Porträttbild på systrarna Kallur.

Systrarna Kallur: Våra 7 favoritgrejer att göra i sommardalarna

Systrarna Jenny och Susanna Kallur från Falun fick uppdraget att tänka till kring vilka aktiviteter och utflykter de helst gör under sommaren i Dalarna.


Här är listan:

1. Vandra till Carl Larsson-gården

Gör som Carl och Karin Larsson själva gjorde och gå från Falun över skogen ut till Sundborn. Starta vid Skyttepaviljongen på Lugnet (stärk dig med en fika innan du ger dig av) så har du en härlig tur på 8,5 kilometer, eller i Mjölnarbo, om man promenerar med barnvagn, för en tur på 6,5 kilometer. När du är framme tar du en guidad tur på Carl Larsson-gården, lunch och promenad i de vackra omgivningarna. En kul grej för barnen är skaparverkstaden där de får måla på staffli utomhus (i supergulliga förkläden).

Systrarna Kallur cyklar på MTB led.

2. Cykla på Lugnet och avsluta med ett besök på Skyttepaviljongen

Välj någon av de längre lederna, som går i vacker miljö på Jungfruberget och runt Sjulsarvet eller prova downhill-lederna inne på stadionområdet. Är man smart tar man bergbanan upp och cyklar ner. Skyttepaviljongen är det givna stället att läska sig efteråt. Kanske slinker det ner en eller ett par, tre stycken av deras sinnessjukt goda bakverk också. Det finns massor av bra cykling i Dalarna, och Biking Dalarna har gjort det lätt genom skyltning och gradering av 21 cykelområden i Dalarna från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. På bikingdalarna.se hittar du garanterat en cykelled som passar!

3. Gör en utflykt till mysigt sommarfik

På Café Nyfiket på gammelgården i Rättvik sitter man mysigt på en kringbyggd gård, och det finns utrymme för barn med spring i benen. Stora Lunån mejeri utanför Falun har både god mat och fika och djur som barn får klappa, och en stor gris som lunkar runt bland gästerna. Eller ta en pannkakslunch på nyöppnade Vikarbyns crêperie som ligger granne med keramikern Mikaela Willers verkstad och butik. Man sitter utomhus med strålande utsikt över Siljan. På andra sidan sjön öppnar Maria Danielsson varje sommar Garaget och g:a macken i Siljansnäs, med både butik och gott fika.

4. Paddla SUP i Runn

Runn är en fin sjö med massor av öar och på Sjösidan i Falun finns alla möjliga slags brädor att hyra, bland annat en jättestor familjebräda. Garanterat blöt skrattfest. Packa matsäck i vattentät väska och paddla ut till Hellmansö för bad och fika.

Systrarna Kallur på SUP i runn.

5. Bestig Ärtknubben – ett litet berg med stor utsikt!

Har man barnen med kan man ta bilen och parkera vid knubbens fot och bara ta slutspurten upp. OBS: finns en lätt (men lite längre) och en lite tuffare väg upp. Anpassa efter sällskapet! Går man med äldre eller inga barn kan man passa på att vandra en bit av, eller hela, vildmarksleden. Ärtknubben ligger utanför Bjursås.

Systrarna Kallur med barn vid Ärtknubben.

6. Bada i en sval sjö

Siljan är ett säkert kort, blir sällan speciellt varm, vilket är perfekt en varm sommardag! Vårt stalltips är att välja en lite mindre badplats, i någon av alla mysiga byar runt sjön. Skönt att slippa trängas, det är lättare att se sina egna barn i vattnet, och extra Corona-distans-säkert.

7. Åk rodel i slalombacken i Rättvik

Kittlar i både vuxna och barns magar. Vi som är tävlingsmänniskor har kartlagt de två parallella banorna och vet att en är lite långsammare än den andra, men det löser man lätt genom att köra flera race, och det vill man göra ändå pga kul. När du ändå är i krokarna - passa på att äta gott på Bruntegården som ligger precis i foten av backen.

Få fler tips på utflyktsmål här!