Karlfeldtsgården i Karlbo

Karlfeldtsgården i Karlbo – En lummig litterär oas

Spendera en skön sommardag, eller en ljum sommarkväll, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta. Upplev platsen där nationalskalden Erik Axel Karlfeldt föddes. Utforska huset och gården, fika i det lummiga trädgårdscaféet, ta del av hantverk och stämningsfull underhållning i de grönskande omgivningarna.


Den ståtliga vita villan strålar fint bredvid sin mer klassiskt dalaröda granne och de lika faluröda timrade uthuslängorna. I den prunkande trädgården hägrar en grön oas, där den stora lönnen skänker en stunds skugga i sommarhettan. I trädgården och lustgården växer julros, kungsljus, nattglim, stormhatt och en del krydd- och medicinalväxter.

Det är lätt att låta tankarna vandra. Måla upp scenerna över hur livet på gården en gång levdes, när en ung Erik Axel Karlfeldt sprang omkring bland kor, hästar, får, grisar och höns.

Det var alltså här, på Karlfeldtsgården i Karlbo utanför Avesta, som en av våra mest kända poeter och skalder föddes och växte upp. Kanske var det här han fick inspiration till många av de kända diktverk som blivit såväl då- som samtida klassiker. ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar” och ”Svarte Rudolf ” är några välkända exempel.

Gården på Karlfeldtsgården

Utomhus på Karlfeldtsgården
Sommartid ges kostnadsfria guidade visningar varje söndag kl 11, där det berättas om gården och Erik Axel Karlfeldts liv.
 

I dag är Karlfeldtsgården ett populärt utflyktsmål. Det lilla museet har fritt inträde och sommartid ges guidade turer på söndagar. Det finns café och servering samt slöjd och hantverk till försäljning. I Sommarhuset ställer olika hantverkare och konstnärer ut under olika sommarveckor. Där går att ta del av alltifrån lapptäcken och mattor till keramik. Allt i verksamheten genomsyras av det kulturella arvet efter Karlfeldt, ortens egen nationalskald tillika nobelpristagare i litteratur.

– Att göra ett stopp på gården är lustfyllt. Här finns lugn och ro samtidigt som det finns mycket intressant att läsa och se mer om Karlfeldt. Även att delta i sommarprogrammet på lördagar eller gå en guidad tur, säger Nerina Bersán, samordnare för verksamheten på Karlfeldtsgården i Karlbo.

Sommartid är de speciella onsdagskvällarna ett uppskattat och populärt inslag. Från och med slutet på juni till mitten av augusti, ljuder sköna toner eller intressanta berättelser i Karlfeldtgårdens trädgård. Lokala artister med olika inriktning bjuder på alltifrån blues till country och covers. Andra onsdagar är det lokala entreprenörer som står i fokus, som då närliggande Stjernsunds Brygghus in till ölprovning samtidigt som de berättar mer om sin verksamhet.  Även lördagar är väl värda ett besök i trädgården, då sommarprogrammet lockar med såväl musikunderhållning som föredrag.

Så gör en utflykt till en unik och levande kulturgård. Vare sig det är författaren i sig som lockar eller den inspirerande och avkopplande miljön, är Erik Axel Karlfeldts uppväxtmiljö en välkommen oas i sommarens Dalarna.

Trädgård Karlfeldtsgården

Ingång till Karlfeldsgården
Ett besök på Karlfeldtsgården är inte komplett utan en stunds återhämtning i den lummiga trädgården. Trädgårdscaféet är öppet hela sommaren och på onsdagar och lördagar finns även ett sommarprogram med olika arrangemang.
 

Vem var Erik Axel Karlfeldt?

En av Sveriges främsta poeter, som bland annat tilldelades Nobelpriset i litteratur 1931.

Valdes in i Svenska Akademien 1904 och blev dess Ständige sekreterare 1912.

Föddes 1864 i Karlbo, Avesta, och dog 1931 i Stockholm, 66 år gammal. NÅGRA VÄLKÄNDA DIKTER är ”Intet är som väntans tider”, ”Dina ögon äro eldar”, ”Svarte Rudolf ” och ”Vinterorgel”. Flera av dikterna har senare även tonsatts.

I Dalarna finns två ”Karlfeldtsgården”: dels hans barndomshem i byn Karlbo söder om Avesta, dels det dalahem han skapade i leksandsbyn Sjugare.

Arrangemang och aktiviteter på Karlfeldtsgården i Karlbo

Onsdagar kl 18, med start 24 juni, är det ”Sommarkvällar i Karlfeldtsgårdens trädgård”. Förbokning krävs.

Varje lördag kl 14, med start 27 juni, anordnas ”Lördagar i trädgården” med olika kultur- och musikevenemang.

Kostnadsfria guidade visningar ges på söndagar kl 11, 14 juni-16 augusti.

Läs mer på karlfeldt-karlbo.se

Kvinna plockar färska grönsaker.

Dalarnas Skördefest – en kulinarisk upplevelse i världsklass

Första helgen i september slår södra Dalarnas lokala matproducenter upp dörrarna och välkomnar matglada besökare. Det ger inte bara möjlighet till kulinariska upplevelser utan också spännande och personliga möten med traktens mathantverkare. Upptäck och utforska matmarknader, gårdsbutiker, caféer och restauranger under en helg i den lokala matens och smakens tecken. Helgen 4–6 september utgör en höjdpunkt för alla som är intresserade av eller nyfikna på den lokala maten. Då går nämligen Dalarnas Skördefest av stapeln och det är möjligt att åka runt i Dalarna för att njuta av härlig mat, trevliga producenter och mysiga marknader. Från Renbiten i Idre, via Mat Runt Siljan och Tunabygdens skördefest öppnar sig så det kanske allra största klustret i södra Dalarna. Här samlar Skördefest i Södra Dalarna aktörer i Avesta, Hedemora och Säter med omnejd med ett fullmatat aktivitetsprogram. – Dalarnas Skördefest är en genuin dalamarknad som samlar producenter från Avestas, Hedemoras och Säters kommuner. I södra Dalarna har du en hot spot för lokal mat, vi har hälften av Dalarnas matproducenter i ett väldigt begränsat område. Om du tittar runt om i Sverige är det få ställen som har så mycket intressant matproduktion på ett så litet område. Det fanns alltid förutsättningar och en grund för en bra skördefest, det gällde bara att göra det mer tillgängligt, säger Olle Bengtsson från LissEllas Senap, som är en av initiativtagarna till Skördefesten som varit med från starten 2010. Den här unika koncentrationen av producenter, mathantverkare och eldsjälar lade grunden till att Dalarnas Skördefest så småningom uppstod. – Från början var det ett initiativ från oss producenter och en idé som levde hos oss. 25 av oss kom till första mötet där vi pratade om vi ville göra något eller inte år 2010. Efter det bestämde vi att vi ville och vi hade den första Skördefesten samma år. Det är svårt att uppskatta antalet besök, men vi hade kanske 1500 besökare första året och de var så nöjda att vi fortsatte. Förra året hade vi runt 26 000 besökare. Under Dalarnas Skördefest är det möjligt är det möjligt att besöka producenter och mathantverkare på flera platser runt om i Dalarna.   2020 ett speciellt år Skördefesten har i många år varit en samlingspunkt för matälskare och de flesta besökare rör sig mellan minst 4–5 besöksmål och producenter under helgen. Inför Skördefesten 2020 berättar Olle att det har gjorts många anpassningar och avvägningar, med hänsyn till pandemin. – Några av våra besöksmål kommer inte klara att hålla restriktionerna, till exempel då deras lokaler kan vara för trånga och de har därför fått lov att ställa in. Andra producenter som har delevent kanske håller till utomhus eller hittar liknande lösningar. Vi har platser med stora utomhusutrymmen och har goda möjligheter för att skapa distans. Alternativet att helt ställa in Skördefesten var också uppe, men efter många vändor, diskussioner och resonemang valde de ändå att köra. – Vi en väldigt stark reaktion över att vi funderade på att ställa in, så vi beslutade oss för att genomföra Skördefesten även i år. Vi producenter som kan möta restriktionerna och anpassa oss kommer göra det. Vi för en nära och löpande dialog med varandra och vi följer alla riktlinjer som finns, poängterar Olle. Trygg och lokal matförsörjning Varje år har Skördefesten ett speciellt tema. Förra året stod till exempel potatisen i centrum och i år handlar det om ”Trygg och lokal matförsörjning”. – Det här temat är något vi har jobbat med hela tiden, sedan starten. Vi vill bygga en lokal identitet och trygghet i att vi har en lokal matförsörjning samt att konsumenter och producenter känner varandra, säger Olle. Han menar också att Skördefesten fyller en viktig symbolisk funktion i sammanhanget. – Skördefesten är sinnebilden av det här, den är en grundpelare och har alltid varit det. Skördefesten är i första hand till för stamkunder, vi producenter möter våra kunder och tvärt om. 80 % av våra besökare kommer från våra kommuner eller grannkommunerna. Vi tror att om man åker hit för att besöka och uppleva Skördefesten så gör man flera besök, medan en och annan lokalbo kanske bara sticker in huvudet hos sin granne som är producent för att säga hej. Muddus Hjortron i Kolarbo utanför Avesta och Skedvi Bröd på saluhallen Kulinariet i Stora Skedvi är två av de aktörer som medverkar under Dalarnas Skördefest.   En uppskattad lokal upplevelse För många matälskare som bor i södra Dalarna är Skördefesten en av höjdpunkterna på året och sedan länge markerad i kalendern. Det är något speciellt att få se hur den lokala maten produceras och att få möta passionerade eldsjälar som brinner för sitt mathantverk. – Skördefesten har växt mycket mer än vad vi kunnat tro. Det visar också att det behövs olika möjligheter att besöka matproducenter. Det är spännande att åka runt och upptäcka det unika och speciella. Det lilla som kanske egentligen inte är ett besöksmål i sig blir ett tillfälle att möta den lokala maten. Du träffar människor som passionerat jobbar med smaker och upplever, det är en guldgruva där smaken står i centrum. Alla medverkande har dessutom enormt hög kompetens inom sitt område, säger Olle.   En del av charmen att finnas i ett landskap där det händer mycket gör att det också finns många vägar in för den som är sugen på att testa sina egna matmässiga vingar. – Det går att testa i liten skala för de mindre producenterna som precis kommit igång. Vi har ett antal producenter som utvecklats och utökat verksamheten, mycket tack vare Skördefesten. Om man börjar att ta emot besökare under en helg lär man sig. Vi håller också en hög kvalitet och det är intressant att se att vi har flera företag som håller en internationell standard. Bevis på framgång och utveckling Under Skördefesten har besökarna möjlighet att skriva i den digitala Skördefestloggen och berätta om sin upplevelse av Skördefesten. Olle säger att det alltid är roligt att få höra vad besökarna tyckt och tänkt. Dessutom ökar det möjligheterna för arrangörerna att utveckla och förbättra upplevelsen för besökarna. – Förra året hade vi faktiskt inte en enda negativ kommentar i Skördefestloggen. Tidigare år har vi varit noga med att ta till oss av besökarnas kommentarer och vi jobbar hela tiden på att förbättra och rätta till. Sen är det alltid lika fantastiskt att läsa kommentarer som ”Jag bor på fel plats” eller ”Jag kanske ska flytta hit ner hit”. Tänk att vi får de reaktionerna från att folk besöker oss, och tycker att de är så bra att de vill flytta. Det verkar helt enkelt som att det finns något unikt och genuint i maten, smakerna och människorna som jobbar med det här. – Det visar att det vi gör berör människor, det finns något i södra Dalarna som berör in på djupet i själ och hjärta. Det skapas upplevelser som sitter på djupet och som får oss att växa och knyta an människa till människa, det gör att vi lever ett bättre liv. Oppigårds bryggeri och Café Wahlman i Hedemora är ytterligare två aktörer som bjuder besökare på lokala smakupplevelser under helgen.   Dalarnas Skördefest och Skördefest i Södra Dalarna Skördefesten 2020 äger rum den 4–6 september. Fullständigt program och karta till de olika medverkande aktörerna finns här: Skördefest i Södra Dalarna. Tänk på att öppettider hos respektive aktör kan variera, så titta i foldern när just dina favoritbesök har öppet. Under hela helgen 4–6 september pågår Dalarnas Skördefest runt om i hela Dalarna. Det inkluderar aktiviteter på flera olika platser, från Renbiten i norr via Mat runt Siljan, Tunabygden och hela vägen ner till södra Dalarna. På den gemensamma sidan dalasmak.se presenteras löpande information om varje evenemang. Taste of Dalarna Flera av de aktörer som deltar under Dalarnas skördefest är också medlemmar i Taste of Dalarna. Det är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer om respektive aktör och utforska kartan som tar dig till de olika smakfulla platserna: tasteofdalarna.se.

Kärsti Hård, som äger och driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.

Bakat med kärlek hos Snitths Hantverksbageri i Furudal

  ”Hej alla brödälskare! Min dröm är att öppna ett hantverksbageri i Furudal.” Så står det skrivet i ett inlägg på Facebook som publicerades av Kärsti Hård i mitten av januari 2015. Det var starten för Snitths Hantverksbageri i Furudal som idag kommit att bli en naturlig mötesplats för lokalbor och ett besöksmål väl värd resan. Trots att cafédelen är stängd för dagen råder det stor aktivitet inne i bageriet. Här bakas det surdegsbröd och väldoftande kokostoppar med citron. Hemvändaren och eldsjälen Kärsti Hård bjuder in till kaffe och pratstund. Hennes entusiasm för orten Furudal är påtaglig och sedan bageriet öppnade för fem år sedan har fler vågat satsa på egna verksamheter och samarbetsviljan är god. – Jag har idéer som jag vill få ut, jag slänger ut dem utan gränser och blir bemött med positiv respons. Går de inte att förverkliga är det bara att konstatera och gå vidare. Vi är aldrig ensamma som företagare i Furudal, vi kan alltid bolla med varandra och det är ömsesidigt. Utanför entrédörren står en låda med pelargoner och ett swishnummer. Det är svägerskan Carina Hansson som uppmuntrats att starta eget och sälja blommor. – Det saknades möjligheten att köpa en vacker fredagsbukett, så vi började prata om att vi behövde blommor i Furudal och nu är det verklighet. Så roligt och uppskattat! Hantverk som gått i arv Intresset för bakning ligger i släkten. Kärstis morfar Arne Snitth drev bageri i samma lokal och före honom hans far Erik Snitth. På den tiden hette det Snitths Konditori. – Mor bakade alltid och jag sprang här i lokalerna när jag var liten, åt marsipan minns jag.  Även om intresset för bakning alltid funnits där fanns inga tankar på att flytta hem till Furudal och starta bageri. Då, för åtta år sedan, var Sigtuna Kärstis postort. – Allt rullade på. Jag och min man Per hade bra jobb på Arlanda, lån upp till öronen, barnen var utflugna. Mor och far i Furudal började bli äldre, de behövde hjälp och vi var i Furudal allt oftare. Vi bestämde oss för att flytta hem, tänkte att det löser sig med jobb. Vi kände inte någon stress. Väl på plats i Furudal bestämde sig Kärsti för att renovera den fastighet i centrala Furudal som ägdes av släkten. Med stor omsorg och kärlek till byggnadens historia växte Snitths Hantverksbageri fram – en plats som kommit att bli en viktig mötesplats för både lokalbor och tillresta. Även om livet som egen företagare innebär hårt jobb njuter Kärsti av tillvaron. – När mina kompisar kommer för att hälsa på får dom jobba. Vi jobbar jämt. Jag kan själv påverka min egen situation och det är upp till mig om det ska flyta på. Skulle jag vilja vara ledig kan jag styra det. Jag tycker det är skönt. Som för de flesta egna företagare är det en livsstil. Den hemtrevliga och välkomnande känslan avspeglas i såväl cafémiljön som i bakverken.   Hockeybullen lockar långväga gäster Allt i bageriet är tillverkat för hand på lokala råvaror så långt det är möjligt, bakat med känsla och med stor omtanke. Den känslan förmedlas även i cafémiljön, vars ljusa toner och jordnära materialval förmedlar ett lugn. – Man ska känna sig välkommen, det ska vara trevligt att gå in här. Jag önskar att jag kunde stå i kassan mer för att svara på frågor om brödet. Jag gillar att möta kunder. Förutom surdegsbröd finns det en storsäljare som människor reser långväga för att få prova – hockeybullen. Ett bakverk som Kärstis morfar var först med att baka. – Varje sommar kommer det in många personer som under sin barndom gått på hockeyskola i Furudal, minns att de ätit en särskild bulle och att de bara måste få prova den igen. När de får reda på att bullen fortfarande produceras blir de barnsligt förtjusta. Hockeybulle ska man äta i Furudal, det är bara här den smakar så gott. Den klassiska Hockeybullen är en populär klassiker som lockar långväga gäster.   Kärsti Hård och Snitths Hantverksbageri Ålder: 63 årBakgrund: Arbetade för SAS i många år, men bytte inriktning till att bli hantverksbagare i samband med flytten hem till Dalarna.Gör: Driver Snitths Hantverksbageri i Furudal.Intressen: Segla på Oresjön, vandra i skogen.Tips: På fredagar levererar Kärsti bröd till butiken Handslaget i Rättvik. Se aktuella öppettider för Snitths Hantverksbageri på Facebook. Fler exempel på lokala smakupplevelser hittar du på tasteofdalarna.se

Exteriören på butiken Handslaget i Rättvik.

Frossa i dalahantverk hos Handslaget i Rättvik

Hos Handslaget i Rättvik väntar hantverk i trä, konst- och bruksföremål i keramik, gediget smide och vackra smycken.Yvonne Björ är ordförande i föreningen som står bakom Handslaget. Här berättar hon mer om vad som händer i det timrade huset vid fontänen på torget, där det sannerligen går att frossa i hantverk av alla de slag. Vad erbjuder ni kunder sommartid? – Under sommaren har vi extra generösa öppettider, sju dagar i veckan, och hyllorna i butiken är fyllda med många spännande produkter. I butiken finns också olika utställningar av hantverkare och konstnärer. På gården har vi en lillstuga som hela sommaren gästas av olika hantverkare och konstnärer om hyr in sig en vecka var. De sitter här och arbetar, visar upp och säljer sina alster. Det är en möjlighet att träffa personerna bakom hantverket och konsten. Vilka insatser gör ni för att öka tryggheten för era kunder? – Vi har möblerat om i butiken för att få till ett bättre flöde, så att man inte behöver krocka med varandra. Vi har handsprit för kunderna både inne i butiken och ute i lillstugan och torkar kontinuerligt av strategiska platser med sprit. Vi kommer gärna ut med varor om kunden vet vad den vill ha, så går det att betala med Swish utomhus. Vad rekommenderar ni era kunder att uppleva i närområdet? – En promenad på Långbryggan. En tur till Rättviks hembygdsgård med fika hos ungdomarna som driver sommarcaféet Nyfiket. Besöka de hantverkare som har öppet hemma hos sig under sommaren eller som har utställningar på olika platser. Styggforsen i Boda Kyrkby om man vill uppleva lite magi i skogen eller Karl Tövåsens fäbod, som är en upplevelse för hela familjen. Stötta det lokala Den rådande situationen har slagit hårt mot företagare i Dalarna. Det gäller att tänka om, tänka nytt och hitta kreativa lösningar för att överleva. Under vinjetten ”Support your local” pratar vi med lokala profiler som berättar om hur de anpassar sina verksamheter för att öka tryggheten för dig som besökare. Läs mer: Hemester i Dalarna

Par som äter Rättviksglass

En glassig sommar med Rättviksglass i Rättvik

Vad gör man om man älskar glass men tycker att det fattas alternativ på marknaden? Man skapar sin egen såklart. Så tänkte Henryk Nouvel från Rättvik som började experimentera för att skapa en egen glass. Resultatet blev Rättviksglass, som visade sig bli ett framgångsrecept. Det som började med små experiment i köket, har under åren vuxit till en liten glassfabrik på industriområdet i Rättvik som idag levererar glass till både restauranger och glasskiosker runt om i Sverige. Allt började med en passion för den kalla läckerheten för 18 år sedan. – Jag tyckte inte att det fanns något som var tillräckligt gott, så jag ville försöka göra något som var lite bättre än de andra. Idén var att göra ett mellanting mellan svensk gräddglass och italiensk glass, för jag tycker att den svenska glassen är för gräddig och den italienska för tunn och för isig. Jag ville göra en glass som faller alla i smaken, säger Henryk. Svenskitaliensk glass med smak av sommar Det verkar som om han har lyckats. För varje sommar står människor tålmodigt vid någon av glasskioskerna och väntar på att få svalka sig med en strut eller bägare fylld med kulörta kulor. Vad som är hemligheten i receptet vill Henryk såklart inte avslöja, men resultatet blev en glass inspirerad av både Sverige och Italien, med grädde och mjölk från svenska bönder. Idag finns ett brett sortiment med både laktosfria och veganska alternativ. Och smakutbudet är stort och varierar från klassiska smaker som vanilj och choklad till tiramisu, mandarin och chai latte som är nyheter för i år. Genom åren har många möjliga och omöjliga smaker testats i tillverkningen, vissa mer udda än andra. – Vi har testat att göra messmörsglass, det är ganska udda. Sen har vi också haft kräftglass och västerbottensglass som också var lite konstigt och gick dåligt. Det har varit sådana tillfälliga grejer som vi testat att göra när vi haft jippon och så. Men jag tycker faktiskt att enkelheten med de här klassiska smakerna är godast ändå, för idén är att glassen ska smaka som när man var liten. Och det är just de vanliga smakerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som säljer bäst. Även om Henryk har tillverkat en hel del smaker sedan starten, är det klassikerna som choklad, vanilj, polka och jordgubbe som går bäst.   Ett glassätande folk Att glass förknippas med sommar och semester kanske inte är så konstigt. Vem vill inte kunna svalka sig med något kallt och sött när solen värmer? Att vi svenskar dessutom gillar glass är det ingen tvekan om, för enligt en undersökning från Föreningen Svenska Glasstillverkare äter vi i Sverige tolv liter glass per person varje år. Det här gör oss till det näst mest glassätande folket i Europa, det är bara i Finland man äter mer av den frysta varan. Efterfrågan på den lokaltillverkade Rättviksglassen har ökat och för varje år tillkommer fler kunder. – Vi finns både i Åre och nere i Skåne och i sommar även på Klockargården i Tällberg i en glasskiosk vid hemslöjden. I Rättvik flyttar vi glasskiosken från campingen till gångvägen mellan tågstationen och Långbryggan där det finns bord och stolar, så man ska kunna sätta sig ner i lugn och ro efter att man gått på bryggan. Vad tycker du att man ska passa på att göra i Rättvik? – Det finns mycket att göra, Rättvik har ett brett utbud av caféer och restauranger med olika sorters koncept som jag tycker att man ska besöka. Sen kan man ju utmana varandra i gokart, minigolf eller i rodel eller kanske testa att klättra på Högt & Lågt. För den som vill ut i naturen finns många fina cykel- och vandringsleder med mysiga stopp längs vägen. Ett besök på Karl-Tövåsens fäbod eller Styggforsen är också trevligt. Vill man bara ta det lugnt så kan man ligga på stranden och bada och ha det skönt. Läs mer: visitrattvik.se

Vandrare som grillar på kalfjäll

Tre unika matupplevelser i Grövelsjön

Grövelsjön och Grövelsjöfjällen är Dalarnas nordligaste fjällvärld. Här väntar en naturupplevelse utöver det vanliga, där vildmarken alltid väntar alldeles utanför dörren. Här väntar också matupplevelser utöver det vanliga. Följ med till tre aktörer som garanterat kommer att bjuda på en oförglömlig måltid. STF Grövelsjön Fjällstation I den gemytliga restaurangen hos STF Grövelsjön Fjällstation är varje bord ett fönsterbord – och tur är det. På så sätt kan alla gäster blicka ut över de ståtliga fjällen och samtidigt hugga in på frukost, lunch eller middag. Här finns ett helhetstänk kring måltiden, vilket går i linje med fjällstationens omfattande hållbarhetsarbete.  – Ska vi servera renkött köper vi hela renar och använder allt. Allt kött serveras, vi kokar fonder på delarna som blir över. Vill vi göra ärtsoppa en vecka ser vi till att servera fläsklägg någon dag innan, så att vi kan använda resterna till att koka buljongen till soppan. Det ska inte bara vara en fin maträtt, det handlar om en fin helhet i hela tankesättet, säger platschefen Carl Johan Ingeström. På STF Grövelsjön Fjällstation står hållbarhet i fokus och menyn skapas för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt av råvarorna.   Storsätra Fjällhotell Hos fyrstjärniga Storsätra Fjällhotell är det lätt att koppla av från vardagen och uppleva naturnära fjällyx när den är som bäst. Det klassiska hotellet är en institution i Grövelsjöfjällen och vida kända för sina utsökta måltider. På menyn står ofta vilt och fisk från nära håll, med en blandning av klassiska svenska rätter och internationella inslag. Varje måltid lagas med omtanke och omsorg och dessutom lovar kökspersonalen att krydda maten med en portion kärlek för extra god smak.  Såväl övernattande gäster som matsugna besökare rekommenderas att stanna till för lunch eller middag. Under sommarmånaderna är det också möjligt att fika på verandan med den brusande älven Grövlan som passerar alldeles bredvid. Kom ihåg att förboka kvällsmiddagen! Storsätra Fjällhotell bjuder in till naturnära fjällyx med många lokala smaker, som vilt och fisk, på menyn.   Renbiten Mat från Sápmi, från Sameland, är centralt för Peter och Helena Andersson på familjeföretaget Renbiten. De kombinerar renskötsel med egen förädling, butik och café och lever och arbetar inom Idre sameby, Sveriges sydligaste och en av landets minsta samebyar. Här väntar vilda delikatesser som hjortron, vildfångad fisk, naturbeteskött som älg och ren. De väver också in det fjällnaturen bjuder på i form av svenska “superfoods”, som sprängticka, blåbär och björksav. Passa på att följa med på en av deras guidade turer, där det ofta ingår någon form av samisk förtäring. Kika lite extra på upplevelsen ”Taste of Sápmi”, som innefattar en fyrarätters middag uppdukad i en kåta mitt i naturen. Rätterna kommer från det samiska köket och tillagas över den öppna elden. En upplevelse för alla sinnen. Hos Renbiten är det möjligt att uppleva smakerna från det samiska köket och en mängd vilda delikatesser från närområdet. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. Läs mer: Taste of Dalarna

Glamping och stugsommar i Dalarna

Glamping och stugsommar i Dalarna

Lyxig glamping i Korså, med både utedass och serverad trerätters. Addera målning i Carl Larssons egen trädgård, möte med urdjuren på Visentparken i Avesta och härligt häng i stuga med egen sandstrand. När Elisabeth Byström och Johan Ernfors, som driver bloggen Minimalisterna, besöker Dalarna tillsammans med sina två barn står äventyrliga och kreativa dagar på schemat. Här berättar de om sina upplevelser av att resa med barn i Dalarna. Vi vaknar till ljuden av vågskvalp och vinden i träden, ja vi vaknar verkligen mitt i naturen. Med bara en tältduk som skiljer oss från naturen och äventyret utanför. Hela familjen är på Korså Forest Camp utanför Falun och bor på glamping, som precis som det låter är glamorös camping. Glamorös som i bekväma sängar, rymligt tält, kvalitativ kamin, trerätters middag och en frukostkorg som väntar på tältets altan på morgonen. Men ändå camping som i tält i skogen, en sjö som granne och kanot som alternativt färdmedel. Här har varje tält ett eget utedass och en magisk utsikt, men också hängmatta, ficklampa, målargrejer mm. De har tänkt till från stort till smått, och fått till en otroligt fin och genuin helhetskänsla. Korså Forest Camp är en plats där du kan välja att bara vara och njuta av otroligt god mat i vacker natur. Eller hitta på äventyr i den omgivande naturen. Du väljer själv. Efter några dagars naturäventyr beger vi oss vidare för att spendera resten av veckan i en hyrd stuga utanför Avesta. På vägen dit stannar vi vid Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun. Långt ute i skogen utanför den lilla byn Korså i södra Dalarna står några tält vid en vacker sjö. Tälten har sköna sängar och en kanot väntar nere vid strandkanten – perfekt häng och ett lyxigt äventyr för hela familjen.   Carl Larsson-gården På Carl Larsson-gården får de små konstnärerna ta stor plats. Barnen målar på staffli i trädgården. Precis så som Carl Larsson och hans fru Karin själv hade velat ha det, inser vi efter att ha gått en guidad tur och fått en tydligare bild av detta generösa konstnärspar. Medan vi vuxna och 4-åringen går på en vanlig guidad tur går storasyster 5 år kavat iväg på en barnanpassad guidning och kommer tillbaka lyrisk! I Carl och Karins Larssons trädgård i Sundborn får de små konstnärerna släppa loss kreativiteten.   Stuga i Knutsbo, Avesta I Knutsbo utanför Avesta ligger stugan vi ska spendera resten av semesterveckan i. En stuga som visar sig vara ett riktigt smultronställe! Stugan ligger i lugna omgivningar på landsbygden med stor trädgård att leka i med såväl sandlåda som gungställning. En kort promenad bort ligger den egna sandstranden som vi hänger vid när solen skiner, och här finns också en roddbåt. Vi bor på samma gård som stugvärdarna, men avskilt i eget rymligt hus. Det är tyst, rofyllt och sådär idylliskt som Dalarna kan vara på sommaren. Detta är verkligen ett smultronställe som vi kommer återkomma till! Inte minst för att stugvärdarna gjort det enkelt och trivsamt att vistas här. Allt grundläggande håller hög standard och är fräscht, samtidigt som detaljerna är genomtänkta. Från stugan är det mindre än 20 minuter till två lämpliga besöksmål - Avesta Visentpark och Kolarbo Gård. Stor trädgård, egen sandstrand och nära till flera spännande aktiviteter – stugan i Knutsbo utanför Avesta har det mesta en sommarlovsledig barnfamilj kan önska.   Avesta Visentpark Avesta Visentpark finns förutom visenter, en stor och variationsrik lekyta för barnen. Liksom servering med riktigt god lunch med bland annat visentburgare på menyn. Visenten är ett djur som är nära släkt med den amerikanske bisonoxen och är Europas största landlevande däggdjur, och stora är de. Förutom de två söta kalvar som fötts någon vecka innan vårt besök. På Avesta Visentpark är det möjligt att på nära håll möta de mäktiga djuren, leka på de stora grönområdena eller fika i det mysiga Ladugårdscaféet.   Kolarbo Gård Vi avslutar vår semestervecka i Dalarna med besök på Muddus Hjortron & Kolarbo Gård i Fors utanför Avesta. En fin och genuin pärla som är värd en omväg. En gårdsbutik som utökats med café och restaurang, samt nu med Bed & Breakfast. Här används närproducerade råvaror, ofta från den egna ekologiska trädgården. Vi stannar för fika med våfflor och den egentillverkade sylten med bär från skogarna runt gården och det egna smaksatta gårdsteet. Vi köper med oss några delikatesser från gårdsbutiken som bland annat har egentillverkade sylter, marmelader, drycker och chokladpraliner. Stugliv kombinerat med några äventyrliga dagar passar vår familj perfekt! Det blir lagom av allt med tid för både aktiv semester och lugna mer oplanerade dagar. Tid att göra och uppleva men också att bara vara. En riktigt härlig blandning av vackra Dalarna! Våfflor med egentillverkad sylt står på menyn under besöket på Kolarbo Gård utanför Avesta. Dessutom passar Elisabeth och Johan på att införskaffa såväl sylt och marmelad som dryck och chokladpraliner till hemmaskafferiet.   Elisabeth Byström och Johan Ernfors driver tillsammans bloggen minimalisterna.se. Resan är ett samarbete med Visit Dalarna. Läs mer: Barnens Dalarna

Magnus & Linn på Sjövillan Rättvik

Sommarhäng på Sjövillan i Rättvik

Sommar, sol och semester. På Sjövillan i Rättvik förbereder sig krögarparet Magnus och Linn Ollas på en annorlunda sommar med färre sittplatser, men med strandcafé och loungemys på terrassen. Förra årets succé med beach club, mingel och liveband kommer inte i repris den här sommaren med tanke på rådande omständigheter, men sällskap som vill kunna njuta av något gott i kvällsbrisen med utsikt över Siljan kommer ändå kunna erbjudas det på Sjövillan i sommar. Hej Magnus, vad händer hos er i sommar? – Vi kommer att bygga upp ett strandcafé eller lounge om man vill ha något enklare där man kan sitta och hänga. Vi kommer att köra lite olika teman där med dj och så. Inget är spikat än eftersom det varit svårt att planera allt inför sommaren, men typ late night burger kanske vi kör någon kväll. Hur kommer ni att ha öppet i sommar? – Vi öppnar klockan tolv och har öppet hela dagen. Förhoppningsvis blir det ett lugnt och jämnt flöde av människor, det är vad vi hoppas på. Vi kommer att köra en stor à la carte-meny med italienskt tema och fram till klockan tre kör vi dagens tips som är mer som en snabb lunch. Här är det ju också viktigt att boka bord för att säkra plats och för planeringens skull. Á la carte med italienskt tema, pizza och charkuterier är bara några av läckerheterna som återfinns på Sjövillans meny i sommar. Den stora uteserveringen med utsikt över Siljan bjuder in till skönt häng.   Vad måste man testa på menyn? – Jag tycker att vi alltid har en bra carpaccio och råbiff. Men sen så kommer vi att köra en romersk sharing pizza för fyra personer som kommer ut på en träplanka. Vi gräddar den vit och fyller på med charkuterier och inlagda grönsaker efteråt, det är en trevlig grej. Det som är bra hos oss är att det är en stor meny så att alla i ett sällskap kan hitta något som passar. Hur anpassar ni restaurangen med anledning av rådande restriktioner?  – Man kan säga att det blir mer riktat åt matservering. Vi räknar med 80 sittplatser i år jämfört med 104 som vi hade förra året, så det är en klar minskning. Det vi hoppas på är att alla gäster kan tänka på enkla saker för att underlätta, dels att boka bord för planeringens skull och att ha lite extra överseende med att allt inte är som det brukar. Och det är väl lite därför vi skapar den här loungedelen med olika ytor för häng, för möjlighet till distans. Krögarparet Linn och Magnus Ollas driver Sjövillan i Rättvik.   Restaurang Sjövillan i Rättvik Läge: Stenkast från Siljans sandstrand med utsikt över Långbryggan.Mat: Stor variationsrik italiensk à la carte med rätter av hög kvalitet. Dagens tips kl 12-15.Nytt för sommaren 2020: Strandcafé med loungegrupper på terrassen.Tips från restaurangen: Boka bord för att säkra din plats.

Hagströmsgitarr

Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen: Ett stensäkert utflyktsmål med unik historia

Känn historiens vingslag i Älvdalen under sommaren och gör en resa i kulturens tecken. På Porfyr & Hagströmmuseet väntar föremål som skapats för att glädja både öga och öra. Här finns en samling unika instrument vid sidan av vackra föremål tillverkade av den mytomspunna röda stenen som skapades i ett vulkanutbrott för 1,7 miljarder år sedan. Att det dessutom går att fika i naturskön miljö intill ett av Europas bäst bevarade industriminnen sätter lite extra guldkant på vistelsen. Du behöver inte vara stentokig eller musiknörd för att uppskatta ett besök på Porfyr & Hagströmsmuseet i Älvdalen. Det räcker gott med att vara nyfiken och dessutom får du två museer till priset av ett.  Leverans till ABBA, Frank Zappa och Elvis Det är smått hisnande att tänka på de över 1 miljon instrument och förstärkare som skapats här, för att sedan skeppas ut i världen. ABBA:s första världsturné 1974, Frank Zappa och Elvis är bara några storheter som fått leveranser från Älvdalen. Marit Norin är ansvarig för museet och bjuder mer än gärna på historier runt föremålen i museet under en rundvandring. Många av de hon träffar blir positivt överraskade när de får ta del av anekdoter och berättelser kring såväl instrumenten som porfyrföremålen. – Det här är ju två väldigt unika historier båda två och jag tror att när man får berättat för sig så blir det intressant. Gitarrer, dragspel och förstärkare från Älvdalen levererades till hela världen och användes av världsstjärnor som ABBA, Frank Zappa och Elvis.     Stencoolt hantverk Älvdalsporfyren ligger gömd i bergen runt Älvdalen och skapades i samband med enorma vulkanutbrott för miljoner år sedan. Under 1700-talet startade processen med att omvandla den stenhårda skatten till vackra föremål vid porfyrverket.  Inne i museet finns idag en stor porfyrsamling som består av bland annat vaser, urnor, ljusstakar och smycken.  – Det som är bra med Porfyrmuseet är att det visar de färdiga föremålen, men i Älvdalen kan man få ut så mycket mer av den historien. På Nya Porfyrverket finns gamla maskiner från 1700-talet där man kan se hur tillverkningen gick till. Det är ett urhäftigt ställe och väldigt unikt. Det räknas till ett av Europas bäst bevarade industriminnen, säger Marit. Porfyrmuseet i Älvdalen har en stor samling föremål tillverkade av den röda Älvdalsporfyren.   Gofika i en miljö som andas historia Nya Porfyrverket ligger cirka 1,5 kilometer från centrum. Här finns också Café Kvarnen, som serverar både gofika och lokalinspirerade matiga mackor med bland annat Älvdalslax och älgköttbullar.  – Miljön där är helt fantastisk. Det finns utesittplatser, men i år kommer vi även att ha korgar med fika som man kan ta med sig om man vill gå längre upp längs ån och fika.  En annorlunda sommar Självklart påverkar rådande omständigheter sommarens möjligheter att guida större grupper. Därför kommer verksamheten att anpassas efter rådande riktlinjer.  – Vi kommer inte att ha guidade visningar på museet vid en viss tidpunkt den här sommaren. Men när vi är två personal ska vi göra vårt yttersta att gå runt och ”småguida”, så att man ändå kan ta del av historien, säger Marit.  Vid Nya porfyrverket kommer man däremot att ha anpassade guidade turer utformade för att göra det tryggt och säkert för besökarna, till exempel med mindre grupper.   – Vi kommer att vara extra flexibla för de som vill boka privata visningar för familjen eller sällskap. Vi kommer att vända ut och in på oss för att verkligen försöka få till så att alla som vill och kan ska kunna delta. Vid Nya Porfyrverket går det att njuta av den natursköna historiska miljön. Dessutom går det att fika eller äta lunch i Café Kvarnen.   En del av Kulturresan Dalarna Porfyrmuseet är en del av Kulturresan, en rutt som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och lär känna personligheter som Anders Zorn och Carl Larsson. Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive aktör. Samla en stämpel på varje plats och när passet är fullstämplat får du den speciella dalahästen som markerar genomförd Kulturresa. Läs mer: Kulturresan Dalarna