Carl Larsson-gården med Johanna Hulander.

Carl Larsson-gården med Johanna Hulander

Som ägare av en gammal bergsmansgård är gamla hus ett stort intresse för inredaren och poddaren Johanna Hulander. Därför är Carl Larsson-gården ett extra välkommet besöksmål, som hon mer än gärna tar med sig gäster till när de hälsar på henne i Dalarna sommartid.


Berätta om bilden!

– Det var ett strålande väder och vi hälsades välkomna på visning av den underbara guiden Tyra. Barnen gick samtidigt runt i huset på barnvisning och deras glada tassande och småprat runtom i huset gav en känsla av hur det var på gården när familjen Larsson bodde på gården med sina många barn.

Vilken är din relation till Carl Larsson-gården?

– För mig som är uppväxt i Dalarna och besökt platsen många gånger genom åren betyder Carl Larsson-gården mycket. Hit ska man ta alla gäster som inte besökt Dalarna tidigare tycker jag! Det är ett unikt konstnärshem i Sverige som är fyllt av konst från en av våra mest kända konstnärer genom tiderna men också inrett med en modern stil designad Karin Larsson som var så före sin tid. Hennes textilier är verkligen häftiga att titta extra på!

Har du något tips i sommardalarna?

– Att ta sig bort från de stora turiststråken och besöka vildmarken och så orörd natur som det nu går. Vandra, paddla kanot eller kajak, bada, fiska och förhoppningsvis få se en del av djurlivet. I Dalarna finns så mycketvacker natur från södra Dalarna med naturreservatet Malingsbo-Kloten. Styggforsens vattenfall i Boda Kyrkby norr om Rättvik passar alla åldrar. Vackrast av allt är ändå Njupeskärs vattenfall som är Sveriges högsta i Fulufjällets nationalpark. Det öronbedövande bruset på sommaren är häftigt. Och allt det här är gratis!

Några fler guldkorn?

– Handla närodlat eller närproducerat. Besök Grangärde Musteri som har en enorm ekoodling av svarta vinbär och jordgubbar. Handla ”tuttull”-tunnbröd på Rättviks Tunnbrödsbageri. I Hansjö, utanför Orsa, finns Hansjö Mejeri med fantastisk ost som tillverkas på gården av mjölk från de 70 korna. Kostar en del men värt det. Besök också de små byarna. Tällberg är den mest kända och mest välbesökta byn, så jag tipsar om att ta andra avstickare. Skattungbyn har en vidunderlig utsikt över Finnmarken. Kör Turistvägen in till Orsa och ta ett bad i Orsasjön. Fortsätt upp till Fryksås fäbodar. Här kan man äta mat på det lilla hotellet eller fika. Vill man fortsätta längre norrut är Ärteråsens fäbod

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.