Strutsburgare Sahlins Struts

En matresa i södra Dalarna #1: Ost, strutsburgare och mesta matmeckat

Det finns många smakrika besöksmål i södra Dalarna – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med fyra smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt. Upptäck ost i alla tänkbara former, smaka strutsburgare, gör ett besök på Kulinariet och avsluta dagen med en läcker närodlad middag.


Starta turen i byn Murbo söder om Borlänge, på familjegården som huserar ett levande mejeri med butik och café. Hos Murboannas hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! I caféet finns förutom glass och fika självklart smörgåsar med de egna ostarna. Njut av såväl smakerna som utsikten, med kohagarna alldeles inpå knuten. Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.

Ostar från Murboannas

Dags för nästa stopp! Här räcker det med en kortare förflyttning på 15 km, till Sahlins Struts i Stora Tuna. På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Gå på en guidad tur, utforska gårdsbutiken, ta en fika eller ät en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsglass är självklara och populära inslag på menyn.

Sahlins Struts

Sedan är det dags att ta sikte på Stora Skedvi, som ligger 20 km söderut från strutsarna. Här väntar ett av Dalarnas mesta matmeckan: Kulinariet. De kallar sig själva ”en god mötesplats” och nog lever de upp till den titeln flera gånger om. I den gamla industrifastigheten mitt i den lilla byn har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Här gräddas knäckebrödet Skedvi Bröd för hand i stora bakugnar och bagarna serverar gärna en provsmakning, där smöret smälter på det varma brödet. I saluhallen Visthusboden finns närproducerade matvaror och delikatesser av alla de slag. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter.

Stora skedvi bakugn

Avsluta dagen med mysigt boende och ekologiskt och närodlad middag hos Dala-Floda Värdshus. Eller så tar du sikte på någon av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna.

Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.