Kvinna blickar ut över fjällen.

Tre mysiga weekendresor i höst

Satsa på en weekendresa i höst. En kortare resa över helgen blir en skön getaway för att tanka energi och samtidigt fylla på med nya intryck. Beroende på vad du och ditt sällskap är sugen på finns olika alternativ på weekendresor, upplägg och paketerbjudanden hos hotell och arrangörer. Inspireras av våra tre tips på härliga weekends här nedanför, gör utrymme i kalendern och ta sikte på en mysig helg med både avkoppling och aktiviteter i Dalarna.


1. Weekendresa nära naturen

Naturen är kanske som allra vackrast under hösten. Kombinera weekendresan med vandring, cykling, paddling eller någon annan härlig utomhusaktivitet. Framför allt vandring i Dalarna är en given höjdare i hösttider. Grövelsjön, Idre och Sälen bjuder alla på härlig fjällvandring. Även Siljansområdet med Mora, Leksand, Rättvik och Orsa bjuder på härlig vandring med djupa skogar, blånande berg och vackra vyer över sjöar och vattendrag. Gamla fäbodar och gemytliga byar med faulröda hus ackompanjerar utevistelsen.

Runt om i Dalarna samlar cykelnätverket Biking Dalarna bra cykelområden för den som är sugen på att se naturen från cykelsadeln. Du behöver absolut inte vara van cyklist för att uppskatta aktiviteten, här finns gott om nybörjaralternativ och lättcyklade slingor där naturupplevelsen står i fokus. Boende och kringservice är en del av nätverkets kvalitetskriterier, så här är det lätt att hitta bra weekendalternativ.

Cyklister blickar ut över Dalarnas landskap.

Vandring i Dalarna, ett perfekt sätt att spendera en weekendresa.
Fyll weekendresan med utomhusaktiviteter, så som cykling eller vandring.

2. Weekendresa med show, musik och konsert

Den traditionella musikalresan går ofta till någon Europeisk huvudstad, men show, musik och konserter finns på närmare håll. Runt om i Dalarna arrangeras både stämningsfulla konserter och mer ösiga föreställningar. Kombinera evenemanget med ett härligt boende och weekendresan är komplett. Många hotell har evenemangspaket med middag, övernattning och lyxig frukost.

Hotellen i Tällberg anordnar ofta shower och evenemang, där paketerbjudanden gör att du bara kan checka in och sedan få allt serverat. I Dalarnas större städer, som Falun och Borlänge, finns både hotell och evenemang att välja mellan och kombinera efter tycke och smak. Varför inte upptäcka något helt nytt? Utforska vår evenemangskalender och kalendarium för att hitta något som passar dig – kanske på en helt ny ort – och låt det bli målet för höstens weekendresa.

Klockargården i Tällberg, där det anordnas shower och konserter under hösten.

Chokladkaka och middag serveras under middag på hotell.
Under en weekendresa behöver du bara slå dig ner vid middagsbordet och bli serverad läckra rätter, ofta lagade med lokala råvaror.

3. Weekendresa med spa

Mota vardagsstressen med total avkoppling, sköna behandlingar och allmänt mys i badrock. Checka in på ett av Dalarnas spahotell för en weekend som verkligen laddar batterierna. Ta med dig någon du tycker om och unna er en välgörande resa för både kropp och själ. Bada i pooler, svettas i bastu, gå på massage eller bara njut i relaxen. Självklart avrundar ni dagen med att bli serverade en riktigt god middag och kanske ett glas bubbel innan ni kryper ner för kvällen. När det kommer till sparesor och spaweekend är Tällberg med sina omtyckta hotell ett givet tips. I Fryksås utanför Orsa finns spännande fäbod-spa och i Dalarnas fjällvärld kombineras spaweekend bäst med naturens maffiga omgivningar.

Hitta spaweekends och andra sköna upplevelser i Dalarna.

Spa utomhus med utsikt över Siljan på Dalecarlia i Tällberg.

Hotellfrukost och middag på Mora Hotell och Spa.
Koppla av på hotellens spa-avdelningar, som på utomhusavdelningen på Dalecarlia i Tällberg. Toppa vistelsen med lyxfrukost och extra god kvällsmiddag, just dessa från Mora Hotell och Spa.

Boende och weekenderbjudanden i Dalarna

Hitta ett boende, en weekendresa eller paketerbjudande hos något av Dalarnas många hotell och boendeanläggningar:

Boende i Dalarna