Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips.


Utforska naturen

Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.  

Kulturen och musiken

Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.  

Midsommarfirandet

Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

9 vinterpärlor i Dalarna

9 vinterpärlor i Dalarna

Det finns mycket att göra i Dalarna, så att välja mellan alla lockande alternativ är inte helt lätt. Här har vi samlat 9 upplevelser, aktiviteter och evenemang som garanterat kommer att göra vinterbesöket i Dalarna extra minnesvärt. 1. Gå på julmarknad. I Dalarna står stora som små julmarknader på programmet varje helg fram till jul, med genuint hantverk, sprakande eldar och värmande glögg. Passa på att njuta av stämningen och samtidigt införskaffa de sista julklapparna. 2. Njut av en vinterkonsert. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många evenemang och konserter som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla jul- och nyårskonserter med Dalasinfoniettan eller den klassiska festivalen Vinterfest är bara några av höjdpunkterna. 3. Skida fram genom vinterlandskapet. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor för längdskidåkning. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. Grövelsjöfjällen är en pärla för turskidåkning, med sina vidsträckta vidder. 4. Upplev maten och smakerna. Här tänds de vedeldade ugnarna i bagarstugorna tidigt, när tunnbröd och knäckebröd ska förberedas. Ett måste på julbordet! Besök någon av våra lokala mat- och dryckesproducenter som är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna och ta del av hantverket på nära håll. Kulinariet i Stora Skedvi är en pärla för matälskaren där det bland annat går att smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör från Skedvi Bröd. 6. Gör en kulturresa. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 7. Glid fram på isen. Långfärdsskridskor på naturis är utmärkt aktivitet för alla åldrar och ett sätt att uppleva en häftig frihetskänsla. Häng sedan på fikat eller maten, på en strand, en ö eller ett café – och utflykten är säkrad. Medlemmar i nätverket Skating Dalarna arbetar hårt med att ploga banor på flera håll i Dalarna. 8. Fira Lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge, går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. Ett minst sagt unikt firande! 9. Åk hundspann. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång släden och ger sig iväg. Kryp ner bland renfällarna eller utmana dig genom att själv styra hundspannen. En tur med hundspann i den snöiga vildmarken är ett riktigt äventyr. Läs mer: Vinter i Dalarna

Bruntegården

Ny bok: Kulinarisk matresa i Dalarna

Det finns många skäl till att älska Dalarna. Att landskapet beskrevs som ett Sverige i miniatyr av Erik-Axel Karlfeldt blir uppenbart när man bläddrar i boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna. Här tar författaren Patrik Leje och fotografen Per Eriksson oss med på en kulinarisk upptäcktsresa genom länet där mat, dryck och sinnesintryck från bygden står i fokus. I den här boken har Patrik Leje plockat russinen ur kakan och ägnat mycket tid till att hitta bygdens guldkorn som erbjuder det lilla extra i smakupplevelse. Och man behöver inte resa långt för att upptäcka det exotiska. Den slutsatsen drar han efter många år som reseskribent där han skildrat äventyr och matupplevelser från några av jordens mest spännande platser. - Jag har blivit positivt överraskad över hur många duktiga krögare, kockar och lokalproducenter det finns i Dalarna, säger han och förklarar att boken hade kunnat fyllas med många fler sidor för att få med alla hängivna masar och kullor som brinner för det lokalproducerade. Bok att inspireras av till att göra en egen kulinarisk resa Det här är inte en pocket man stoppar i väskan och bär runt. Det är en riktigt tung bok som snarare går att användas som inspiration till att göra en egen matresa genom länet. Och det är uppenbart att man inte behöver vara turist för att upptäcka nya platser och upplevelser i Dalarna.    - Utgå från krogarna och gör en kulinarisk resa och njut av vacker natur, god mat och dryck, uppmanar Patrik. Det finns en stor variation av både traditionsrika restauranger och nya spännande ställen, som till exempel Frö i Sälen eller Kulinariet i Stora Skedvi. Det har varit roligt att se allt från produktion av Älvdalslax till att träffa den olympiska mästaren i matlagning i Sälen, Fredrik Hedlund som skapat och producerar en lokal ärtsoja. Mötet med STF Grövelsjön Fjällstation och utsikten över Orsasjön från Fryksås Hotell och Gestgifveri beskriver han som en uppenbarelse. - Hit kommer jag att åka fler gånger, det överraskade mig trots att jag är Årebo sedan många år. En annan oas som uppenbarade sig under resans gång var Dala-Floda. Att Carl Von Linné kallade bygden för Dalarnas lustgård är han inte förvånad över. - När vi klev in i trädgården var det ett speciellt lugn, nästa en zenbuddhistisk känsla, förklarar Patrik och säger att han kan förstå varför människor reser långväga för att njuta av både maten och miljön på plats. Matresor ligger i tiden För många har det här med matupplevelser blivit ett sätt att resa. Och att dessutom gör det på hemmaplan hänger ihop med en större medvetenhet om matproduktion och ett hållbarhetstänk. Allt fler vill dessutom ha en helhetsupplevelse där både den exteriöra och det interiöra spelar stor roll. - Det hänger ihop enormt mycket. Ett krogbesök handlar inte bara om vad som hamnar på tallriken, det är helheten som gör skillnaden med omgivningen och bemötandet. En bit mat som serveras med utsikt över Siljan blir en helt annan upplevelse än om det skulle serveras på en trendig krog i Stockholm, menar Patrik. Hur smakar då Dalarna? - Rikt och trivsamt som en välkomponerad och lokalproducerad buffé. Med böcker går det ju att resa utan att flytta sig ett steg. Och för den som vill stanna hemma men ändå göra en kulinarisk resa går det utmärkt att ta del av inspirerade bilder med recept som köksmästare, kockar och andra matkreatörer delar med sig av i boken. Om boken Dalarna mat & dryck året runt: En guide till Dalarna Omfattande krogguiden och inspirerande kokbok som presenteras traktens godbitar. Dalarna har ett unikt utbud av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Patrik Leje är en välkänd och respekterad reseskribent. Han har tidigare gett ut en antal böcker och skriver om resor för bland annat Dagens Nyheter. För bilderna står den erkända fotografen Per Eriksson från Falun. Boken finns bland annat till försäljning på turistinformationer i Dalarna. Flera av restaurangerna, gårdsbutikerna och producenterna som lyfts i boken är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna som arbetar för att utveckla och lyfta fram Dalarna som mat- och dryckesregion för besökare. Läs mer på tasteofdalarna.se

Orsa Järnvägshotell

Avgång till Dalarnas nya oas

Ett besök på Orsa Järnvägshotell är som att göra en resa hundra år tillbaka i tiden och samtidigt omfamnas av modern elegans och värme. – Man ska kunna stänga ute vardagen när man kliver in här, säger hotell- och restaurangchef Maria Franzon-Ronell. Ett par besökare inspekterar hotellets lounge och de spontana kommentarerna innehåller entusiasm och lovord för den trevliga atmosfären och materialvalen i inredningen. Gästerna från restaurangen börjar strömma ut i foajén, lunchen har precis avslutats. Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef på Orsa Järnvägshotell, är tacksam för den positiva respons som hon dagligen får från gäster. - Vi är en naturlig mötesplats för avkoppling. Även om vi inte haft öppet så länge så märker vi att många i närområdet hittar hit. De väljer att äta middag och övernatta hos oss för en snabb semester med avkoppling, säger Maria Franzon-Ronell. Även gäster från Mälardalen hittar till det gedigna hotellet intill järnvägen i centrala Orsa, med anor från 1893. Historien sitter i väggarna även om byggnaden har totalrenoverats det senaste året. - Allt är nytt men vi har ändå försökt att lyfta fram hotellets historia. Jag har varit med i projektet sedan sommaren och har fått skapa detaljerna. Den lokala omgivningen och originalfasaden har fått styra färgvalet som genomgående består av sandstensrosa, hjortrongult och svart. En plats för eftertanke Värdeorden anrikt, familjärt och elegant efterlevs i såväl den välkomnade atmosfären som i den lyxiga och varma inredningen som skapar en ombonad känsla. Att det ska kännas familjärt vurmar ägaren Oscar Diös för. - Du ska kliva in och känna att du blir omhändertagen och kunna ägna dig åt djupa samtal. Här ska relationer frodas, säger Oscar Diös. En viktig ingrediens för en trevlig vistelse är så klart maten och i hotellets restaurang Kompaniet vurmas det för det lokala. På menyn återfinns både jordärtskocka från Dala-Floda och senapsfrön från Hedemora. - Vi vill skapa rena smaker i köket, vi jobbar lokalt och efter årstiderna. Det ska vara bra rätter till ett bra pris. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett om du vill äta en hamburgare eller mer exklusiva rätter, säger Maria Franzon-Ronell som har en gedigen bakgrund inom mat och dryck. - Vi försöker tänka nytt kring det traditionella. Som att vi serverar klassiska hotelldrinkar men addera gärna en ny tvist. Spännande framtidsplaner Oscar Diös gillar att renovera, rädda och sätta nytt liv till verksamheter. Det 126 år gamla hotellet i Orsa har räddats från förfall men engagemanget slutar inte här. - Vi har ryckt upp detta anrika hotell rejält. Allt är genomtänkt och genuint. Varje utrymme, entré, rum, sängar, badrum är tillgänglighetsanpassat. Och det finns utrymmen att växa i, säger Oscar Diös som i samma mening avslöjar sina planer på att bygga ett spa med möjlighet till behandlingar i hotellets lokaler. Spaavdelning ligger i linjen med hotellets satsning på ökad konferensverksamhet. - Vi skräddarsyr gärna aktivitetsprogram för våra gäster tillsammans med lokala samarbetspartners i Orsa. Det kan handla om dryckesprovning, guidade turer i historisk miljö, hundspann eller skotertur, säger Maria Franzon-Ronell. Bland de lyxiga hotellrummen är det ett som utmärker sig extra mycket – sviten. Med sina fem stora rum är det den perfekta platsen för ledningsgruppen som vill konferera, för det stora kompisgänget eller för släkten som vill samlas. Från balkongen kan gästerna se tågen komma och gå. Hotellet som byggdes när järnvägen kom till byn har fått nytt liv. Om Orsa Järnvägshotell Invigdes 1893 av Oscar II Nyöppnade i oktober 2019 efter en omfattande renovering Ägs av Oscar Diös med familj 23 rum och 1 svit Lounge med servering Restaurang Kompaniet med stort fokus på lokala råvaror Konferensmöjligheter Läs mer om sevärdheter i Orsa Läs mer om Orsa Järnvägshotell

Porträttet är Zornmuseets största och dyraste förvärv på decennier

Porträttet är Zornmuseets största och dyraste förvärv på decennier

”Lite slump och lite tur”. Så beskriver Zornmuseets museidirektör Johan Cederlund den budgivning som ledde fram till att museet i juni i år kunde ställa ytterligare ett Zornverk till sina samlingar. En unik och stor händelse i museets historia. Porträttet av den amerikanska societetsdamen Virginia Walter Bacon finns till beskådan på museet i Mora. Zornmuseet och dess personal har stenkoll på konstmarknaden när det kommer till Zorn och allt som köps, säljs och byter ägare. Det är också vanligt att auktionsbyråer kontaktar museet för att få hjälp inför en auktion, för att de ska titta på och bedöma verk. Att de själva nu kunnat ropa in en Zornmålning är både stort och unikt. – Först tänkte jag att vi inte skulle ha någon chans att ropa in porträttet, men sen fick vi en privat donation som la en grundplåt till att kunna få det. Då såg jag att vi kanske skulle kunna ha en chans. Bara en halvtimme innan auktionen började fick jag ihop en summa som jag trodde kunde räcka. Så det var lite slump och lite tur, på marginalen som alltid, säger Johan Cederlund. Efter ett utropspris på 2,5–3 miljoner kronor landade det klubbade priset till slut på 2,2 miljoner kronor. En Zorn på uppgång Porträttet av Virginia Purdy Bacon beställdes ursprungligen av modellens bror Clarence Barker, som tidigare själv låtit sig avbildas av Zorn. – Virginia vistades i Paris på 1890-talet och där fick Zorn måla av henne. Han hade några år tidigare målat hennes bror i England och nu var det hennes tur. Hon var konstintresserad och så småningom kom han också att måla ett till porträtt av henne som idag hänger på Metropolitan Museum of Art i New York. När den då 31-årige Anders Zorn målade porträttet bodde han själv i Paris och hade två år tidigare slagit igenom på Världsutställningen i samma stad. Han var på uppgång, hade skapat sig ett namn som porträttmålare och börjat etablera sig på den internationella konstscenen. Zornmuseet i Mora hör till Sveriges mest omtyckta konstmuseer. Här visas alltid ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. Porträttet fyller en viktig lucka Med porträttet av Mrs Walter Bacon kan Johan Cederlund nöjt konstatera att museets samlingar är mer kompletta. – Det är naturligtvis väldigt roligt att vi nu har porträttet i våra samlingar och jag tycker verkligen att det fyller en lucka. Många av Zorns amerikanska porträtt finns i USA och det kostar mycket pengar för oss att låna in dem. Vi har inte ägt något sådant sedan tidigare, så nu när vi har ett här i Mora som vi kan visa, blir förvärvet mycket viktigt för oss. Att på det här sättet kunna vara med i en auktion och köpa in en tavla till de egna samlingarna är en stor händelse för Zornmuseet. – Vi har inga egna pengar för att köpa in verk, utan det krävs donatorer som kan hjälpa till. Porträttet av Mrs Walter Bacon är det dyraste jag har köpt in under mina år här, ja det dyraste som köpts in på decennier. Visst har vi fått vissa verk donerade, som Zorns fina målning från Stockholm, för några år sedan, men då har det varit fråga om en ren gåva. Museidirektörens eget drömverk Även om Johan Cederlund med det nya porträttet nu kan blicka ut över en mer komplett samling är han ändå på det klara med vad som vore den ultimata värvningen. – ”Midsommardans” är drömverket, tavlan av dansande människor med solen som går upp i bakgrunden. Det visar en midsommardans i Morkarlby i Mora och det är ett verk jag tycker jag ska vara i Mora. Det finns i två exemplar där ett hänger på Nationalmuseum och det andra finns i privat ägo. Jag känner ägaren och brukar säga att nu måste det hamna på museet. Om porträttet och Mrs Virginia Walter Bacon Porträttet med titeln ”Mrs Walter Bacon” målades 1891 och beställdes ursprungligen av modellens bror Clarence, som tidigare själv låtit sig avbildas av Zorn. Virginia och Clarence var barnbarn till den berömde magnaten och miljardären Cornelius Vanderbilt – en av Amerikas rikaste män. Virginia föddes i New York men flyttade tillsammans med sin familj i unga år till Bordeaux där hon år 1882 gifte sig med Walter Rathbone Bacon, en framstående affärsman som utvecklade spårvagnstrafik över stora delar av Europa. År 1897 målade Zorn ytterligare ett porträtt av Virginia, denna gång i helfigur. Detta porträtt hänger på The Metropolitan Museum of Art i New York, dit det skänktes av modellen 1915. Två år senare skrev tidskriften American Art News att det var ”det finaste damporträtt den svenske mästaren någonsin utfört”. Porträtter av Mrs Walter Bacon är Zornmuseets största och dyraste förvärv på decennier. Det klubbades för 2,2 miljoner kronor vid en auktion i juni 2019 och finns nu för beskådan på museet i Mora. Zornmuseet Hösten 2019 visar Zornmuseet ”Anders Zorn – Verk ur samlingarna”, där porträttet av Mrs Walter Bacon ingår. Museet har öppet 2 sep 2019 – 29 maj 2020, tisdag-söndag kl 11-17. Stängt på måndagar. För avvikande öppettider under helger och röda dagar, se hemsidan zorn.se. Läs mer: Zorn och Zornmuseet

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Det var för tre år sedan de bestämde sig. Goedele François, hennes man Jurgen Raedts och deras två barn. Belgien med samma yta som Dalarna, en folkmängd som hela Sverige och närheten till allt utom naturen, kändes stressigt, bullrigt och trångt. Jakten på karriär, ett större hus, som dessutom kostar tre gånger så mycket som i Sverige och ett prestationsinriktat liv, lockade inte längre. Goedele och Jurgen bytte allt det där mot lilla Gräsberg utanför Ludvika. Istället för storstadsliv fick de en by med hundra bofasta, långt till mycket, men nära till naturen. En lugnare vardag med mer tid för varandra. – Vi hade ett företag i Belgien som sålde mjölk- och kaseinfärger. Företaget expanderade, men allt gick så fort och blev så stort. Vi hamnade i ett vägskäl och var egentligen tvungna att anställa fler, skaffa större lokaler och satsa helhjärtat. Och det kändes inte riktigt rätt, berättar Jurgen. Goedele tittar på sin man med ett leende: – Så vi sålde företaget och flyttade hit. Magkänslan ledde vägen till Dalarna Familjen semestrade i Sverige en sommar.  De besökte Skåne och Småland. Tanken på att lämna larmet i Belgien och flytta till stillheten och lugnet föddes där i de ljusa sommarnätterna. – Magkänslan var väldigt bra och vi blev förälskade i Sverige, berättar Goedele, och Jurgen nickar instämmande och tillägger att de också ville känna på mörkret innan de bestämde sig på riktigt. Testet genomfördes julen 2015. Då tog de chansen att besöka en av sina återförsäljare i deras semesterhus i Färnäs utanför Mora. – Det var supermysigt! Vi hade förväntat oss att mörkret skulle vara skrämmande, men det var oerhört vackert. Det finns inga sjöar i Belgien. Här var det 12 grader kallt och vi vandrade omkring på isen utanför Sollerön, säger Jurgen. – Och vi högg vår egen julgran! utropar Goedele. Det hade vi bara sett på tv. De beskriver Dalarna som autentiskt, det svenskaste av Sverige. Här finns allt landet har att erbjuda samlat på liten yta och Jurgen är uppenbart entusiastisk när han beskriver familjens förtjusning över just södra Dalarna. Som den där första morgonen de vaknade i sitt nya hus i Gräsberg. Under natten hade snön fallit och det låg 20 cm nysnö på marken. Tystnaden var kompakt och det vilade ett lugn över naturen. En granne fick komma med sin fyrhjuling och hjälpa paret att ploga vägen till deras hus. – Människor här är hjälpsamma och nyfikna på ett positivt sätt. Tipsar om café, Orsa Grönklitt och Tomteland De ser vintern som en period för återhämtning. En tid att vara inne, umgås med familj, vänner och ladda batterierna.  När de ändå ger sig ut pratar de varmt om Café 1862 i Smedjebacken. Där tycker de om att sitta och fika i värmen från kaminen. Dit levererar också Jurgen en del av det bröd han bakar. Jurgen är utbildad bagare i Belgien. Här i Sverige finns hans bageri i en stuga på gården. Verksamheten går under namnet Brödladan och hit kommer kunder på fredagar och lördagar för att handla hans produkter. – Jag tycker mycket om alla julmarknader, de lyser upp i mörkret, säger Goedele. Jurgen adderar ytterligare vintertips. – Orsa Grönklitts toppstuga! Vi åker inte skidor, men utsikten därifrån är magisk. När barnen var mindre, älskade vi Tomteland i Mora. Vi har tipsat vänner från Belgien att besöka sagolandet där. – Vårt allra bästa tips är nog att gå omkring i den vackra naturen och uppleva vinterlandskapet. Man behöver inte söka stora äventyr, allt finns precis utanför dörren, säger Goedele. För familjen stämmer det bokstavligt talat. På gården finns Jurgens bageri och Goedele finner inspiration till sina projekt i närmiljön. De tog steget från storstaden och känslan av att allt snurrade för fort till ett jordnära liv på landsbygden. Här har de skapat sig alla förutsättningar för att leva det liv de själva önskar, i den takt de själva vill.

Elsa Billgren: Gör som Karin Larsson och våga skapa ett hem

Elsa Billgren: Gör som Karin Larsson och våga skapa ett hem

En frostig decemberdag kliver Elsa Billgren in på Carl Larsson-gården i Sundborn. Där möts hon av både värme, kärlek och gemenskap. Framför allt väntar där en stor dos av Karin Larsson, kvinnan som idag är mer aktuell än någonsin. För i en flyktig digital tid behöver vi något som får oss att landa. Vi behöver våga göra precis som Karin gjorde – värna om familjen och börja skapa med våra egna händer. Pirret i magen fanns där redan när bloggaren Elsa Billgren närmade sig Lilla Hyttnäs, konstnärshemmet i Sundborn utanför Falun som hon både sett och hört så mycket om på förhand. Nu skulle hon äntligen få uppleva allt med egna ögon. Pirret växte snabbt till eufori. – Det var helt fantastiskt, en inspirationsbomb. Som att kliva in i ett hem fyllt av kärlek, kreativitet och värme. Först trädgården, som man känner igen från alla målningar. Sen kliver man in i hallen och då möts man direkt av Karin. Hon är min stora kärlek och inspiration. Som konstnärsbarn var det en självklar del av Elsas uppväxt att ha koll på den svenska konstvärlden – och därmed Carl Larsson. Det var först på senare år hon upptäckte den andra halvan av den larssonska duon, Karin. – Hennes sätt att se på romantik, familj, hem, kreativitet och konstnärlighet är otroligt inspirerade. Som välkomsttexten i husets hall som berättar om vilka som bor där och brokigheten i att texten byggts på för varje barn. Det tycker jag man kan bära med sig nuförtiden när vi flyttar runt, byter hem och när bostadsmarknaden bara handlar om investeringar. Vi vågar inte vara personliga. Men där på gården var de rotade, de målade namnen på väggarna. Det saknar jag idag. Karin Larssons handgjorda kärleksförklaring Att vandra genom rummen beskriver Elsa som att se fotografier ur ett liv och få ta del av en berättelse om en familj. Där Carl Larsson plötsligt sattes i ett sammanhang och den offentliga konstnären plötsligt blev en del av ett hem. – Och köket! utbrister hon och fortsätter: – Att alla satt tillsammans och barnen fick sitta med. Den känslan av gemenskap. Att man kan fira vardagen och vara lite festlig fast det är en helt vanlig dag. Sen var dottern Solveigs rum underbart, där hon själv målat solrosorna på väggarna med inspiration från trädgården. Likadant med vadden i fönstren, med torkade eterneller. Så många detaljer. Det är också i detaljerna hon ser familjen Larssons starka kärlek till varandra. Som i Karins alla textilier, med alltifrån hemgjorda vävnader till handsydda kuddar.  – Alltså draperiet i hennes sovrum! Hon och Carl sov i olika rum, men hon satte upp det här draperiet och skapade det till honom. Så att när hon ligger där och han i andra rummet kan de ändå se varandra. Så romantiskt! Paret Larsson inspirerar till trygghet i en flyktig tid Paret Larsson – och framför allt Karin – har den senaste tiden fått en rejäl renässans. Alltifrån inredningsföretag till livsstilsbloggare inspireras av Karin och hemmet i Sundborn. En helt ny, yngre målgrupp söker sig till gården för att ta del av atmosfären, kreativiteten, färgerna och formerna. Vad är det egentligen som tilltalar oss idag? – Vi lever i en flyktig digital tid där vi har konsumerat och hetsat så länge. Nu är det dags att gräva där vi står, förkovra oss, laga mat själva, äta och sitta tillsammans, titta varandra i ögonen. Att kunna göra något med händerna har för första gången på länge blivit högstatus. Som att sy, väva eller våga måla på en himla byrå – det är underbart! Där inspirerar paret Larsson. Deras kärlek, trygghet och långsiktighet är sådant vi längtar efter att ha mer av i våra liv, resonerar Elsa. En jul á la Carl och Karin Larsson I juletider finns dessutom ytterligare anledning att låta paret Larsson inspirera. Elsa börjar snabbt måla upp levande bilder av en typisk allmogejul á la Carl Larsson-gården, där alla samlas runt ett dignande och härligt uppdukat bord. – Jag tänker mycket tända ljus och färger som klarblått, klargrönt och klarrött. Hembroderade gardiner och värme, samtal, skratt. Inte så mycket fokus på prylar utan mer på varandra. Det är också just det hon tar med sig in i sitt eget julfirande. – Jag längtar efter att få tända brasan, duka upp julfrukosten och hänga julstrumpor på kakelugnskanterna. Äta äpplen och nötter. Laga en stor god lunch som alla ska äta tillsammans. Vi är nyinflyttade, så jag ser fram emot att skapa traditioner och att göra det mysigt och varmt så att hela släkten känner sig välkomnade hem till oss, säger Elsa. Troligtvis blir det en riktig Larsson-jul även i den nya lägenheten. Där besökaren möter precis samma känsla som den som kliver över tröskeln på gården i Sundborn. Där Carl och Karins värme, kärlek och kreativitet mer än 100 år senare fortfarande lever kvar och lyser upp i vinterkylan. Om Elsa Billgren Bor: Stockholm Gör: Bloggar, driver podcasten Billgren Wood tillsammans med Sofia Wood, författar och programleder. Aktuell: Aktuell med realityserien Äkta Billgrens, som sänds i SVT i början av 2020. Besök Carl Larsson-gården Gården i Sundborn utanför Falun visas under vintern en gång per dag. Vardagar kl 11 och helger kl 13.  Här kan du läsa mer och förboka ditt besök.

Renar Grövelsjön

22 tips på saker att göra i Dalarna i vinter

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 22 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det ju de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av? 1. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Passa samtidigt på att utforska resten av läckerheterna i saluhallen eller slå dig ner för en måltid i restaurangen. 2. Vandra med snöskor genom det snöbeklädda vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och upplev Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form. 3. Vandra den slingrande stigen upp till den mäktiga utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen. Den är framkomlig även vintertid – men se till att vara extra försiktig och se vart du sätter fötterna. 4. Ta en promenad eller skidtur i de magiska omgivningarna kring Koppångens naturreservat utanför Orsa. En vårvinterdag i strålande sol vid fäboden Blomtäckt går inte av för hackor. 5. Gå ut i midvinternatten och njut av stjärnhimmelen. Hur många stjärnbilder hittar du? 6. Övernatta i en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal. 7. Träffa livs levande renar! I trakterna kring Idre vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. 8. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 9. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många julkonserter i Dalarna som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla julkonserter och klassiska nyårskonserter med Dalasinfoniettan är bara några av höjdpunkterna. 10. Upplev stämningen, smakerna och dofterna av den stundande julen vid någon av Dalarnas många julmarknader som börjar dyka upp redan i november. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december. 11. Fira lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. 12. Upplev Tällberg. Spendera en dag – eller varför inte en hel weekend – i den mysiga byn vid Siljans strand. Utforska de små butikerna och de timrade husen, njut i hotellens spa-anläggningar och bli serverad läckra rätter. Är du på plats i december är firandet av Lissjul ett måste! 13. Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Leksand, Dala-Floda eller Falun. 14. Ge dig ut på längdskidor i dalanaturen. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Grövelsjöfjällen, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. 15. Koka varm choklad, packa ditt godaste gofika och ge dig ut i snölandskapet. Hitta en väl vald plats och njut av vinterdagen. 16. Besök ett museum eller utställning. Det finns alltifrån konst och hantverk till TV-historia, mynt och gamla sjukhusmiljöer. 17. Glid fram över isen på långfärdsskridskor och upplev frihetskänslan. 18. Åk spark! Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur. 19. Anordna ett pulkarace. Känn svetten lacka och barnasinnet väckas till liv när du flyger nerför backen. 20. Grilla utelunch och njut framför den sprakande elden. 21. Ta steget ut på skaren och utforska naturen bortom de upptrampade stigarna med ett par snöskor på fötterna. Hyr ett par snöskor eller boka en guidad tur, packa ryggsäcken och ge dig ut. 22. Hyr en skoter och ge dig ut på äventyr i fjällen eller vildmarken. Susa fram över de vita vidderna längs någon de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt körkort eller förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.