgården hägrar en grön oas, där den stora lönnen skänker en stunds skugga i sommarhettan. I trädgården och lustgården växer julros, kungsljus, nattglim, stormhatt och en del krydd- och medicinalväxter.

Det är lätt att låta tankarna vandra. Måla upp scenerna över hur livet på gården en gång levdes, när en ung Erik Axel Karlfeldt sprang omkring bland kor, hästar, får, grisar och höns.

Det var alltså här, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta, som en av våra mest kända poeter och skalder föddes och växte upp. Kanske var det här han fick inspiration till många av de kända diktverk som blivit såväl då- som samtida klassiker. ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar” och ”Svarte Rudolf ” är några välkända exempel.

Gården på Karlfeldtsgården.

Utomhus på Karlfeldtsgården.
Sommartid ges kostnadsfria guidade visningar varje söndag kl 11, där det berättas om gården och Erik Axel Karlfeldts liv.
 

I dag är Karlfeldtsgården ett populärt utflyktsmål. Det lilla museet har fritt inträde och sommartid ges guidade turer på söndagar. Det finns café och servering samt slöjd och hantverk till försäljning. I Sommarhuset ställer olika hantverkare och konstnärer ut under olika sommarveckor. Där går att ta del av alltifrån lapptäcken och mattor till keramik. Allt i verksamheten genomsyras av det kulturella arvet efter Karlfeldt, ortens egen nationalskald tillika nobelpristagare i litteratur.

– Att göra ett stopp på gården är lustfyllt. Här finns lugn och ro samtidigt som det finns mycket intressant att läsa och se mer om Karlfeldt. Även att delta i sommarprogrammet på lördagar eller gå en guidad tur, säger Nerina Bersán, samordnare för verksamheten på Karlfeldtsgården i Karlbo.

Sommartid är de speciella onsdagskvällarna ett uppskattat och populärt inslag. Från och med slutet på juni till mitten av augusti, ljuder sköna toner eller intressanta berättelser i Karlfeldtgårdens trädgård. Lokala artister med olika inriktning bjuder på alltifrån blues till country och covers. Andra onsdagar är det lokala entreprenörer som står i fokus, som då närliggande Stjernsunds Brygghus in till ölprovning samtidigt som de berättar mer om sin verksamhet.  Även lördagar är väl värda ett besök i trädgården, då sommarprogrammet lockar med såväl musikunderhållning som föredrag.

Så gör en utflykt till en unik och levande kulturgård. Vare sig det är författaren i sig som lockar eller den inspirerande och avkopplande miljön, är Erik Axel Karlfeldts uppväxtmiljö en välkommen oas i sommarens Dalarna.

Trädgården på Karlfeldtsgården.

Ingång till Karlfeldsgården.
Ett besök på Karlfeldtsgården är inte komplett utan en stunds återhämtning i den lummiga trädgården. Trädgårdscaféet är öppet hela sommaren och på onsdagar och lördagar finns även ett sommarprogram med olika arrangemang.
 

Vem var Erik Axel Karlfeldt?

En av Sveriges främsta poeter, som bland annat tilldelades Nobelpriset i litteratur 1931.

Valdes in i Svenska Akademien 1904 och blev dess Ständige sekreterare 1912.

Föddes 1864 i Karlbo, Avesta, och dog 1931 i Stockholm, 66 år gammal. NÅGRA VÄLKÄNDA DIKTER är ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar”, ”Svarte Rudolf ” och ”Vinterorgel”. Flera av dikterna har senare även tonsatts.

I Dalarna finns två ”Karlfeldtsgården”: dels hans barndomshem i byn Karlbo söder om Avesta, dels det dalahem han skapade i leksandsbyn Sjugare.

Arrangemang och aktiviteter på Karlfeldtsgården i Karlbo

Onsdagar kl 18, med start 24 juni, är det ”Sommarkvällar i Karlfeldtsgårdens trädgård”. Förbokning krävs.

Varje lördag kl 14, med start 27 juni, anordnas ”Lördagar i trädgården” med olika kultur- och musikevenemang.

Kostnadsfria guidade visningar ges på söndagar kl 11, 14 juni-16 augusti.

Läs mer på karlfeldt-karlbo.se