Murboannas Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak.

Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Runt om i Dalarna finns många möjligheter till kulinariska upplevelser. Det lokala mat- och dryckeshantverket är kännetecknande för flera av de aktörer som hälsar välkomna i vinter. Hälsa på hos några av alla gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger.


I Idre i norr finns Renbiten som låter dig uppleva den traditionella samiska matkulturen. Renkött i alla dess former - färskt, torkat, rökt och suovas finns självklart bland delikatesserna. Renbiten har även en nyöppnad deli med samiska delikatesser på Åsgatan i Falun.

På Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod bakas det dagligen mjukt tunnbröd och så snart du kliver in i butiken slår doften av nybakat emot dig. Förutom den klassiska varianten med mjöl och potatis kan du även smaka den något mer kryddade, lokala varianten Tuttul. Stanna till hos Murboannas utanför Borlänge och botanisera bland ostar för olika smaker och tillfällen. Avnjut dem till både vardag och fest – och kanske på en bit mjukt tunnbröd. Känner du för att krypa upp framför brasan med en kopp varm choklad, är Café Wahlmans i Hedemora ett mysigt utflyktsmål.

En resa genom matlandskapet Dalarna är en upplevelse för alla sinnen och förutom att kittla smaklökarna bjuder många aktörer på god mat i unika miljöer. Storsätra Fjällhotell ligger mitt i Grövelsjöns fjällvärld, där middagen intas med de blånande bergen som fond. På Fryksås Hotell & Gestgifveri är det en magnifik utsikt över Orsa sjön som ackompanjerar matupplevelsen. Tällberg är känt för sina pittoreska och vackra by-miljöer och mitt i den genuina dalaupplevelsen kan du njuta av såväl klassiska husmansrätter som gourmetmat på Åkerblads Gästgiveri. I Västerdalarna finns Dala-Floda Värdshus som är helt och hållet ekologiska och gärna bjuder på grönt från sina egna odlingar.

Taste of Dalarna

Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. På de olika platserna hittar du mat- och dryckesupplevelser som präglas av ledorden äkta, ärligt, genuint och tydligt ursprung. Här möter du människor som jobbar med mat och dryck utifrån ett hållbart och lokalt perspektiv, med alltifrån ekologiska odlingar, gårdar med småskalig köttproduktion och nytänkande hantverksbagerier.