Grusad gångväg med svart och vit ramp för synnedsatta.

Se människan 1,5 km - Åkersön Geopark

Åkersön ligger på andra sidan älven från Leksands centrum. Den grusade leden är anpassad för barnvagnar, rullstolar samt för gående med eller utan god syn. Leden går i flack terräng och utöver naturen kan man även uppleva konst. Åkersön geopark Konst i gammal älvfåra Vandra mellan konstverk i en torr älvfåra! Landskapet här har inte skapats bara av meteoriten som slog ner i det som nu är Dalarna för 380 miljoner år sen. Området är också fullt av landformer som formats av vind, vatten och återkommande nedisningar under de senaste årtusendena efter istiden.

Boka

Beskrivning

Längd: 1,5 km.

Svårighetsgrad: Grön.

Startplats: Leden startar under Leksands bron eller strax innan Leksands Folkhögskola.

Beskrivning: Det finns flera bänkar att sitta och vila på samt för att njuta av naturen eller något av de spännande konstverken. Det finns även en svartvit ramp för att underlätta för personer med synnedsättning.


Åkersön geopark - Istidens landskap
Marken vid Åkersön består av sand, grus och sten. Det har förts hit av inlandsisen och av istidens isälvar. För drygt 10 000 år sen nådde havet över Siljans nivå. Siljan var en salt havsvik, men blev snart genom landhöjningen en insjö med sött vatten. Sjön var då större och vattenytan låg på en högre nivå. Men för 8 000 år sen bröt Dalälven sig en ny fåra. Siljan sänktes flera meter och fick ett nytt utlopp. Kvar fanns den gamla älvfåran som nu blivit torr.

Torrlagt utlopp
Här i Åkersön kan du följa en vacker stig genom den torrdal som tidigare var Siljans utlopp. Genom en vacker lövskog löper den stig, som också visar konst. I projektet ”Se människan” har konstnärer med funktionsvariationer gjort en utställning, där flera av konstverken också är till-verkade av lokala material som Dalasandsten och granit från Dalarna.

Bra att veta

  • Hiking Dalarna

Vägbeskrivning

Åk från Leksands centrum över bron och sväng höger in mot Leksands Folkhögskola och parkera vid Siljan eller sväng vänster och parkera under bron vid dykarklubbens lokaler. Leden startar under Leksands bron eller strax innan Leksands Folkhögskola.