Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips.


Utforska naturen

Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.  

Kulturen och musiken

Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.  

Midsommarfirandet

Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

Följ med ut i Dalarnas djupa skogar: En berättelse om att laga mat utomhus

Följ med ut i Dalarnas djupa skogar: En berättelse om att laga mat utomhus

Att lära sig laga mat över öppen eld. Det var målet när fotografen Birte Leonhardt Bogg gav sig ut i skogarna utanför Furudal. Under en intensiv workshophelg tillsammans med utekocken Elle Nikishkova fyllde hon både magen med nya spännande maträtter och en hel del energi från såväl naturen som människorna på plats. Ta del av hennes personliga berättelse från helgens upplevelser och lärdomar. Det är fortfarande halvmörkt när jag styr bilen mot Furudal en lördag morgon i slutet av september. Höstfärgerna har exploderat runt omkring mig på bara några dagar, men nu dämpas de av regnet som faller ihärdigt. Framför mig ligger en dag som kommer att spenderas utomhus i omgivningarna kring Näsets Marcusgård. Den fina gården ligger vid en vacker allé som lyser av i höstens alla färger. Färgglada löv ligger på den regnblöta gatan. Det är andra gången jag är här, förra gången var för en fotoworkshop med fotografen Rania Rönntoft, och den hemtrevliga känslan återvänder direkt. Gården drivs av Mireille och Willem, ett holländskt par som har förverkligat en dröm här i utkanten av Furudals djupa skogar. Hit kommer man för att man älskar den svenska naturen, men även för att möta andra likasinnade och för att uppleva något man sent ska glömma. Det kan vara en natt i en av de unika skogskojorna som finns här – Supermånen som svävar bland trädtopparna eller Oddis öga som ser ut som ett futuristiskt rymdskepp som har landat mitt ute i de svenska skogarna. Här kan man tanka energi och lugn! Eller så kommer man hit för en upplevelse som bottnar i naturen. Förra gången var jag här för en fotokurs i storytelling. Den har gången har jag lockats av en workshop i konsten att laga mat ute över öppen eld. Under en stämningsfull helg på Näsets Marcusgård i Furudal samlades matlagningssugna deltagare för en workshop med fokus på utomhusmatlagning. Elle Nikishkova, som driver Elles Utemat, ska lära oss hur vi tillagar god mat med det som skogen och naturen har att erbjuda. Vi samlas i den fina öppna ladan som Mireille och Willem har inrett som en mötesplats direkt vid skogen. Här är vi ute samtidigt som vi är inne. Regnet prasslar på plåttaket samtidigt som elden som Elle har tänt i två eldfat sprider en härlig värme. Här ska vi börja dagen med att laga en stärkande frukost innan vi beger oss ut i skogarna för att leta svamp – som vi behöver för att laga en god karpatisk svampsoppa till lunch. Stämningen är lättsam och vi småpratar nöjt medan gröten puttrar i en kittel över elden. Alla älskar vi att vara ute i naturen och alla är vi eniga om att maten aldrig smakar så gott som när den tillagas och ätes utomhus. Efter en fantastisk gröt med rostade nötter och en kopp krämigt kokkaffe är vi redo att lära oss mer om svamp. Vi samlas framför kojan Oddis öga för att lyssna på när Elle förser oss med baskunskaper om hur man hittar och skiljer på ätliga svampar. De flesta av oss har tidigare bara vågat plocka kantareller, men när Elle leder oss in i den vackra skogen får vi möjligheten att verkligen vidga vår svamphorisont. Med böjda huvuden skannar vi marken och ibland hörs ett rop – här finns det svamp! Vi flockas alla kring Elle som artbestämmer våra fynd och låter oss känna, lukta och även smaka på olika ätliga svampar. Alla sinnen är med och regnet har vi glömt bort sedan länge. I den lugna skogen är det också lätt att glömma bort tiden och det är våra kurrande magar som så småningom påminner oss om att det är dags att återvända till ladan. Vi känner oss nog alla lite stolta när vi ser våra samlade fynd på bordet. Workshopdeltagarna fick lära sig mer om svampar och upptäckte många nya sorter på sin upptäcktsfärd i skogen. Såklart är det både ”vanliga” trattkantareller och Karl Johan med på bordet, men även för oss helt nya sorter som kremlor, mjölskivlingar och lammtickor. Snart börjar nöjda suckar höras, både från mig själv och de andra i gruppen, när vi smakar på olika svampar som Elle steker på åt oss – en svampprovning i väntan på att soppan ska bli klar. Snart sprids den härliga doft av soppan och det indiska brödet som gräddas över elden. När vi sedan väl sätter oss ner vid bordet som har pyntats med rönnbär och lav njuter vi lika mycket av den goda maten som av alla tankar och idéer som snart börjar bytas ut oss emellan. När det är dags för nästa programpunkt – att laga en lyxig utemiddag bestående av rökt gädda, bakad potatis och kladdkaka som efterrätt – känns gruppen sammansvetsad och i harmoni. Vi samlas i ring kring Elle och lyssnar fokuserat när hon visar oss utrustningen ska använda för att tillaga middagen. Den innehåller både mer avancerade saker, som en fältugn av gjutjärn, och enklare hjälpmedel – som ett sänglakan tänkt att användas för att bygga ett röktält till gäddan. Eldens rök blandas med den fuktiga höstluften när alla sätter i gång med sina uppgifter. Jag själv tar nu fram min kamera och rör mig sakta mellan de andra i gruppen. Försöker fånga den fina stämningen på bild. Skymningen börja falla och jag står ute på gräsmattan och tittar mot ladan. Elden, en färgglad ljusslinga och levande ljus lyser upp i mörkret och det hörs både skratt och lågmälda samtal. Röktältet lyses upp från glöden i eldfatet och de första pannlamporna plockas fram. Elle Nikishkova driver Elles Utemat och vet hur man skapar en upplevelse kring matlagningen, med alltifrån hur råvaror samlas in från naturen och tillagas över öppen eld, till själva dukningen och stämningen vid bordet. Det har regnat hela dagen och det är inte särskilt varmt, men det tror jag inte att någon riktigt märker. Vi har så roligt att det inte spelar någon roll. Elle har tagit väl hand om oss och spridit sin genuina värme, sin entusiasm och sina kunskaper om utemat på ett både pedagogiskt och roligt sätt. Middagen blir sen. Tiden har sprungit iväg – lätt hänt när det finns så mycket spännande att lära sig och prata om. För de andra fortsätter kurshelgen efter en till natt i Furudals skogar. Imorgon har de en härlig brunch lagad över elden att se fram emot. Jag själv får hoppa in i bilen och styra kosan hem till familjen igen. När jag rullar fram längs den mörka landsvägen mot Mora igen och lämnar Furudal bakom mig, känner jag mig rikare. Magen är välfylld med fantastiska nya smaker, huvudet med ny kunskap och själen med skogens energi och skratt och värme från de härliga människorna som jag har umgåtts med. Det är med säkerhet inte sista gången jag är på Näsets Marcusgård och jag väntar med spänning på vad Mireille och Willem hittar på i framtiden. Nya idéer om inspirationsträffar för naturintresserade företagare och julbord över öppen eld har jag redan hört viskas om bland träden och trädkojorna. Text och foto:  Birte Leonhardt Bogg / @by_addie

Vandra med renar i Grövelsjön

Vandra med renar i Grövelsjön

Det är en strålande solig vårvinterdag när Peter Andersson samlar ihop flocken utanför den lilla butiken Renbiten i Grövelsjön. Just idag är det inte renar som ska hållas efter, utan ett gäng förväntansfulla barn och vuxna som ska ge sig ut på vandring tillsammans med de ståtliga djuren. Peter och Helena Andersson driver Renbiten, ett samiskt familjeföretag i Sveriges sydligaste sameby. Här kombinerar de renskötsel med egen förädling, butik och café plus flera olika samiska upplevelser tillsammans med bland annat deras tama renar. Det är en sådan vandring vi är ute på i dag. En tvåtimmarstur där vi ska få vandra med renar till en kåta i skogen, provsmaka samiska delikatesser och komma nära både renen och naturen. Såväl barn som vuxna fäller ner solglasögonen och slår följe med Peter som tar täten. Efter några hundra meter längs landsvägen är det upptrampad skogsstig som gäller, över en hängbro där isvattnet forsar och sedan skymtar de första renarna. Barnen ropar till och väntar ivrigt på att Peter ska öppna hängen för att locka till sig de två djur som ska få följa med på tur just idag. Efter att ha lockats med lite lav sätter renarna fart och vi följer med. Mot kåtan och fikat! Den ena renen hålls i ett rep och barnen turas om att hålla i. Renkompisen rör sig lugnt runt oss, det märks att de är rofyllda djur som är vana vid att vara kring människor. Peter stannar till, plockar en bit lav från en trädgren samtidigt som han lägger handen på stammen. – Om ni vill kan ni mata renarna med hänglav. Men ni måste fråga träden om lov först, om det är okej att ni plockar lav från dem. Det är viktigt att visa träden och naturen respekt på det viset, förklarar han. Efter ytterligare några hundra meters stigvandring är vi framme vid den lilla kåtan. Varma renfällar läggs ut på marken och vi slår oss ner och njuter av den varma solen. Peter gräver en eldgrop och snart sprakar elden för fullt. Ur ryggsäcken trollar han fram den ena samiska läckerheten efter den andra. Smakbitar av rökt renhjärta och rentunga, chorizo på ren och rökt renkött skickas runt. Alla smakar, hummar och mummar – det smakar härligt vilt. Sedan är det dags för gurpi, kallrökta köttfärsknyten inlindade i renens nätfett. När det är dags att äta är det bara att plocka fram stekpannan eller trä den på en pinne att ha över elden. – Det här är samisk snabbmat! Det går fort att steka och man blir väldigt mätt. Man äter det som hamburgare i bröd, till mos eller gratäng. Men framför allt är det väldigt bra utemat och friluftsmat, berättar Peter medan köttet fräser i stekpannan. Knappt hinner gurpin landa i magsäcken innan det är dags för nästa samiska provsmakning, kvannemuffins. Kvanne är en ört som är vanlig i samisk matlagning. Den plockas, torkas och används sedan i mat och bakverk. Medan påsen med muffins går runt har kaffet börjat bubbla. Kaffenerven börjar plötsligt göra sig hörd bland gruppens vuxna och kåsor hålls ivrigt fram. Peter skrattar lite och skakar på huvudet. – Kokkaffe är en hel procedur, det tar tid. Efter att det kokat ska det vila, sumpen ska sjunka. Sen ska det dra, både i kannan och i koppen. Fast det går ingen som helst nöd på oss här. Fåglarna kvittrar på håll och solen värmer gott i ansiktet där vi sitter på våra fällar. Renarna traskar omkring och barnen tittar fascinerat på. När en av dem entusiastiskt börjar prata om att det ju vore perfekt med en ren som husdjur, ser mamma smått livrädd ut. När det sedan börjar bli dags att packa ihop för den korta vandringen tillbaka till startpunkten är det en nöjd och glad flock – med både människor och renar – som traskar fram genom skogen. Fulla av nya intryck och kunskaper efter en dag i samisk anda.  

Vandra Siljan

Vilken vandrare är du? Fyra vandringar i Dalarna

Att vandra i Dalarna under hösten må vara något speciellt, men landskapet är vackert året om. Runt omkring Siljan finns en hel uppsjö av leder, stigar och naturområden att välja mellan när det är dags att ge sig ut på tur. Här har vi samlat fyra olika vandringsförslag, alla med sin unika profil. Vilken av dem väljer du? Övernattaren Är du sugen på en flerdagarstur är 90 km långa Vasaloppsleden det perfekta alternativet. Mellan den klassiska startplatsen i Berga by i Sälen och målet i Mora finns ett flertal rastplatser, vindskydd och dessutom nio övernattningsstugor på åtta olika platser. Bara att planera för lagom långa dagsetapper och börja vandra via de klassiska Vasaloppskontrollerna. Leden går genom trolska granskogar, på spänger över myrar, genom tallskog och grönskande fäbodvallar. Förutom naturen i sig finns också många spännande sevärdheter och utsiktsplatser längs vägen. Vasaloppsleden är lättvandrad och hela sträckan är välmarkerad. Självklart går det också att vandra delar av leden eller göra kortare dagsetapper. Övernattningsstugorna är öppna året runt och går inte att boka. En övernattning kostar 50 kr/person/bädd och det går utmärkt att Swisha betalningen. Foto: Vasaloppet Äventyraren Om äventyret lockar är det skogarna norr om Orsa som gäller. Ta vägen mot Furudal och sväng av mot Tallhed flygplats. Efter en bit på grusväg väntar Storstupet och, ytterligare fem kilometer bort med bil, Helvetesfallet – två minst sagt kraftfulla naturupplevelser. Det forsande vattnet i Ämån, som trycker sig fram mellan de branta bergväggarna, är en mäktig syn. Vandringen i sig är inte speciellt lång, från parkeringsplatserna är det 200–300 meter fram till själva fallen. Däremot är det något av en utmaning att ta sig fram över ibland regnhala trappsteg, grova rötter, stenblock och ringlande stigar. Det gäller att hålla koll på såväl fötter som balans, vilket ger utflykten en äventyrsaura. Vid fallen är det sedan bara att ta fram kameran och matsäcken och njuta. Kanske har du tur och får se Inlandsbanetåget passera över den 34 meter höga järnvägsbron vid Storstupet? Livsnjutaren Är du på jakt efter enkel vandring med stor belöning? Då är Styggforsen i Boda utanför Rättvik helt klart rätt val. Styggforsens brusande vattenfall har en fallhöjd på 36 meter och är omgivet av branta klippor och högrest granskog som ger besöket en trolsk och dramatisk inramning. Här spelades till exempel delar ur Ingmar Bergmans film ”Jungfrukällan” in. Från parkeringen leder en 750 meter lång gångstig fram till och runt fallet. I området finns skyltar där det går att läsa om de många sagor och sägner som omgärdar vattenfallet. Som namnet Styggforsen, som sägs komma från "styggmannen", ett annat namn för djävulen. Eller historierna om tomtarna som mjölnaren såg, om tjuvarnas tillhåll i grottan, om fogdeklippan och vad man ska göra för att undvika att den rasar.  Styggforsen är ett litet och mysigt naturreservat, som bjuder på desto större upplevelser i form av natur, geologi, biologi och historia. Se till att fylla utflyktskorgen med tillräckligt med gofika för ett långt besök. Slå dig ner och blicka ut över det magiska fallets brus med en kopp kaffe i handen. Är inte det att njuta av livet så säg? Familjen Den grusade vandringsleden runt fågelsjön Limsjön i Leksand är perfekt för en familjeutflykt. En 7 km lång slinga som garanterat kommer göra såväl stora som små vandrare nöjda. Packa ordentligt med matsäck för att hålla energi- och humörnivåer uppe, parkera vid Norsbo och börja utforska omgivningarna. Längs vägen finns flera rastplatser. Passa också på att gå upp i fågeltornet och speja ut över markerna. Kanske får ni syn på någon spännande fågelart? Limsjön är även en av Mellansveriges viktigaste rastplatser för flyttande sjöfågel. I området finns även betesmarker, så det är inte heller omöjligt att ni kan få syn även på fyrbenta djur. Informationstavlor står utplacerade längs med vägen, så det är enkelt att göra det till en både rolig och lärorik upplevelse för hela familjen. Läs mer om vandringsleder och att vandra i Dalarna

Siljans konditori i Leksand – En modern kondisklassiker

Siljans konditori i Leksand – En modern kondisklassiker

På Siljans Kondotori i Leksand köar frukostgubbarna varje morgon. Människor som kommer ensamma, men som snart sitter med sällskap. Klassiska kondisbitar blandade med nytänkande kreationer. På Siljans klassiska café och konditori samlas alla typer av såväl människor som bakverk. Madde Jones slår sig ner i ett av båsen på anrika Siljans Konditori i Leksand. Hon är bagerichef och den som ser till att fikasugna besökare alltid hittar något läckert att hugga in på. Så som de gjort ända sedan starten 1911. I dag huserar diskarna såväl klassiker som prinsesstårtor, wienerbröd och budapestbakelser som moderna glaserade tårtor och veganska bakverk.  – Många är glada över att vi har glasswienerbröd och det är vanligt att folk som kommer på besök köper tio stycken för att ta med sig hem till Stockholm. Eller vår Potatisbakelse, som vi faktiskt till och med skickat via post. Det var en kund i Jönköping som ville ha den till vilket pris som helst, skrattar Madde. En annan kändis är Siljans tekakor med kardemumma. – Folk kommer hit långväga ifrån för dem. Och när nuvarande ägaren tog över fick han direkt ett samtal från en kund. Uppmaningen var enkel: ”Du får fan inte ta bort tekakorna.” Madde får snart sällskap vid bordet av Elin Ekblom som är butiksansvarig. Hon är Leksandsbo sedan två år efter en flytt från Stockholm. – Att gå på fik här är inte alls som i Stockholm, där man mest sitter och tittar ner i sin telefon. Här hälsar alla, vare sig man känner varandra eller inte. Det finns en annan samvaro, man ser varandra och går med lyft blick. Människor är mer öppna, vare sig det är här på Siljan eller i mataffären. Dygnsrytmen på Siljans Konditori Från sin plats bakom disken ser Elin konditoriets dygnsrytm tydligt. På morgonen är det ”frukostgubbarna” och företagarna som endera arbetar eller har möten. Sedan kommer lunchgästerna och framåt eftermiddagen skolungdomarna. Därefter droppar de vuxna som slutat jobba in för ett glas vin eller en fika. – Alla typer av människor är här under en dag och platsen står för så mycket gemenskap, hit kommer folk för att umgås. Även om de kommer själva från början så sitter de med sällskap innan de går hem. Men hur var det då med dessa ”frukostgubbar?” – Vi har ett gäng herrar som står utanför dörren och köar varje morgon när vi öppnar. De är vår extra familj, hjälper till att hämta tidningen. Att komma hit är en del av deras morgonrutin med kaffe, te och smörgås. Sen kommer de tillbaka på eftermiddagen igen och då för en nötskorpa eller chokladbit. Framför allt är det ju gemenskapen, berättar Elin. Veganska bakverk på frammarsch Även om klassikerna består, märker de också tydligt hur nya trender letar sig in i konditoridiskarna. – Det vegetariska och veganska efterfrågas allt mer. I dag har vi till exempel vegansk tryffeltårta, vegansk chokladmousse, vegansk kladdkaka och så våra hälsobollar. Det klassiska utbudet kommer alltid finnas och sen försöker vi väva in nyheter som kommer och går. Vi är lyhörda och lyssnar in, säger Madde. – Jag var ledig bara några dagar och när jag kom tillbaka var det så mycket som hade hänt. Ni i bageriet bara pumpar ut nyheter. Det är också en del i det hela, att man ska tycka att det är roligt att komma hit för att man är nyfiken på vad som har hänt sen sist. Så har då den avgörande frågan kommit: Vilka är egentligen deras egna favoriter? Först blir det knäpptyst. Sedan börjar dividerandet. Elin bestämmer sig ändå relativt snabbt. – Jag älskar ju choklad så det får bli vår kakao- och passionstårta. Madde har det däremot lite tuffare. – Det mesta slinker ner, men en budapestbakelse är alltid gott tycker jag. Vi reser oss och Elin skyndar tillbaka till kassan. Det är en ständigt strid ström av besökare som blickar in i de dignande diskarna. Precis innan vi säger hej då, slänger Madde plötsligt in: – Siljans räkmacka! Den är nästan min favorit mer än budapestbakelsen. Jag får ta båda två, man behöver ju faktiskt inte välja. Här på Siljan får man ta vad man vill och båda. Om Siljans Konditori i Leksand - Grundades 1911 av de tre systrarna Amanda, Kristina och Cornelia Duf Larsson. Namnet var då Leksands Hembageri. - Först låg konditoriet i Postgården vid Norsgatan (nuvarande Elon). Sedan dess har det även legat på Udden och i Bröms-gården, innan det 1964 flyttade till sina nuvarande lokaler på Sparbanksgatan. - Under åren har Siljan inte bara varit konditori. Det har även varit café, park- och matservering samt pensionat. - Nuvarande ägare är Robert Tamm och Siljans Konditori är en del av Leksand Resort med bland andra Mat vid Siljan, Korstäppans Herrgård och Leksands Strand. Hitta fler caféer och bagerier i Dalarna

Rättviks Hemslöjd och Handslaget i Rättvik bjuder mångfald, överraskningar och hantverk

Rättviks Hemslöjd och Handslaget i Rättvik bjuder mångfald, överraskningar och hantverk

På torget i Rättvik ligger det timrade huset där insidan bjuder på något annat än vad utsidan kanske antyder. Där inne huserar Rättviks Hemslöjd och hantverkskooperativet Handslaget, som med sitt unika samarbete både för starka traditioner vidare och fungerar som ett nytänkande skyltfönster för hantverkare. Yvonne Björ har fullt upp. Hon springer fram och tillbaka mellan kassan och butiken, hälsar nya besökare välkomna, svarar på frågor och slår in paket. – Vi gör mycket paket här och säljer väldigt mycket presenter. Här kan man hitta något till både bebisar och gamla farmor. Vi har den mångfalden. Även om Hemslöjden och Handslaget har lite olika målgrupper kan vi tillgodose de flesta med vårt utbud, säger hon i en tillfällig andningspaus. Huset delas nämligen av dels Rättviks Hemslöjd, dels av hantverkskooperativet Handslaget. De turas om och delar på bemanningen, vilket bland annat möjliggör generösa öppettider och samarbete för att ordna olika aktiviteter i butiken. Yvonne beskriver det som en unik symbios. En insida som överraskar Själv hör hon till Handslaget i Rättvik. Kooperativet består av tio medlemmar, alla med sitt unika hantverk. Alltifrån konst- och bruksföremål i keramik, smide och smycken till surdegsbröd, ost, honung och senap. – Varje hantverkare sköter sin hylla och fyller på med sina produkter. Det gör också att butiken hela tiden förändras, från vecka till vecka. Yvonne är mathantverkare och driver Björgårdens Syltmakeri. Just idag har hon fyllt sin hylla till brädden med marmelader, syltburkar, saftflaskor och annat gott tillverkat av dalaskogens skafferi. Till vardags håller hon till på gården i byn Övre Gärdsjö, så att ha tillgång till en butik i centrala Rättvik är guld värt. – Utsidan på huset säger en sak, insidan en annan. Ofta kommer kunderna in och säger ”Oj, vad mycket fint som finns här”. De tror att det bara ska vara det traditionella hantverket. De olika halvorna ser visserligen väldigt olika ut, men vi har ett tight och bra samarbete. Yvonne Björ är mathanverkare och driver Björgårdens Syltmakeri. Tack vare samarbetet i butiken på torget i Rättvik når hon ut med sina produkter till fler, då hon kan dra nytta av såväl läget som generösa öppettider. Rättviksdräkten lockar besökare Åsa Lutman arbetar för Rättviks Hemslöjd och instämmer i att samarbetet mellan de två delarna fungerar bra. På hennes halva är Rättviksdräkten en specialitet som får – och tar – stor plats. – Rättviksdräkten är helt klart vår största del. Dräktmuseet lockar många besökare, vi har second handförsäljning av dräktdelar, dräktuthyrning och säljer material till att sy dräkten. Till och med utländska kunder köper Rättviksdräkter eller enskilda dräktplagg för att använda i sina hemländer, berättar hon. Förutom Rättviksdräkten och allt som hör den till är de ikoniska Rättviksplaggen, material till dem och lokala souvenirer besökarnas favoriter. – Kunderna uppskattar genuint hantverk, men lika mycket uppskattar de atmosfären här inne, konstaterar Åsa. Framtidsoptimist trots utmaningar När Yvonne Björ siar om framtiden är hon positiv. Både när det kommer till kooperativet – som firar 20-årsjubileum nästa år – och samarbetet med Hemslöjden. Detta trots att hon ser hur hantverkare går en allt tuffare tillvaro till mötes. Där tiden som läggs ned på skapandet och timpenningen det genererar helt enkelt inte är en fungerande ekvation. Där ser hon istället en trend som går alltmer mot design. Att hantverkaren står för formgivningen av föremål som sedan tillverkas maskinellt. Det traditionella skapandet utvecklas och hittar nya vägar, men får hon säga sitt kommer Handslaget att vara kvar i det timrade huset på torget i många år till.  – Jag är optimist! Vi finns här på Rättviks finaste plats och jag vet inte vad som skulle kunna få oss att flytta, avslutar hon och börjar göra ytterligare ett paket med personligt dalainspirerat innehåll. Läs mer om slöjd, hantverk och shopping i Dalarna

Mora Sockerdricka firar 100 år och söker sina historier

Mora Sockerdricka firar 100 år och söker sina historier

År 2020 fyller Mora Sockerdricka 100 år – klassikern som väcker barn-domens minnen till liv och som under sitt sekel funnits med vid såväl vardag som fest. Nu är Ellinor Andersson Strid på Mora Bryggeri på jakt efter just dessa minnen, anekdoter och berättelser. För när hundraåringen ska firas – då ska människors Sockerdrickahistorier komma till liv. Hur föddes egentligen Mora Sockerdricka? – Det är ingen som vet exakt hur den kom till, men den fanns med från 1920 och gamla Mora Bryggeri. Den mest kända historien är att det var en tysk bryggmästare som flyttade hit, som tyckte att spriten här smakade finkel och äckligt. Så han skapade helt enkelt Mora Sockerdricka att ha som groggvirke och tillsatte lite vaniljsmak i sockerdrickan för att dölja finkelsmaken. Det är en av historierna kopplade till just vår Sockerdricka och jag tänker att det måste finnas fler. Det är de här historierna du vill samla in till 100-årsjubileet? – Ja, jag vill höra om folks minnen. Som min mormor. Hon minns sockerdrickan från när hon var liten och sjuk. Då fick hon den serverad i en såssnipa som såg ut som en liten ko för att hon skulle kunna ta sin medicin. Eller historien om personen vars mamma var på ålderdomshem och ville ha Sockerdricka. Först fick mamman ett annat märke, men då lät det att ”Det här är skit, det här vill jag inte ha”. Men när de kom med vår, då gick det hem. Det är så mycket som sitter just i smakerna, som framkallar minnen från barndomen. Vad ska du göra med alla historier? – De ska bli en del av vårt firande, med målet att berätta en historia i veckan under hela året. Det kanske inte är ett uttalat mål att det ska bli en bok av historierna, men man vet aldrig. Sen jobbar vi på bryg-geriet med så många historiska produkter och värnar om historien, så nu vill jag förmedla det vidare. Det är kul att få veta mer om vår egen historia, det är så mycket som försvinner annars och jag vill fånga upp det. Jag hör så många historier när jag är ute. Det måste ju finnas folk som kommer ihåg och kan dela med sig av sina minnen av Mora Sockerdricka. Vad är egentligen charmen med sockerdrickan? – Sockerdrickan är en av Mora Bryggeris första smaker på läskedryck. Det är även på sätt och vis jakten på Sockerdricksreceptet som gjorde att bryggeriet återuppstod på 2000-talet. Men det är en annan historia. Sockerdrickan är helt enkelt en klassiker som ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Den är något för både vuxna och barn. Vad hade vi varit utan Mora Sockerdricka? Har du en historia om Mora Sockerdricka du vill dela med dig av? Hör av dig till Mora Bryggeri via mejl, telefon eller brev.

5 sätt att maxa hösthelgen i Dalarna

5 sätt att maxa hösthelgen i Dalarna

Höstmörkret och de gråmulna dagarna står för dörren. Den spontana reaktionen var kanske tidigare att fly landet för stekande sol och fuktig värme. Fast aldrig tidigare har det varit vare sig trendigare eller lättare att istället hemestra på hemmaplan. Så stanna i Sverige, packa weekendväskan och maxa hösten i Dalarna. Här har vi samlat hotellen, restaurangerna och upplevelserna som sätter extra guldkant på höstdagarna. 1. Boka ett bra hotell I Dalarnas utbud av boenden finns alltifrån mysiga stugor till fina gårdar. Om du kommer till Dalarna för en långweekend – passa på att unna dig några nätter på ett lyxigt hotell. I Mora finns anrika Mora Hotell och Spa, ett fyrstjärnigt hotell som ligger alldeles i centrum. Hotellet har en egen restaurang som serverar läckra rätter av lokalt producerade råvaror. Passa också på att koppla av i spaet och njut av en välgörande massage eller behandling. Lockar boende i gemytlig bymiljö är det Tällberg som gäller. Den pittoreska byn vid Siljans strand är Sveriges hotelltätaste och här finns till exempel klassiska Åkerblads Hotell & Gästgiveri. Här bor du i individuellt ombonade och inredda rum med hög standard och romantisk stil. Passa också på att njuta av de mysiga omgivningarna under en kvällspromenad med Siljan som fond. För dig som söker en upplevelse utöver det vanliga är ett tips att boka boende på Fryksås Hotell & Gestgifveri. Hotellet ligger mitt i en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer, en historisk plats utanför Orsa. Från området är det möjligt att njuta av den hänförande utsikten över Orsasjön och Siljan, samtidigt som ni hugger in på menyns vilda smaker – som wallenbergare på björn. 2. Ät och fika på White Guide-listade guldkorn I Dalarna kan du äta och fika på restauranger och caféer som omnämns i White Guide. Faktum är att hela 15 krogar i Dalarna platsar i 2019 års restaurangguide. På Sjövillan i Rättvik bjuds gästerna på både fantastisk utsikt och mat. Här kan du äta god mat som komponerats av krögarparet Magnus och Linn Ollas. Paret driver även restaurangen Bruntegården i Rättvik, som även den tagit sig in i den prestigefyllda restaurangguiden. För den som är fikasugen är Café Zorn, även de listade i White Guide, väl värt ett besök. Mitt i centrala Mora, i Emma och Anders Zorns gamla stall, serveras ett ständigt varierande utbud av både mat och bakverk. Förutom de klassiska bakverken finns här också alternativ för den som vill fika glutenfritt, veganskt och raw food. Flera White Guide-listade caféer i Dalarna är Vansbro Konditori i Vansbro, Bergslagskonditoriet i Ludvika och det säsongsöppna Café Nyfiket i Rättvik. 3. Hälsa på hos Zorn, gör en Kulturresa och ta del av Dalarnas unika form Om konst och kultur lockar är Dalarna och Siljansbygden ett riktigt paradis. I Mora finns Zornmuseet och Zorngården, där det är möjligt att ta del av Anders Zorns konst och hem. Se också till att utforska Kulturresan, som består av nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Förutom Zornmuseet ingår här bland annat Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs, Porfyrmuseet i Älvdalen och Carl Larsson-gården i Sundborn. Under en intensiv vecka varje höst tar skapandet dessutom extra stor plats i rampljuset – då arrangeras tredje upplagan av Formveckan Dalarna. Från Smedjebacken i söder till Orsa i norr har besökare möjlighet att ta del av en mängd olika evenemang – alltifrån öppna ateljéer och utställningar, till föreläsningar, workshops, inspirations- och prova på-aktiviteter. Tanken med veckan, som arrangeras av Svensk Form Dalarna, är att synliggöra all den kreativitet och de kreatörer som finns runt om i länet. 4. Upptäck Dalarna med cykel Efter mycket god mat och dryck är det skönt att röra lite på sig och Dalarna som landskap är perfekt att upptäcka med cykel. Varje säsong besöker omkring 60 000 cyklister cykelnätverket Biking Dalarnas 19 olika områden. Välj mellan att cykla lugnt på landsvägar eller hoppa upp på en mountainbike och susa fram i skogen. Idag finns populära cykeldestinationer som Mora, Rättvik, Orsa Grönklitt, Säfsen, Lugnet i Falun, Sälen och Idre Fjäll med på kartan. 5. Shoppa daladesign Innan hemfärd, se till att köpa med ett vackert minne från weekendresan. Besök någon av de små hemslöjdsbutikerna runt om i Dalarna. I Mora finns till exempel Mora Hemslöjd, med handvävda textilier, skinnfällar, kuddar och smide. Även Rättvik och Leksand har uppskattade och anrika hemslöjdsbutiker. När du ändå är i Leksand, planera in ett besök på Stationsgatan 6, där det formligen sprutar av kreativitet. Botanisera bland det noggrant utvalda sortimentet av kläder, hantverk, keramik och inredningsdetaljer som finns hos Crona Craft. Alldeles bredvid har kalligrafen och formgivaren Ylva Skarp sin ateljé och showroom där hon visar och säljer sina karakteristiska prints och produkter, originalkonst, möbler och skulpturer.

Kreativ workshop med trädgårdsmästaren Linda Schilén

Kreativ workshop med trädgårdsmästaren Linda Schilén

"Sinnena ska vara så öppna att det blir korsdrag", säger välkända trädgårdsmästaren Linda Schilén. Hon står som värd för en kreativ höstweekend på Hotell Klockargården i Tällberg där det mesta handlar om skaparlust och glädje. Med hjälp av såväl blommor, färger och pensel, som nyfikenhet och ett öppet sinne är det bara att ta tillfället i akt och börja skapa. Linda Schilén är kanske mest känd som trädgårdsmästare, både från TV-rutan och som författare till flertalet böcker på temat. Blommor och växter har en självklar plats under den kreativa helgen på Klockargården, men hon väver också in måleri. – Måleriet är viktigt för mig av flera anledningar. Dels är det ett sätt att varva ner och bli närvarande i stunden, fokusera på färg, penslar och palett, att glömma tid och rum. Dels är det ett sätt att utmana mig själv med att lyckas komponera färger, former och fånga ett motiv i rätt proportioner. Jag målar för att må bra helt enkelt. Deltagarna kommer till exempel att få måla blommor och landskap, där inspirationen hämtas från morgonpromenaderna i omgivningarna kring Tällberg. Väl tillbaka i målarsalen är det dags att låta intrycken landa på dukarna. – Där finns sedan blomsterbuketter som vi använder som motiv. Dessutom har jag med mig min hemliga låda som är fylld av foton där det finns många idéer att hämta inspiration ifrån. Tällberg som plats har även den en roll att spela för kreativiteten och skaparlusten, menar Linda. – Jag älskar utsikten över Siljan, höjden och rymden som skapas mellan vattnet och himlen. Min relation till Klockargården är rätt ny, men jag fastnade direkt för miljön och historien. Alla små hus som är fyllda med hantverkare sommartid, hantverkstraditionerna och Klockargårdens historia. Det är en plats som andas småskalighet och lugn. Linda står som värd för helgen tillsammans med blomsterkreatören och fotografen Minna Mercke Schmidt. – Deltagarna kommer att få uppleva en hög dos av kreativitet och framförallt finna sin egen lust och glädje till att skapa. Efter helgen har de fått både redskapen och inspirationen att komma igång med att måla och göra blomsterarrangemang. Vi ska visa att det viktigaste som behövs är förmågan att vara öppen i sinnet och nyfiken! Jag vill att de på söndagseftermiddagen ska längta hem för att iordningställa en kreativ hörna. Att sen inreda den med blommor efter inspiration från Minna och måla tavlor med hjälp av kunskapen de fått från mig. Deras sinnen ska vara så öppna att det blir korsdrag! Kreativ höstweekend med workshops anordnas 25–27 oktober 2019 på Hotell Klockargården, Tällberg. Fler kreativa upplevelser i Dalarna Skärmfri weekend, 18–20 oktober, Green Hotel, Tällberg. Välj bort skärmen och hitta till mysiga stunder och upplevelser tillsammans. Gemenskap, kreativitet och glädje är ledorden under helgen fylld med aktiviteter för hela familjen.  Tällbergs Sy och Hantverksmässa, 19–20 oktober, Klockargården Hotell, Tällberg. Ta del av tips, råd, erbjudanden och aktiviteter från en mängd utställare inom bland annat stickning, sömnad, virkning och broderi. Art&Craft Village, Tjugo som Skapar, Siljansnäs. I Siljansnäs finns ett kluster av duktiga hantverkare inom olika inriktningar som regelbundet öppnar upp sina verksamheter för workshops och aktiviteter. Genom så kallade ”tasters”, smakprov, bjuds besökare in att prova på olika hantverk och delta i nya upplevelser. Slöjdcafé, Kaplangården, Mora. Torsdagskvällar kl 18-20 under hela hösten är det möjligt att prova på olika slöjdtekniker som rotslöjd, makramé, vävning och täljning. Ingen föranmälan behövs och det finns prova på-material att köpa på plats. Kostnad för medlemmar i Hemslöjdens vänner är 20 kr, övriga 50 kr. Sätergläntan, Insjön. Sätergläntan är en klassiker inom slöjd- och hantverkssverige med en mängd olika kurser, utbildningar och evenemang inom exempelvis smide, sömnad, trä, väv och särskilda slöjdtekniker.