Utsikt från Ärtknubben, en man och två barn som tittar ut över landskapet.

Ärtknubbens naturreservat

Efter en ganska lång färd på grusvägar kommer du fram till Ärtknubbens naturreservat. Uppe på toppen kommer belöningen med vidunderlig utsikt över skogslandskap och vackra sjöar. Gör upp en eld vid vindskyddet och vila benen och sinnet! Trots att man "bara" befinner sig 450 meter över havet så känns det verkligen som man står på toppen av ett berg. Kanske för att "Knubben", som den i dagligt tal kallas är så brant.

Boka

Beskrivning

Området är välbesökt och uppskattat av många. På Ärtknubbens topp är utsikten fantastisk. Här finns både vindskydd och grillplats. Kortaste vandringen mot toppen är från den norra parkeringen. Härifrån är det cirka 500 meters promenad. Det finns också en södra parkering vid Ärtknubbens fot. Då får du en längre promenad på 1.5 km genom frodig granskog.

Vägen mot den södra parkeringen är i regel öppen, förutom under tjällossningen. Den norra vägen är stängd under vinterhalvåret.

Den 35 km långa vandringsleden Vildmarksleden går igenom naturreservatet. Leden börjar i Bjursås, går över Andersbo, Sörskog, Ärtknubben och sedan tillbaka över Björsberg och slalombacken och åter till Bjurs.

Vägbeskrivning

Bil: åk mot Bjursås och därifrån vidare mot Fjällgrycksbo. Ärtknubben ligger 35 km från centrala Falun.
Om du följer Vildmarksleden är Ärtknubben en av rastplatserna du passerar – du kommer då nerifrån och går upp på berget.