Bröllopspar påväg upp på Orsa Grönklitt.

Bröllop på Orsa Grönklitt med Marta Gozdz Englund

Marta Gozdz Englund varvar jobbet på myndighet med det som bröllopsfotograf. Via Instagramkontot @thisismartaphotography delar hon med sig av stämningsfulla bilder från sina kreativa uppdrag, där såväl kärleken som dalanaturen båda spelar framträdande roller. Som hon själv säger: ”Jag vill att mitt konto ska förmedla glädje, kärlek och det fina i det lilla.”


Berätta om bilden!

– Den är tagen en septemberdag i omgivningarna runt Toppstugan på Orsa Grönklitt. Det här är den tredje platsen vi fotar på och stämningen i sällskapet är upp-sluppen och avslappnad. Det skämtas rätt friskt och hejas glatt på cyklister och förbipasserande fotgängare med hundar. Platsen valde jag dels för den fantastiska utsikten i bakgrunden, dels för gräset i förgrunden och för att den lilla ryggen följet går uppför bjuder in till rörelse i bilden. Paret och deras följe gick all in på alla mina idéer, även om det innebar att de blev blöta om fötterna, lite frusna och att brudens lockar blåste ur.

Hur förbereder du dig inför en bröllopsfotografering?

– För mig är det viktigt att bidra till den stämning brudparet vill ha på sin bröllopsdag. Därför brukar jag ha tät dialog med både paret och toastmaster på förhand. För att jag själv ska komma i stämning slår jag på min peppigaste spellista och sjunger högt (läs: skrålar) i bilen på väg till bröllopet. Under själva dagen är det viktigt att få huvud-personerna att slappna av, att de glömmer bort att jag fotograferar och framför allt att de har kul under själva fotograferingen. Jag poserar mina par så lite som möjligt, jag vill mycket hellre att interaktionen ska vara naturlig.

Vilka stunder letar du efter med kameran under bröllopsdagen?

– Ofta letar jag efter en kombination av de händelser och ögonblick som symboliserar den stämning som råder under dagen och de små ”mellanögonblick” som oftast bara passerar, som man nästan tar för givet. Det kan vara en tårfylld blick, ett barn som tycker att det hela tar för lång tid och sitter nedhasad på en bänk och skrapar fötterna i gruset eller någons reaktioner under tal.

Tre guldkorn i Dalarna:

Ärtknubben utanför Bjursås, höstvandring i Gyllbergen i Borlänge och sjön Runn med alla aktiviteter man kan ägna sig åt där under alla årstider.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.