Sugen på en minst sagt god upptäcktsfärd? Låt smaklökarna styra! Smaken av Dalarna kommer nämligen i många olika former och här har vi samlat nio stycken som är lite extra utmärkande. Hitta dem via våra tips eller ta del av dem via egna utflykter – det finns många aktörer som serverar läckra dalasmaker.
- Falukorv. En klassiker som knappast behöver någon närmare presentation.
- Dalaost. Hårda eller mjuka, milda eller smakrika. Bland de dalatillverkade ostarna från Murboannas Ost eller Stora Lunån finns en variant för alla tillfällen.
- Mjukt tunnbröd. Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i Dalarna verkar det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana.
- Knäckebröd. Besök Kulinariet i Stora Skedvi och smaka Skedvi Bröd direkt från gräddugnarna eller gör ett stopp i butiken vid bageriet hos Leksands Knäckebröd.
- Ren. Känn den vilda smaken av torkat renkött eller någon av de andra egenhändigt förädlade produkterna från Renbiten i Idre.
- Struts. Vad sägs om strutsäggkaka, nygrillad strutsburgare eller chokladpraliner med strutsäggslikör? Besök Sahlins struts i Borlänge.
- Skogens skatter. Dalaskogarna är fulla med läckerheter som tas om hand och förädlas till söta sylter, marmelader och andra godsaker av exempelvis Björgårdens syltmakeri.
- Världsmästarsenap. Senapen från LissEllas har vunnit VM-guld hela 12 (!) gånger. Finns hos flera livsmedelsbutiker och gårdsbutiker runt om i Dalarna.
- Taste of Dalarna. Det formligen vimlar av restauranger, caféer och smakupplevelser runt om i Dalarna. Botanisera bland utbudet, gärna någon av guldkornen inom matnätverket Taste of Dalarna, och gör en utflykt (eller flera).
Vill du ta del av guiden till de här unika dalasmakerna i form av en bingobricka? Se mer på visitdalarna.se/dalabingo