Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips.


Utforska naturen

Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.  

Kulturen och musiken

Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.  

Midsommarfirandet

Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Jobs handtryck – En blommig mönsterhistoria

Jobs handtryck – En blommig mönsterhistoria

I en verkstad i byn Västanvik utanför Leksand ligger Jobs Handtryck. Här vid Siljans strand trycks den Jobska mönsterskatten varsamt för hand. Metoden är både ovanlig och tidskrävande. ”Det får ta tid, det är ju först då det blir riktigt bra”, vittnar Åsa Jobs. Att kika in bakom kulisserna på Jobs Handtryck i Västanvik, Leksand är att resa genom en mönstrad historia. En trappa upp ligger hjärtat av verksamheten – den ursprungliga verkstaden från 1944 där man varje år trycker uppemot 14 000 meter textil för hand. Det fläktar från fönstren som står öppna mot sommaren och några betande får.   – Hit vill vi gärna att folk kommer så att vi får visa hur mönstren växer fram när vi trycker färg för färg, varje kulör i sin egen schablon, säger Åsa Jobs som driver familjeföretaget tillsammans med maken Jesper.   Företaget startades 1944 av Jespers far Peer, och många av de tidiga mönstren ritades av hans systrar Gocken och Lisbet. Systrarnas mönster lever ännu kvar, liksom de som skapats av Jespers mor, Eva Jobs. Förutom metervara säljs mönstren på väskor, tofflor och brickor med mera.  Trollslända ritat av Gocken Jobs 1945 – Vi använder samma metod i dag som vid starten, berättar Åsa och drar med handen längs ena tryckbordet. Varje bord är 30 meter långt. Gamla färgstänk bildar tusentals prickar på bordskanterna. Med stor inlevelse beskriver Åsa proceduren som börjar med att Jesper blandar till färg efter konstnärens original. – Vi har två tryckare som jobbar i par med att, färg efter färg, trycka schabloner på det utrullade tyget. För det mesta använder vi möbeltyg i halvlinne, det är slitstarkt och hållbart. Mellan 300 och 900 meter trycks innan det är dags att byta mönster. Bara att ställa in tryckborden tar åtta timmar och är en petnoga uppgift. Åsa visar var schablonerna förvaras. Från golv till tak staplas hundratals namngivna ramar – likt pressade växter i ett herbarium. Åter i verkstaden berättar Åsa att bottenfärgen trycks sist av allt. Därefter hängs hela härligheten upp i taket på tork och bildar böljande vågor. När vi är på plats jobbar tryckarna med 60 meter ”Trollslända”, ett typiskt Jobsmönster som kräver 15 schabloner och en och en halv arbetsdag. – Men tryckningen får ta tid. Alla delmoment är viktiga och det är bara slutresultatet som räknas. Att komma med nya mönster för att tillmötesgå rådande trender är inte intressant. – Vi är inte i nyhetsbranschen, tvärtom. Ett nytt mönster tas fram ungefär vart femte år, däremellan återupplivar vi något av våra gamla mönster. Det finns olika sätt att följa sin tid och vårt sätt hör kanske till det lite ovanligare, avslutar Åsa.

Vandra Orsa

Här kan du vandra i Dalarna

Följ vackra vandringsleder genom Dalarnas böljande landskap. Förbi fäbodar, röda gårdar och gruvor. Ge dig ut på pilgrimsvandring i söder eller ta dig snabbt ut i den lättillgängliga fjällvärlden i norr. Dalarna erbjuder många mil av leder som väntar på att bli utforskade. Upptäck vandringen i Dalarna. I stort sett vart du än kommer i Dalarna, så har du nära till naturen och till vandringsbara leder. Och överallt berättas landskapets historia. Som den om Gustav Vasas framfart, om gruvnäringen och om samernas liv.  I gränslandet mellan Sverige och Norge, i den nordligaste delen av Dalarna, breder Grövelsjöfjällen ut sig. Genom landskapet löper Södra Kungsleden, som söderut ansluter till den klassiska Vasaloppsleden, mellan Sälen och Mora. Leden startar vid Högfjällshotellet i Sälen och inleds med en asfaltbelagd sträcka, på 2,5 km, som är anpassad för rörelsehindrade. Om du väljer att fortsätta, för leden dig över Fulufjället och förbi Njupeskärs vattenfall, Drevfjällen och slutligen till Långfjället. En sträcka på cirka 15 mil.  Ett välbesökt och lättillgängligt fjäll i närheten av Idre är Nipfjället med bergstoppen Städjan som klassiskt blickfång. Parkeringen uppe på fjällheden söder om Nipfjället är en bra utgångspunkt. Härifrån kan du göra en dagstur till Städjans topp, eller bara ta en kort promenad upp till Lillnipen.  Runt sjöarna Siljan och Orsasjön med omnejd sträcker sig Siljansleden som huvudsakligen följer gamla fäbodstigar genom ett storkuperat och mäktigt landskap, som skapats av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Den 31 mil långa leden går att dela upp i lagom långa sträckor, beroende på ork och tid samt på vilka sevärdheter som lockar mest. Strax intill Säters samhälle sträcker sig Säterdalen, ett halvmilslångt ravinsystem med slingrande vandringsled. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett närmast tropiskt intryck. Med utgångspunkt från Folkparken kan kortare turer göras. I Gagnef finns hela 48 mil vandringsled att utforska som i huvudsak går längs gamla fäbodstigar. I trakterna kring Hedemora och Smedjebacken finns möjligheten att få naturupplevelser i historisk Bergsmansbygd. Området är rikt på gruvor och hyttplatser från 1200­talet och vandringen går genom byar med intakta bergsmansgårdar och lämningar efter skogstorp i mer ensliga trakter.  Från Hedemora utgår också den drygt 12 mil långa Pilgrimsleden som passerar kommunens sju kyrkor och klosterruin. Varje etapp är ca 15–20 km lång och vid flera av stoppen finns boende och matställe under sommaren.  Så mycket att utforska, så mycket vackert att se. Börja planera för din vandringsresa i Dalarna nu.

Storfiskaren Stefan: ”Jag fiskar sju dagar i veckan”

Storfiskaren Stefan: ”Jag fiskar sju dagar i veckan”

Möt entusiasten Stefan Larsson som passionerat sprider flugfiskeintresset till besökare på Älvdalens Fiskecenter. Upptäck hans bästa platser för flugfiske i Dalarna och hör honom berätta om möjligheterna att fiska i Dalarna. Hur skulle du beskriva ditt intresse för flugfiske? – Flugfiskeintresset har jag haft ända sedan jag var barn. Det är mitt liv, min passion, min kärlek. Fisket är både mitt yrke och mitt fritidsintresse. Det är det jag gör, jag gör ingenting annat.   Vad är grejen med flugfiske?  – Just flugfisket skiljer sig från allt annat fiske. Det är inte bara att kasta ut linan var som helst. Det är mer som att jaga, då du måste leta reda på fisken, lura ut var den står, välja rätt fluga och hitta rätt position. Sen gäller det att läg­ga den där flugan på rätt plats också. Det är idag inte bara att fånga den största fis­ken för mig, utan det kan lika gärna vara att fånga den där speciella fisken. Jag kan smyga och vänta i timmar för att få göra ett enda kast. Det är hela upplevelsen och spänningen runt flugfisket som lock­ar mig och det har blivit en livsstil att få vara ute i naturen vid vattnet, träden, klipporna och skogen.  Hur hamnade du i Älvdalen?   – Jobbet som restaurangchef i Mora tog för mycket tid, jag hann inte med att fiska och att vara i skogen. Jag såg att Per på Älvdalens Fiskecenter behövde en partner som kunde sköta fiskebutiken, tror det var 2006. Idag sköter vi verk­samheten tillsammans och jag ansva­rar bland annat för butik, kurser och guidningar.  Vad är unikt med fisket i Dalarna?  – Tittar du på norra Dalarna så har vi vildmarken, fjällen, skogen och ström­mande vatten med vild öring och harr. Älvdalen är inkörsporten till vildmarks­fisket som du möter norröver i Sverige. Och trots att det är mycket vildmark så är det lättillgängligt. Du köper ett fis­kekort och kan parkera bilen på många platser längs en sträcka på två mil. Man kan gå ut från stugan, gå 300 meter och möta en älg. Eller se en vakande vild öring. Här finns ingen odlad fisk i ström­marna och det är exotiskt för många besökare, det lockar många att komma hit, speciellt från Mälardalen.   Vilket vattendrag föredrar du?  – Det behåller jag för mig själv, haha. Hela Österdalälven med sina många vackra biflöden är magisk, hela vägen från Mora upp mot Idre i norr. Jag fiskar sju dagar i veckan. Kan gå rakt ner till vattnet från jobbet, då det bara är hund­ratalet meter till den strömmande älven. För alla oinvigda i flugfiskets värld, hur gör man för att komma igång?  Vad händer hos er på somrarna?  – Vi håller i kurser hela sommaren, ordnar weekend­kurser för nybörjare. Kastandet handlar inte om styrka utan bara om teknik, så alla kan lära sig. Det går att hyra utrustning och fastnar man för det kan man skaffa sig en egen utrustning. Det är en relativt billig sport. Du behöver fiskekort, flugspö med rulle och linor, en ask med några flugor, vadarbyxor och kängor. Det är i stort sett det som behövs.  

Åk på vattenfallsafari – 3 vattenfall i Dalarna

Åk på vattenfallsafari – 3 vattenfall i Dalarna

Ge dig ut och jaga vattenfall i Dalarna. Upplev kraften från forsen som brusar och känn pirret i magen när du vandrar på svindlande höjder. Vi har listat topp 3 i Dalarna. 1. Njupeskär, Fulufjällets Nationalpark  Ljudet av vatt enmassor som krossas är nästan öronbedövande och skapar en tung dimma som är till fördel för en mängd ovanliga mossor och lavar längs branterna. Till Njupeskär är det lätt att gå under barmarksperioden. Du vandrar i trolsk natur, längs Njupåns dalgång, förbi 400 år gamla granar.  Med sina 93 meter, varav 70 meter fritt fall, är Njupeskär Sveriges högsta vatten­fall. Hit går du från entrén vid naturum Fulufjället längs leden Njupeskärsslingan som är totalt 4 km lång. När du gått 1,5 km finns en liten raststuga med eldplats och en fantastisk utsikt mot vattenfallet. Vid stugan kan du välja om du vill gå upp ovanför fallet. Följ då leden ”Fallet runt” men tänk på att leden bitvis är mycket brant och stenig.   Njupeskärsslingan fram och till­baka till vattenfallet erbjuder ganska lätt vandring men är inte lämplig för rullstol eller barnvagn. Istället erbjuds en tillgänglig rundslinga om 2 km med utgångspunkt från naturum.   På naturum kan du se en utställning om Fulufjällets djur och natur, titta på film, följa med på guidade turer och få hjälp med vandringstips.  2. Styggforsen, Boda  Styggforsens brusande vattenfall med en fallhöjd på 36 meter, branta klip­por och mörka granskog ger en trolsk och dramatisk stämning åt besöket. Promenad­slingan om en knapp kilometer löper över smala spänger, trappor och stigar, runt fallet. Här finns sällsynta fjärilar, rara växter och spännande kulturhistoria att läsa om på informationsskyltarna. Som att Styggforsen är inspelningsplat­sen för Ingmar Bergmans film Jung­frukällan från 1960.  Platsen är ett enastående exempel på kraften i meteoritnedslaget som ägde rum i Siljansbygden för ca 377 miljoner år sedan. Här finns det 36 m höga tudela­de fallet och de mäktiga bergväggarna som ställt sig på högkant med gröna la­ger av kalksten, sandsten och granit. Förr i tiden fanns det flera kvarnar i området, något som en nyuppförd skvaltkvarn påminner om.  Vid parkeringen till naturreservatet finns en kaffestuga som håller öppet från mitten av juni till en bit in i augusti.  3. Helvetesfallet och Storstupet, Orsa Vattendraget Ämån som till större delen rinner genom Orsa Kommun kastar sig ner i ett antal sevärda forsar och vattenfall av olika storlekar. De mest kända och spektaku­lära ligger ca 20 km norr om Orsa och kallas Helvetesfallet samt Storstupet. Här har Ämån skurit sig djupt ner i berggrunden och forsar igenom en kanjon med 30 meter höga och branta bergväggar.  På 1800­talet byggdes Ämån ut till en flottningsled där man flottade ner timret från avverkningsplatserna uppe i skogen till sågverken. Vid Storstupet var fallet så högt att man fick anlägga en flottningsränna, vars rester syns ännu idag. På järnvägsbron, som är byggd över kanjonen, passerar Inlandsbanan och passagerarna på tåget erbjuds sommartid en fantastisk utsikt över den dramatiska ravinen.  Från fäboden Skräddar­Djurberga utgår den 15 km långa vandringsleden som passerar Storstupet. Om du gör en avstickare från leden och följer Siljansleden en bit når du även Helvetesfallet under din vandring.