Strutsburgare Sahlins Struts

En matresa i södra Dalarna #1: Ost, strutsburgare och mesta matmeckat

Det finns många smakrika besöksmål i södra Dalarna – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med fyra smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt. Upptäck ost i alla tänkbara former, smaka strutsburgare, gör ett besök på Kulinariet och avsluta dagen med en läcker närodlad middag.


Starta turen i byn Murbo söder om Borlänge. Här har Anna Reyier tillsammans med maken Mats förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Hus Murboannas hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! I caféet finns förutom glass och fika självklart smörgåsar med de egna ostarna. Njut av såväl smakerna som utsikten, med kohagarna alldeles inpå knuten. Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.

Ostar från Murboannas

Dags för nästa stopp! Här räcker det med en kortare förflyttning på 15 km, till Sahlins Struts i Stora Tuna. På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Gå på en guidad tur, utforska gårdsbutiken, ta en fika eller ät en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsglass är självklara och populära inslag på menyn.

Sahlins Struts

Sedan är det dags att ta sikte på Stora Skedvi, som ligger 20 km söderut från strutsarna. Här väntar ett av Dalarnas mesta matmeckan: Kulinariet. De kallar sig själva ”en god mötesplats” och nog lever de upp till den titeln flera gånger om. I den gamla industrifastigheten mitt i den lilla byn har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Här gräddas knäckebrödet Skedvi Bröd för hand i stora bakugnar och bagarna serverar gärna en provsmakning, där smöret smälter på det varma brödet. I saluhallen Visthusboden finns närproducerade matvaror och delikatesser av alla de slag. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter.

Stora skedvi bakugn

Avsluta dagen med mysigt boende och ekologiskt och närodlad middag hos Dala-Floda Värdshus. Eller så tar du sikte på någon av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna.

Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen. Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter. – Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan. Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser. – Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen. Så föddes Café Frostbrunnsdalen. Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer. – Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips. Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul. – Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här. Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. Därefter helgöppet 17-18/8 samt alla helger i september. För aktuella öppettider, se Café Frostbrunnsdalens sida på Facebook eller på Instagram @frostbrunnsdalen.

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron på Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad. Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg. Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för. Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen. Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök. Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.   Läs mer på tasteofdalarna.se

Restaurangen där du lagar din egen mat

Restaurangen där du lagar din egen mat

Boka bord på gourmetrestaurangen där du lagar din egen mat och äter den mitt ute i naturen. Under rubriken The Edible Country har Visit Sweden tillsammans med regionala turistorganisationer placerat ett antal träbord på natursköna platser runt om i Sverige, där gästen har möjlighet att boka en gör det själv-måltid komponerad av stjärnkockar. Dalarnas bord finns vid Klosters herrgård utanför Hedemora och här är det matkreatören Görgen Tidén som står för menyn och recepten till matupplevelsen. – Från att ha fokus på en restaurang som har alla bekvämligheter, så drar vi ut till skogs. För de som vill följa med blir det en upplevelse de sent kommer glömma. Vi vill skapa en mötes- och upplevelseplats och sätta allt fokus på det ”nära köket”. Tänk att få sitta vid ett handgjort bord av gammal fura och själv laga en meny som vi specialdesignat bara för detta datum, säger Görgen Tidén. Menyn som Görgen erbjuder vid Dalarnas bord består av lokala råvaror från flera av de aktörer som ingår i nätverket Taste of Dalarna. Det handlar till exempel om lax från Älvdalen, lokal potatis, världsmästarsenap från LissEllas och knäckebröd från Skedvibröd. Att boka en korg med råvaror och den utrustning som behövs för att tillaga måltiden kostar 349 kr per person. Allt hämtas på Kulinariet i Stora Skedvi innan ni åker till bordet i Kloster. Bordet är bokningsbart onsdagar och fredagar till sista fredagen i september. Läs mer på tasteofdalarna.se

Åkerblads

En matresa runt Siljan #3: Klassiska husmansrätter och vilda smaker

Gör en utflykt runt Siljan och upptäck alla lokala smaker – när sommaren så sakta övergår i sensommar börjar också skördarna bli klara. Det betyder att det finns extra mycket gott att utforska hos alla producenter och mathantverkare. Här har vi skapat ett turförslag med två smakrika stopp, med en hel del natursköna vyer och vägar däremellan. Upptäck klassiska husmansrätter av högsta kvalitet och vilda smaker vid milsvid utsikt. Starta dagen i Tällberg. Här väntar – förutom en slående utsikt över Siljan – dalamiljöer utöver det vanliga. Strosa runt bland de faluröda husen, kika in i hantverksbodar, små butiker och bara njut av omgivningarna. När lunchsuget sedan sätter in är det bara att börja röra sig mot Åkerblads välkända och uppskattade Gästgiveri. Här står kökschef Stefan Pettersson med personal redo att servera en måltid av högsta kvalitet och här blandas klassiska husmansrätter med gourmetmat, egna importerade viner med hembakat kaffebröd. De är dessutom ständigt på jakt efter lokala råvaror, så chansen är stor att Dalarna i bokstavlig mening sätter smak på matupplevelsen. Mätta och belåtna är det dags att röra sig vidare norrut längs Siljan. De djupa skogarna och de blånande bergen tronar upp sig längs vägen mot Mora. Väl framme – ta gärna del av kulturutbudet. Här finns såväl Zornmuseet och Zorngården som en anrik hemslöjdsbutik. Kanske finns det också något spännande evenemang att besöka? Kvällen spenderas allra bäst på Mora Hotell och dess restaurang Terassen. Vill ni njuta lite extra checkar ni in på deras härliga spa-avdelning redan under eftermiddagen och njuter av ett glas bubbel och en skön massage i relaxen. Sedan är det dags för middag! Köket är skandinaviskt med inslag av Frankrike och Italien och kockarna jobbar gärna med vilda smaker av till exempel ren, älg, vildfångad öring och röding. Efter maten är det bara att sjunka ner i barens sköna fåtöljer och runda av en njutbar dag. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet gjort fyllt depåerna med såväl god mat som av nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på någon de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer och hitta fler utflyktsmål på tasteofdalarna.se

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Lär dig laga utemat – Elles Utemat lär dig hur

Gillar du att laga mat ute över öppen eld? Vill du lära dig mer om hur du skapar minnesvärda – och goda – smakupplevelser utomhus? Elle Nikishkova driver Elles Utemat och brinner för matlagning av naturens råvaror. Här guidar hon till de bästa och godaste matupplevelserna utomhus. Elle Nikishkova är en passionerad utekock som älskar eld, skog och svampplockning – och som förvandlat sin passion till sitt yrke. Hennes uppväxt, som geografiskt sett spänner sig från Ukraina i öst till Kuba i väst och Sverige i norr, har varit en stor inspirationskälla till den mångkulturella matlagning som präglar menyerna i Elles Utemat. I dag arbetar hon över hela landet med att skapa unika upplevelser kring utematlagning, om det så är för besökare under ett evenemang eller under kurser för de som är nyfikna på de stora möjligheter utematlagning bjuder på. Vad är skillnaden mellan att laga mat utomhus och ”vanlig” matlagning? – Jag tycker att ”utomhus” överlag är en trevligare miljö än ”inomhus” – speciellt när det gäller matlagning. Skogens dofter, trädkronornas sus, fågelsången. Att få hugga och spänta ved, få kolla in i en brasa, känna dess värme. Hela upplevelsen blir så mycket mer komplett när man får laga mat över öppen eld utomhus. Sen är det ju också röken som gör susen, den ger maten en annorlunda smak och hjälper nosen att hitta andra aromer i måltiden. Vilken mat funkar bäst ute? – All mat man gör inne går att göra ute. Det gäller bara att ha koll på vilka redskap som finns för att steka, koka, baka och röka. Det som ibland skapar begränsningar är möjligheten till kylning när man är ute en längre tid under varmare perioder. Då får man skippa sådant som kan bli dåligt i värmen, som färskt kött och fisk, och istället köra veggo. Vilka förberedelser behövs när man ska laga mat utomhus och i skogen? – Ett tips för den som vill laga mat ”from scratch”, men utan att behöva bära för mycket och för tungt, är att använda lufttorkade råvaror som är torkade separat. Sen använder man dem för att komponera egna rätter i stället för att köra på färdigpackat. Vintertid är det viktigt att preppa så mycket som möjligt hemma och ta med sig ut i lådor eller fryspåsar. Hacka lök i minusgrader är väl lite halvkul. Om man inte har någon erfarenhet alls av utematlagning är det enklaste att börja med ett gas- eller stormkök. Då har man allt man behöver för att koka och steka, plus att det är en relativt billig investering. Hur började utematlagningen för dig? – För mig började utematlagningen på just ett sådant där stormkök någon gång på 90-talet när jag gick med i Fältbiologerna i Umeå. Vi var ute i skogen en hel del och lagade allt möjligt på våra turer. Jag kommer ihåg en sommarresa vi gjorde till Kolahalvön. Vi var ute i skog och mark många dagar i sträck utan närhet till städer eller affärer och ibland tog maten slut. Det enda vi hade kvar var salt och mjöl. Då gjorde vi en enkel deg på vatten från en bäck och våra sista ingredienser, plockade svamp och bär och gjorde små dumplings med stekt svamp till huvudrätt och små dumplings med bär till efterrätt. Så enkelt och gott! Avslutningsvis: Vilka är dina tre favoritplatser i Dalarna? – Utan att inbördes ordning, skulle jag säga: Östra Silvbergs gruva utanför Säter. Vilken magisk plats det är! Jag älskar turkost vatten och att få se det mitt ute i en svensk skog var en helt fantastisk upplevelse. För att inte tala om hur uppfriskande det var att ta ett dopp och hur coolt det var att veta att den är över 200 meter djup. Sedan Gyllbergen, jag älskar stället! Har dessutom bara sett en liten del av området och jag vill tillbaka för en längre tur på sommaren, men också på vintern. Och så Dala-Floda för att paddla fors, stand up paddle board och få hänga med min kompis James och resten av gänget på Kajaktiv. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Laga mat utomhus – utekockens 3 bästa tips

Elle Nikishkova är utekocken som gjort sig känd över hela landet som Elles Utemat. När hon brassar igång sin muurika sprider sig alltid underbara dofter i skogen. Här ger hon sina tre bästa tips på hur du själv lyckas med utematlagningen – och tipsar även om vilka rätter hon själv gillar att laga utomhus. 1. Tänk nytt – utemat är inte bara renskav och kolbulle – Generellt brukar jag uppmana folk att tänka utanför boxen och testa att göra något spännande de aldrig har gjort förut. Kanske en maträtt från ett annat land? Renskav och kolbulle är inte de enda rätterna som kan tillagas över öppen eld. 2. Undvik rökiga eldar – Ett annat tips om man lagar mat med ved är att spänta upp veden och elda med tunnare stickor. På så vis får man en eld som är lättare att kontrollera och justera plus att det blir mindre rökigt. Rök är förvisso en god krydda, men mindre trevlig i ögon och andningsorgan. 3. Låt matlagningen ta tid – Mitt tredje tips är att ta det lugnt. Stressa ner och låt matlagningen ta tid. När folk frågar mig hur lång tid något tar brukar jag säga att det är elden som bestämmer det. Och i viss mån vinden. Och veden. Men tar man det lugnt och låter saker och ting ha sin gång så blir maten färdig tids nog. Vilken mat lagar du själv helst utomhus? – Jag tycker att det är rätt tråkigt att laga samma saker flera gånger om, så jag lagar oftast saker som jag inte har lagat förut eller lagar nya varianter av bekanta rätter. Vissa maträtter kan dock göras väldigt varierade och kräver samtidigt en del träning för att nå perfektion. Den mexikanska tacon är en sådan. Att kunna göra perfekta majstortillas och en riktigt bra topping i form av något spännande långkokt kött till exempel är både en fröjd och något som kräver övning. Sen gillar jag att göra olika varianter på raggmunk med allt från aubergine och marockanska kryddor till en rysk variant med svampsås. Raggmunk passar bra när man snabbt vill göra nystekta och goda ”bites” till många. Vill du lära dig laga utomhusmat tillsammans med Elle? Helgen 27–29 september håller hon i en workshop i utomhusmatlagning på Näsets Marcusgård i Furudal utanför Rättvik. Läs mer: Laga mat utomhus och skapa unika helhetsupplevelser – en matlagningsworkshop med Elles Utemat

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

Här har vi skapat ett turförslag där smaken av Dalarna får styra turen. Besök Björgårdens Syltmakeri, Fryksås Hotell & Gestgifveri och Mora Parken – tre minst sagt välsmakande stopp. Gör turen till en dagsutflykt och passa samtidigt på att njuta av naturen och omgivningarna i Siljansbygden. Börja dagen med att ta sikte på Övre Gärdsjö norr om Rättvik. Här ligger Björgårdens Syltmakeri, där Yvonne Björ skapar söta sylter och marmelader med hjälp av sina franska koppargrytor, träslevar och termometrar. I sitt eget ”äventyrscentrum” provar hon sig fram bland frukt, bär, grönsaker, kryddor och vinäger. Resultatet syns på hyllorna i gårdsbutiken som förutom sylter och marmelader även samlar lokalproducerat kött, skinn och ull samt produkter från en mängd andra mathanverkare runt om i Dalarna. Har ni arbetat upp lunchsuget kan ni koppla av i caféets trädgård med hembakat fika eller fylla en fikakorg och ta en promenad i de vackra omgivning-arna. Torsdag är pannkaksdag och då gräddas det härligt frasiga pannkakor över grillen utomhus. Dags att röra sig vidare med sikte på Fryksås. Ta vägen via Furudal och Skattungbyn. Njut av de djupa skogarna som då och då öppnar upp sig i milsvida vyer över blånande berg och leta er upp mot höjderna i fäbodbyn utanför Orsa. Fryksås Hotell & Gestgifveri är vida känt för sin mat, som ofta har inslag av vilda smaker. Vad sägs till exempel om wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärs-marinerad björnytterfilé? Menyn baseras på säsongens utbud och förändras i takt med årstidernas växlingar – alltid med fokus på färska och närproducerade råvaror. Sätt er till bords i den vackert målade matsalen och njut av såväl maten som den unika och storslagna utsikten över Orsasjön och Siljan. Därefter väntar Mora. Ta en promenad i centrum, besök Zornmuseet, Zorngården och Mora Hemslöjd innan det är dags för kvällens middag på Mora Parken. Här väntar välkända skandinaviska smaker och mat lagad från grunden. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet består av såväl god mat som nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på några av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.  

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Dalapicknick – 9 shoppingtips för en dalainspirerad utflykt

Packa en korg och ge dig ut på en picknick! Inget är så härligt som en stunds avkoppling i gräset, på stranden eller i skogen. Slå er ner på en filt och packa upp godsakerna. Här har vi samlat 9 tips på hur du skapar en picknick inspirerad av Dalarna. 1. Allt börjar förstås med en ordentlig picknickkorg – helst ska den vara tillverkad lokalt av en riktig korgmakare. 2. En skön picknickfilt. Filten med klassiskt Leksandsmönster är formgiven av Mia Svalänge och finns hos Crona Craft i Leksand. Mia har även formgivit den exklusiva ullfilten från Falu Rödfärg, vars design väver samman historien om Falu Rödfärg med det svenska landskapets unika karaktär.  3. Assietter och muggar i härligt somriga färger från Nittsjö Keramik. 4. Packa upp godsakerna, kanske på en kurbitsbricka från Britta i Dalarna. 5. Fyll på med vätska under varma sommardagar. Läsk, must, kolsyrat vatten, svagdricka, öl eller cider – Mora Bryggeri har ett gediget sortiment av törstsläckare. Mora Sockerdricka är en klassiker! Det finns även flera bryggerier runt om i Dalarna, som Oppigårds Bryggeri eller Sahlins Brygghus. 6. En riktigt god smörgås är ett måste på picknicken. Få saker går upp mot en traditionell knäckebrödsmacka från Leksands Knäckebröd eller Skedvi Bröd. Är det mjukt bröd som gäller har Rättviks Tunnbrödsbageri flera olika varianter, från vanligt mjukt tunnbröd till de lokala varianterna tuttull och tjockbulla. 7. Gå loss med påläggen. Här finns det en uppsjö av godsaker att välja mellan. Chark och korv finns hos Rältagården – toppa gärna med världsmästarsenap från LissEllas. Ostar hämtas från Hansjö Mejeri, Murboannas eller Stora Lunåns gårdsmejeri. Syltar eller marmelader kommer från Björgårdens Syltmakeri eller Muddus Hjortron. När det är dags att bokstavligt talat toppa upplevelsen är det bara fantasin som sätter gränserna. 8. Glass är en självklar efterrätt under varma sommardagar. Rättviksglass har närmare 50 (!) olika smaker i sitt sortiment, så här gäller det att kunna välja. 9. Toppa picknicken med söta sommarbär från Sollerö Jordgubbar. Fler somriga shoppingtips: Shopping i Dalarna