Tjej som rider på fjäll.

Ridtur i fjällen med Ylwa Woxmark

Under en reportageresa i Idre fick Ylwa Woxmark uppleva Städjan till häst. Till vardags arbetar hon med hästar i Rättvik och fick under ridturen på fjället möjlighet att komma nära en helt annat typ av natur än den hon vanligtvis befinner sig i.


Berätta om bilden!

- Vi var uppe på fjället för att göra ett reportage och gjorde en topptur för att uppleva naturen till häst, vilket var helt fantastiskt. Mats, min man, jobbade där uppe tidigare, så det finns en liten bakgrund i trakten. Att uppleva naturen i Dalarna till häst är helt underbart, och man kan göra det även om man inte är så ridvana. Man kommer så nära naturen, det går inte att komma närmare, vilket är en otrolig upplevelse. Hästarna är så säkra på foten, så de tar sig fram där det annars är otillgängligt att gå.

Vad vill du förmedla med dina bilder?

- Känslor oftast. Det är ganska svårt, men just den här bilden beskriver känslan av att komma nära naturen med hjälpen av ett djur, en enorm frihetskänsla, ödmjukhet inför det fantastiskt storartade i den svenska naturen. Allemansrätten är något helt otroligt och jag tror inte vi svenskar kan relatera till vilken tur vi har som får röra oss fritt.

Hur och när startade ditt intresse för hästar?

- Med modersmjölken. Jag är född i en hästfamilj. Mamma satte mig på en ponny när hon skulle göra saker, det var en bra barnvakt. Det var lite annat på den tiden, man fick åka av, testa och prova sig fram. Jag red barbacka, är så glad att jag hade den möjligheten. Fick lära mig tidigt att bry mig om en annan varelse. Man blir präglad av sin uppväxt. Lärde mig att jobba tidigt och att göra rätt för mig, det var uppfostrande. Det har alltid varit nära och användbart senare i livet.

Vilka är dina guldkorn i Dalarna?

- Oj! Ja, det finns en bunt! Jag tänker alltid på häst- och naturupplevelser, så att rida kring Städjan, skjuta pilbåge från häst hemma från gården och att besöka Styggforsen är speciellt. Dalhalla och konserterna där sommartid är ett måste.

Det här är Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med @visitdalarna så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.