Orsa Fryksås

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt.


Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället.

– Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott?

– Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson.

Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”.

Restaurang med vilda smaker

På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till.

Fryksås Hotell restaurang

Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån.

– Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år.

– Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon.

Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på!

Cykla på Gesundaberget i Gesunda Bike Park och utmanas av den häftiga naturen.

Cykla på Gesundaberget: Utsikt, utmaning och Sveriges svåraste Huggorm

Gesundaberget utanför Mora har allt mer tagit position som ett riktigt mecka för cyklister sugna på adrenalinfylld downhill-cykling i såväl utmanande som natursköna miljöer. Selma Svarf är chef för Gesunda Bike Park. Här berättar hon om cyklingen, lederna och sin egen favoritbana – den som kan vara Sveriges svåraste downhillspår – Huggormen. Berätta om Gesundaberget! – Sedan länge är ”Bjerä” (Berget på Sollerömål) ett omtyckt turistmål såväl sommar som vinter. Lokalbefolkningen är också flitiga besökare året runt och dygnet runt för träning och rekreation. En dag hos oss kan vara rogivande och lugn eller energigivande och aktiv. Toppen på Berget ligger på 514 meter över havet och det går att ta sig upp till toppen via sittliften eller till fots. På toppen finns också Toppstugan, med mat och fika. Utsikten från toppen har belönats med tre stjärnor i Guide Michelins Green Guide. Vilken typ av cykling och leder finns hos er? – Vi är en av Sveriges mest anrika cykelanläggningar för downhill. Här finns leder för alla, oavsett om man älskar enklare, kurviga leder eller tuffare naturstigar från grön. Vi har både enklare ”gröna” leder och riktigt svåra ”svarta”. Våra Crosscountry-leder som kretsar kring Berget med omnejd utgår från liften. Banorna bjuder på en fantastisk mix av naturliga stigar, leder och grusvägar som går förbi magiskt vackra platser i naturen. Cykla på Gesundaberget i Gesunda Bike Park och utmanas av den häftiga naturen. Passa också på att njuta av utsikten och omgivningarna. Ni anordnar också olika tävlingar? – Ja, tack vare just sina mer avancerade leder har Gesunda även blivit en flitigt använd i tävlingsanläggning inom downhill. Här körs ESS, Enduro Sweden Series, i början av augusti där alla åkglada enduroälskare kan anmäla sig. Vi har också den mer lättsamma tävlingen Gesunda Downhill Cup, som körs den sista söndagen i varje månad från juni till oktober. Det går också att vara med på kurser eller cykla med guide? – Ja, vi har en introduktionskurs för den som cyklar downhill för första gången, vill lära sig grunderna och samtidigt få en smak av vad cykelparken har att erbjuda. Det behövs inga andra förkunskaper än att kunna cykla på gatan med en standardcykel. Guiden hjälper en sedan att bli bekant med cykeln i terrängen och träna på att rulla, svänga och bromsa på rätt sätt för att sedan öka hastigheten allt eftersom. Efter kursen kommer man garanterat att kunna cykla i parkens lättare leder på egen hand och ha kul och känna spänningen. Vi har också en mer avancerad kurs för den som har cyklat en del förut, men vill ha lite mer tips och råd och cykla i våra blå, röda och svarta leder. Vilka är dina egna favoritleder? – Det är väldigt svårt att välja ut en favoritbana, men två av dem jag gillar lite extra är Caro-Line och Åggvårms-Stijän. Caro-Line är en grymt rolig nybörjarbana som man även som duktig cyklist kan utvecklas i. Den bjuder på doserade kurvor, mindre platåhopp och pumps vilket gör att man som cyklist får en bra introduktion i downhillcyklingen. Åggvårms-Stijän betyder ”huggorm” på Sollerömål och är en av mina stora favoriter. Det är en svart bana som bjuder på många utmaningar och man måste ha tungan rätt i mun som cyklist för att ta sig ned. Namnet klär banan väldigt bra då den slingrar sig i ett zickzack mönster ned för berget. Selma Svarf är chef för Gesunda Bike Park. Hennes två favoritbanor är den lättcyklade Caro-Line och Sveriges kanske svåraste downhillspår Åggvårms-Stijän, "Huggormen". Om Gesunda Bike Park - Gesunda Bike Park är en av Sveriges främsta anläggningar för MTB-cykling på alla nivåer och det finns flera olika banor att välja mellan. - Från toppen av berget går flera downhillspår och i naturen kring Gesunda är det möjligt att välja mellan en rad mer eller mindre utmanande stigar. - Bikeshop och cykeluthyrning finns i Kattis Kafé vid foten av berget. Här är det möjligt att hyra cykel för att åka downhill, crosscountry eller enduro. Det går också att hyra skydd, hjälp och köpa liftkort. Stolliften som går upp på toppen av Gesundaberget ligger alldeles bredvid uthyrningen. - För cykellektioner med guide kostar 1,5 timme 395 kr per person. Medföljare kostar 200 kr. Cykelhyra (om man inte har egen cykel) och liftkort tillkommer. - Gesundaberget erbjuder också boende i rum eller stuga året om.   Gesunda Bike Park är en del av cykelnätverket Biking Dalarna, med 19 olika cykelområden runt om i Dalarna. Läs mer: Biking Dalarna

Badfantasten Julius Aspman badar året runt, här i lagunen i Stopån utanför Orsa.

Badfantasten Julius: ”Ta tiden att bada, lufttorka och bada igen”

Sommar är lika med härliga dagar på stranden med bad, sol och värme. Självklart gäller det då också att hitta de bästa tänkbara badplatserna – och att sedan göra mesta möjliga av upplevelsen. Julius Aspman är badfantasten från Orsa som badar året om – på både kända och lite mer udda ställen. Här guidar han till sina bästa badstrategier, Siljansbygdens finaste badplatser och till vad som egentligen behövs för ett optimalt sommardopp. Hur badar man bäst? – De viktigaste komponenterna för en bra badplats är att det finns vatten och badsugna människor. Resten brukar lösa sig. För att göra badet bekvämt är det dock önskvärt att botten är av sand. Det kan vara besvärligt med hala vassa stenar att balansera på. Temperaturen ska vara någonstans mellan 10–23 grader. Viktigt är också att utse en plats som man kan ligga eller sitta och torka på efter badet. Det är många som går upp direkt, torkar sig hastigt med handduken, klär på sig och åker hem. Men baddelen är bara början. Att ta sig tiden att bada, lufttorka i solen och bada igen är något alla borde prova. Vilken är den bästa badplatsen? – Detta är svårt, som att välja vilket av sina syskon man gillar bäst. Men Finntjärn utanför Orsa kommer nog på första plats. Dels är det en känslomässig koppling från barndomen. Dels är det en lättillgänglig, men något avlägsen plats, med skog runtom som skyddar mot vind. Det finns en liten strand och en stor gräsplätt, parkbänkar, dass och soptunnor. Dessutom ses badplatsen över av en trevlig man som bor i närheten. Ett plus är också att den ligger i ett väderstreck som gör att man får en väldigt fin solnedgång under de ljumma sommarkvällarna. Fler badfavoriter i Siljansområdet? – Orsa camping eller Rättviks strand intill Långbryggan är perfekta för barnfamiljer. Där ligger solen på under hela dagen och värmer upp de långgrunda vikarna. Man har också bra uppsyn över barnen och kan själv ligga och åtnjuta en glass på stranden. För den lite mer äventyrslystne badaren kan jag varmt, eller snarare kallt, rekommendera att bada i lagunen i naturreservatet Stopån, 4 mil nordväst om Orsa. Där går man upp i skogen genom reservatet 1 km från där vägen slutar och möts av ett vattenfall med tillhörande lagun. Här är vattnet otroligt friskt och kallt och jag lovar att den medhavda matsäcken kommer att smaka ännu bättre efter ett bad. Badskor rekommenderas eftersom botten är stenig. Lagunen i Stopåns naturreservat utanför Orsa är ett av Julius mer äventyrsbetonade badtips. Foto: Julius Aspman. Ryktet säger att du badar året om. Vad är det med bad som lockar? – Om jag gör en hobbypsykoanalys på mig själv beror det nog på att det är så många minnen som är inbakade i ett bad för mig. När jag var liten hade vi inte råd med några långa utlandssemestrar om somrarna. Istället tog hela familjen varsin cykel som far hade snickrat ihop och cyklade ner till Finntjärn. En två kilometer fin cykelsträcka med skog och ängar tätt intill vägen. Sedan tillbringade vi vår lediga tid vid Finntjärnsbadet. För vår sparade veckopeng köpte vi glass på Violakiosken några hundra meter därifrån. Jag visste det inte då, men nu vet jag att de otaliga timmarna av lek och skvätt i Finntjärn la grunden för min något maniska kärlek till att bada. Vinterbaden också? – Ja, fast oftast är det en bastu eller någon vadslagning med i leken när det kommer till vinterbad. Sedan bör det också tilläggas att flyta runt i vattnet är det närmaste jag kommer att vara viktlös, vilket alltid har varit en dröm för mig. Jag är också en väldigt varm person, jag svettas lätt och blir alltid varmare än de runt mig. Så att omfamnas av svalkande vatten kyler ner mig på ett väldigt behagligt sätt. Sen tycker jag att både kroppen och knoppen vaknar till liv. Det är som att luften blir lite lättare att andas och färgerna lite starkare. Jag upplever att jag får lätt nerförsbacke i livet när jag badat. Och man ångrar aldrig ett bad. Julius Aspman badar allra helst vid Finntjärnsbadet i Orsa, både av nostalgiska och rent badpraktiska skäl. Foto: Julius Aspman. Badfantasten Julius Aspman Bor: Bonäs. Född och uppvuxen i Orsa.Gör: Fotograf och filmare.Bästa badplats: Finntjärn utanför Orsa.Badar helst: Efter att jag har sprungit runt med kameran en varm sommardag och blivit helt genomsvettig. Då sköljer jag av mig både jobb och svett och kan fokusera på att vara ledig.

Hykjeberg – Vandra i dramatisk älvdalsnatur

Hykjeberg – Vandra i dramatisk älvdalsnatur

Det sägs att utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen är så fantastiskt svindlande att det nästan går att ta på molnen. Under en guidad tur tillsammans med Maria Olsson från Ut & Njut Äventyr, utforskar vi det dramatiska naturreservatet, tar selfies vid Prinsbänken och njuter av vyerna från toppen. Vi följer riksväg 70 från Mora, rakt genom Älvdalen. Därefter fortsätter vi ytterligare en liten bit, fram till Rot, innan vi viker av mot Klitten och vidare in i de djupa dalaskogarna. Här slingrar vi oss fram på grusvägar omgivna av ståtliga barrträd, men det är ingen risk att hamna fel – det är välskyltat. Snart vi anländer vi till grusplanen som utgör parkering. Just i dag är det bara vi, tystnaden och ett äldre norskt par på plats. De sitter i godan ro vid matsäcksbordet och smuttar på sina kaffekoppar medan vi sätter på oss våra ryggsäckar. Med oss har vi Maria Olsson, som driver företaget Ut & Njut Äventyr tillsammans med sin man Erik Persson. Sommartid guidar hon grupper i de spännande omgivningarna runt Älvdalens. Under turen upp på Hykjeberg berättar om såväl naturen som områdets historia. – Kännetecknande för Älvdalen är skogsvägarna, som slingrar sig fram så man tror man ska åka vilse. Sen plötsligt kommer man fram till en fantastisk utsikt, slående vy eller en fäbod. Så man ska inte döma Älvdalen för snabbt och bara se centrum. Älvdalen är allt som finns på sidorna runt omkring. På höjderna och i de djupa dalarna. Det är just en av de här höjderna vi ska besöka på dagens tur. Med sina branta stup sticker Hykjeberget upp som en jätte i skogslandskapet. Carl von Linné besökte berget redan på 1700-talet och beskrev den säregna floran nedanför bergsbranten. Den unika naturen kommer av att berget vetter mot söder och därmed fångar många av solens varma strålar. Här finns arter som annars är ovanliga i trakterna, som lönn, lind, skogstry, sötvedel, getrams och gaffelbräken. Utsikten från toppen av Hykjeberg är milsvid och de dramatiskt branta klipporna sticker ut i det omgivande skogslandskapet. Sen var det ju det här med den milsvida utsikten från toppen. För att belöna sig med den krävs förstås en viss fysiskt insats och stigen börjar snart luta uppåt. Det är ingen lång vandring upp på toppen, ungefär 1 km, men nog kommer flås och andning igång. Vi rundar vindskyddet på toppen och vårt godmodiga vandringsprat dör genast ut. Istället står vi tysta och försöker ta in det som finns framför oss. Blånande berg och vidsträckta barrskogar. En slående utsikt som sträcker sig bort mot horisonten. Uttrycken känns slitna och klyschiga i sammanhanget. Bilder talar bättre. Men frågan är om ens de på ett rättvist sätt kan matcha upplevelsen av att på plats blicka ut över landskapet. De branta klipporna dyker rakt ner i skogen nedanför, så det stadiga stängslet som står mellan oss och stupen känns trygga och stabila. – Någon som vill ha lite fika? Här finns frukt- och nötbollar, hojtar Maria och plockar fram en burk med härligt söta godsaker. Vi mumsar på, tar klunkar ur våra vattenflaskor och plockar sedan fram våra kameror. Dags att ta en bild på den omtalade Prinsbänken – den stenbänk i älvdalssandsten som Dalarna gav i bröllopspresent till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Lämpligt nog finns dessutom en ställning att placera mobilen eller kameran på för den som tagit sig upp på egen hand, men fortfarande vill föreviga sig själv på toppen med utsikten i bakgrunden. – Att vara ute, utöva friluftsliv och till exempel vandra är lugna sätt att umgås på. Man får inte bara vyerna och den fantastiska naturen, det händer något med en också, när man rör sig framåt, konstaterar Maria. Efter ett tag är det så ändå dags att slita oss från utsikten och bege oss in i skogen. Vi möter och säger hej till det norska paret från parkeringen, som med stavar i högsta hugg stegar mot toppen. Men på nedvägen viker vi av från den uppmärkta stigen och rör oss i obanad terräng med Maria i spetsen. Hon pekar på växter, berättar om träden, om områdets historia och om djuren som lever här. Tiden och höjdmetrarna flyger förbi och snart är vi tillbaka på grusplanen igen. När vi skumpar tillbaka mot Älvdalen längs de slingrande grusvägarna, med Hykjebergs klippor majestätiskt tronande i bakrutan, är vi rikare på både kunskaper och vyer. Läs mer: Vandring till Hykjeberg med Ut & Njut Äventyr

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

Café Frostbrunnsdalen – Välfyllda kakfat och hemma hos-känsla

En oas på cykelavstånd från Borlänge. Nära staden men ändå en helt annan värld. I Frostbrunnsdalens naturreservat har Eleonor Håkansdotter skapat ett besöksmål fyllt av välfyllda kakfat och läckra vegetariska maträtter. Hos Café Frostbrunnsdalens väntar njutning för alla sinnen. Stigen slingrar sig nerför den lummigt gröna ravinen. Det är en kort promenad, bara några hundra meter från parkeringen vid Stora Tuna kyrka, men ändå som att kliva in i en annan värld. Snart öppnar skogen upp sig. Den lilla tjärnen glittrar i solskenet, ett par änder hoppar i vattnet och i den timrade stugan som inhyser Café Frostbrunnsdalen står dörrarna välkomnande öppna. Det är precis så, nästan klichéartat, sommarvackert som det låter. – Jag vill att det ska vara som att kliva ner i en oas här. Även om centrum inte är så långt borta dämpas alla ljud här i ravinen. Det ska vara en plats där man kan slappna av och njuta av livet, naturen och äta något som är riktigt riktigt gott. Jag vill skapa njutning för alla sinnen, säger Eleonor Håkansdotter som driver caféet och slår sig ner vid ett av de många träborden utanför stugan. Hit, till platsen där hon numera spenderar majoriteten av sina sommardagar, kom hon första gången en kall decemberdag 2015. Hon hade bestämt sig för att starta ett sommarcafé och hörde sig för hos kommunen om de hade några förslag på potentiella platser. – Det skulle helst vara en fin stuga i naturen, så det kunde bli ett utflyktsmål. Plus att det skulle ligga på cykelavstånd från Borlänge, så det gick att ta sig dit på ett hållbart sätt. På kommunen fick jag en stor nyckel i handen och ett tips om att åka och titta på Frostbrunnsdalen. Jag hade aldrig varit här tidigare, inte ens sett stället på bild. Men jag kände direkt att det här är platsen. Så föddes Café Frostbrunnsdalen. Att botanisera bland de bakverk som ligger på faten i caféet är en fröjd för både öga och gom. Mangocheesecake med kokos, vackert dekorerade chokladkakor och citronrutor, jordnötsfyllda havreformar med choklad. Bakverken varieras från dag till dag, även om det förstås finns favoriter som återkommer. – Både kolapajen och mangocheesecaken har alltid varit poppis. Samma sak med mazarinkakan med rostade mandlar och hallonglasyr. De går alltid åt. I matväg är Frostbrunnsburgaren väldigt populär – en bönburgare med mangosås, picklad rödlök och rödkålsslaw som serveras med vår tomatsalsa och tortillachips. Sedan starten 2016 har antalet besökare dubblerats för varje år. Det gör att Eleonor kan utveckla verksamheten ytterligare. Från att enbart ha varit ett sommarcafé smider hon nu planer på aktiviteter året runt. Sommartid har de haft Afternoon Tea och yogafrukostar. Tema-helger som lakritshelg, chokladhelg och semmelhelg skymtar i kalendern, liksom årstidsinspirerade aktiviteter under Halloween och jul. – Det är så himla kul att se caféet växa, att få utveckla och förfina allt det vi gör. Plus att vi har världens bästa gäster, med bara glada och trevliga människor som kommer hit. Det tror jag är få caféer förunnat att ha det på det viset. Vi ser till att alltid ge ett fint bemötande, så det smittar nog av sig. De berömmer kakorna, tycker det är mysigt, att miljön är fantastisk. Man får sin härliga stund här. Café Frostbrunnsdalen ligger i Frostbrunnsdalens naturreservat utanför Borlänge. Sommaren 2019 har caféet öppet tisdag-söndag till och med 11 augusti. Därefter helgöppet 17-18/8 samt alla helger i september. För aktuella öppettider, se Café Frostbrunnsdalens sida på Facebook eller på Instagram @frostbrunnsdalen.

Tre sjöar och en rundtur till pärlorna däromkring

Tre sjöar och en rundtur till pärlorna däromkring

Kring Ludvika, Sunnansjö och Grangärde ligger de tre sjöarna Bysjön, Björken och Väsman. De är inte bara natursköna platser i sig – i omgivningarna finns även en hel uppsjö av aktiviteter, butiker, boenden och sevärdheter. Längs rutten Tre sjöar är ett antal av dessa hållplatser utplacerade. Ta bilen, cykeln eller båten runt för att uppleva allt som de tre sjöarna Bysjön, Björken och Väsman med omgivning har att erbjuda. – Charmen med Tre sjöar är variationen av upplevelser. Allt från vackra miljöer, ätbart, spännande boenden, kreativitet och skaparglädje, säger Solveig Solveig Åkerhielm som driver trädgårdshandeln Lilla Wextverk. I hennes butik finns dessutom mer än bara växter. Tillsammans med kreatören, inspiratören och svetsaren Ida ”Sullkullan” Gustafsson driver hon Kraftcentralen 1911 – butiken som ligger i den gamla nedlagda kraftcentralen i Brunnsvik mellan Ludvika och Grangärde. Här säljer de uteväxter, trädgårdstillbehör, en del inredningsprylar och även material för alla som själva vill vara kreativa. – Här i Kraftcentralen 1911 finns skaparglädje och energi i en bevarad, unik industrimiljö invid stranden till sjön Väsman, säger Solveig. Tre sjöar bjuder på utflyktsmål av olika slag, alltifrån trädgår och inredning som hos Solveig och Ida till mat, fika och naturmiljöer. Till exempel kan du säkra matsäcken hos sommarcaféet Café & Dé, släcka törsten med must från Grangärde musteri eller bunkra läckra ostar hos Ostbutiken i Västansjö. Njut av utsikterna i Lekomberga eller Halvar. Hälsa däremellan på i den gamla Kraftcentralen från 1911, Ateljé Vävglädje eller Tallmo Handelsträdgård och utforska utbudet av växter, inredning och hantverk. Läs mer: Ladda ner Tre sjöars karta med alla besöksmål utplacerade.

Vild och vacker vandring i Malingsbo-Kloten

Vild och vacker vandring i Malingsbo-Kloten

Malingsbo-Kloten är ett av Sveriges största naturreservat, där chanserna är stora att uppleva de skandinaviska vilda djuren på riktigt. Vandraren Sanna Rosell berättar om sin första nära-älg-upplevelse och skildrar ett dygns vandring i de djupa skogarna i södra Dalarna. Följ med henne ut på vandringstur. Det prasslar i buskarna och knakar om grenarna. Plötsligt står den där, som en ståtlig skogsstaty, och våra blickar möts tvärs över stigen. Stora, bruna ögon klipper med de långa ögonfransarna och iakttar mig blickstilla. Skogens konung, eller kanske drottning, har överraskat mig och mitt vandringssällskap på vår tur genom Malingsbo-Kloten. Ett prassel senare är älgen några stora skutt bort och lämnar mig med min första nära-älg-upplevelse. Jag svär lite över att jag inte var snabb nog med mobilkameran och grämer mig över att ha gått miste om en sådan toppbild till Instagram. Sveriges sydligaste vildmarksområde är vackert och vargrikt Malingsbo-Kloten ligger i södra Dalarna och området sträcker sig även in i grannlänen. Det är ett av Sveriges älgrikaste områden, men det finns också många vargar och bävrar samt en del björn, lo och rådjur här. De vidsträckta skogarna flätar samman södra Dalarna med norra Västmanland och kallas Sveriges sydligaste vildmark. För nog är Malingsbo-Kloten vilt – och vidunderligt vackert. Vi vandrar den klassiska Malingsbo-Klotenrundan mot Abbortjärnen, med en avstickare till utsiktstornet i Gräsberg. Det är en stekande het sommardag, men skogen ger oss välbehövlig skugga. Tiden då granarna är som gladast Grantopparnas taggiga siluett möter oss långt innan vi kommer in i själva skogen, som en skyddande mur mot omvärlden. Det sägs att granen är skogens sorgsnaste träd, en riktig dysterkvist. Kanske är det de mörka barren eller de tunga, slokande grenarna? Dock finns det en tid när till och med granarna lever upp – och den tiden är nu. I skiftet mellan juni och juli, när natten knappt gör skäl för sitt namn och hundkäxen skummar. Då smyckas granarnas fingertoppar med ljusgröna skott som är mjuka som videkissar. Granarna speglar sig i sjöns stilla vatten och på en udde badar ett litet vindskydd i kvällssolens strålar. Vi har hittat det perfekta sovstället för natten och rullar trötta och nöjda ut våra sovsäckar på träbritsen. Solnedgången målar hela udden i lejongult och terrakottarött, men när natten väl kommer är det bara glöden i vår falnande eld som lyser som eldflugor. Dagen därpå väcker fåglarna oss med sin kvittrande orkester. Förutom det är skogen så tyst att det nästan väser i öronen. Mina stadsöron har ännu inte vant med den stilla, sköna ljudlösheten som kommande vandringsveckor ska bjuda på. Tystnaden bryts dock av ett plums i vattnet när jag vinglar fram på stenarna på sjöbottnen. Vattnet i tjärnen är friskt och sätter tonen och temperaturen för dagens vandring. Orörd natur trots fyrahundra år med människan Vi lämnar vår sovplats precis som vi fann den – bara fotspåren i mossan skvallrar om att någon sovit med trädtopparna som tak här i natt. Trots att Malingsbo-Kloten har präglats av flera sekler av skogs-, järn- och bergsbruk, syns knappt några spår. Skogen har återtagit det som människan under fyrahundra år brukade och formade. Under dagen går vi längs skogsstigar och grusvägar och passerar ett oräkneligt antal tjärnar. Det är inte så konstigt att fiske lockar många att besöka Malingsbo-Kloten. Naturen skiftar mellan trolsk barrskog och öppna ängar och ger skön variation för ögat att vila blicken på. Jag lyssnar efter prassel i buskarna och hoppas få se den majestätiska älgen igen. Nu har jag ju mobilen i handen och är beredd att föreviga ögonblicket! Men älgarna håller sig på tryggt avstånd från att bli fotade och mobilens batteri tickar snart ut. Och… kanske är det just det som är poängen? Att samla minnen istället för att fånga dem i mobilen. Kanske är det just det som älgen vet och låter mig bevara stunden vi möttes på stigen i mitt eget minne istället. Tips! Det finns flera vandringsleder att välja mellan i Malingsbo-Kloten. En av de mest klassiska är leden som är 35 kilometer lång och går mellan de små byarna Malingsbo, Kloten och Nyfors. Vill man inte sova i tält eller vindskydd finns det bed & breakfast i Kloten eller vildmarkscamping i Nyfors som erbjuder bekvämare sovmöjligheter. De flesta leder utgår från torget i Kloten. Läs mer: Naturreservatet Malingso-Kloten

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

En matresa i södra Dalarna #2: Mejeri, konditori och härodlad White Guide-middag

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Exotiskt, traditionellt, unikt och spännande på samma gång. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt den rundtur vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Starta dagen i byn Fors utanför Avesta. Hos Muddus Hjortron på Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. Gå loss i gårdsbutiken och fyll på lagren. Kanske bokar ni till och med en chokladprovning av gårdens egen choklad. Hedemora nästa! Stanna till för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman, som ligger mitt i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. Njut i den härliga trädgården om vädret tillåter. Inomhus har varje rum sin egen unika stil, så varför inte äta lunch i biblioteket med sin vackra gröna tapet, bröstpanel och sammetsfåtöljer. Till kaffet kan ni förflytta er till det ljusa och eleganta "Kungarummet" med kungaporträtt på väggarna. Passa också på att titta in i den trevliga butiken Klassiska byggvaror som fokuserar på byggnadsvård och inredning och ligger alldeles vägg i vägg. Ett par mil utanför Falun ligger sedan Stora Lunån Gårdsmejeri och gårdsbutik. I deras minimejeri görs flera läckra ostar som Doris Blå, Tages Tuffa, Marias Söta och Noras Färskost. För att inte tala om den populära Farmors Ostkaka. Gårdsbutiken har självbetjäning och är öppen dygnet runt, även när gårdscaféet och anläggningen inte är öppen. Såväl ostar som marmelader är prismärkta och ni räknar själva ihop summan ni handlar för. Dags för dagens slutmål – och här finns två möjliga alternativ. Endera styr ni kosan mot Dala-Floda Värdshus. Här serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå er ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker i den White Guide-listade slowfood-restaurangen. Annars tar ni sikte på Långshyttan, bli serverade välsmakande lokalproducerade rätter av Carina och Bengt Wåhlin på Brukshotellet Långshyttan. Här finns inga fasta menyer utan ni som gäster bjuds på det köket har att erbjuda för dagen. All mat lagas från grunden av noggrant utvalda råvaror, gärna med såväl lokal som vild touch. Kom ihåg att höra av er senast dagen innan om ni planerar ett besök. Var ni än väljer att spendera kvällen – och kanske även natten – kommer ni att ha många nya intryck och smaker att bearbeta. Kanske börjar ni också planera för kommande utflykter till några av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna.   Läs mer på tasteofdalarna.se

Restaurangen där du lagar din egen mat

Restaurangen där du lagar din egen mat

Boka bord på gourmetrestaurangen där du lagar din egen mat och äter den mitt ute i naturen. Under rubriken The Edible Country har Visit Sweden tillsammans med regionala turistorganisationer placerat ett antal träbord på natursköna platser runt om i Sverige, där gästen har möjlighet att boka en gör det själv-måltid komponerad av stjärnkockar. Dalarnas bord finns vid Klosters herrgård utanför Hedemora och här är det matkreatören Görgen Tidén som står för menyn och recepten till matupplevelsen. – Från att ha fokus på en restaurang som har alla bekvämligheter, så drar vi ut till skogs. För de som vill följa med blir det en upplevelse de sent kommer glömma. Vi vill skapa en mötes- och upplevelseplats och sätta allt fokus på det ”nära köket”. Tänk att få sitta vid ett handgjort bord av gammal fura och själv laga en meny som vi specialdesignat bara för detta datum, säger Görgen Tidén. Menyn som Görgen erbjuder vid Dalarnas bord består av lokala råvaror från flera av de aktörer som ingår i nätverket Taste of Dalarna. Det handlar till exempel om lax från Älvdalen, lokal potatis, världsmästarsenap från LissEllas och knäckebröd från Skedvibröd. Att boka en korg med råvaror och den utrustning som behövs för att tillaga måltiden kostar 349 kr per person. Allt hämtas på Kulinariet i Stora Skedvi innan ni åker till bordet i Kloster. Bordet är bokningsbart onsdagar och fredagar till sista fredagen i september. Läs mer på tasteofdalarna.se