Orsa Fryksås

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt.


Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället.

– Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott?

– Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson.

Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”.

Restaurang med vilda smaker

På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till.

Fryksås Hotell restaurang

Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån.

– Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år.

– Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon.

Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på!

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Fem boenden som maxar våren i fjällen

Det är något speciellt med våren i fjällen. Skidåkningen, solen som börjat värma, kaffekoppen mot stugväggen. Inte bokat vårens fjällsemester än? Bara lugn – här har vi samlat fem boenden i vinterparadiset Idre som garanterat levererar under vårvinterns fjällsemester. Fjällvilla för finsmakaren På Idre Himmelfjäll ligger Toppheden 19, en nybyggd och exklusiv fjällvilla med hög standard. Här bor du i en klassiskt timrad stuga med sex sovrum och alla tänkbara bekvämligheter. Efter en dag i backen eller längdspåret är det bara att dra sig tillbaka och njuta av stugmys deluxe. När solen levererar är den härligt stora altanen den givna platsen för den som vill fånga de värmande solstrålarna. Toppheden 19, Idre Himmelfjäll Klassiska fjällstugan för det större sällskapet ”Gården” ligger i Söderbyn på Idre Fjäll. Här är det stora ytor fördelade på två plan – det perfekta alternativet för dig som vill ta med dig stora familjen, hela släkten eller kompisgänget för en härlig vecka i fjällen. Förutom de givna bekvämligheterna kan ni också sörpla lyxkaffe från stugans kaffemaskin eller se vem i gänget som går segrande ur tv-spelsstriden. 823 "Gården" Söderbyn, Idre Fjäll Nära till allt för barnfamiljen Cenrumbyn har det perfekta utgångsläget för familjen som både vill bo nära backarna och alla kringaktiviteter. Här bor ni i en lägenhet med ski in/ski out-läge. Bastu för den som vill njuta och koppla av efter en heldag i backen. Förutom direktkontakt med backen är det kort gångavstånd till Idre Fjäll centrum, restauranger och ett späckat aktivitetscentrum väntar med bad, bowling, spelhall och lekrum. 618 Centrumbyn, Idre Fjäll När fjällvidderna lockar Om det är turskidåkning och magiska fjällvidder som lockar – kika närmare på det här boendet i Gämmelsätervallen. Här är det nära till det långsträckta Nipfjället med sina snötäckta myrar och sjöar, inbäddade av djupa skogar. Spänn på turskidorna för en tur i den häftiga naturen, njut av omgivningarna och avsluta sedan dagen i den timrade fjällstugan. IGN 54, Gammelsätervallen Vildmarkskänsla i lågornas sken På vägen mot Nipfjället ligger den här timrade fjällstugan som förutom närheten till vildmarken även bjuder på utedass och braskamin. Koka kaffet över öppen eld i eldpallkojan eller samla sällskapet för en utemåltid i lågornas sken. Varför inte testa att brassa kvällens middag på gjutjärnspanna eller muurikka? Det mesta smakar ju bättre utomhus! Troligtvis gäller det också för vattnet, som även det hämtas utomhus. Perfekt för den som vill koppla ner och koppla bort, leva enkelt och bara njuta av närheten till makalös natur. IGN 84, Gammelsätervallen

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar. I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden. Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus? På Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror. Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller. På Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker. Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön. Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna: Appetito Ristorante Italiano, Sälen Banken Två rum & Kök, Falun Bruntegården, Rättvik Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Frö Mathantverk från grunden, Sälen Fågelboet Mountain Lodge, Sälen Johansson Restaurang, Tällberg Lammet & Grisen i Sälen, Sälen Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen Onkel Jean, Sälen Sjövillan, Rättvik Smak Tapas & Deli, Falun Solgårdskrogen, Rättvik TB Grill Room, Sälen Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg Om White Gudie White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Ny arena för mountainbike i Falun

Ny arena för mountainbike i Falun

SSAB MTB Arena på Lugnet i Falun lockar cyklister av alla de slag. Den 1 juni 2019 flockas tävlande i alla klasser och nyfiken publik på den nybyggda arenan. Då går Lugnet XCO av stapeln för andra året i rad. Därefter rullar det på hela sommaren – anslut dig till cykelfesten du också. Lugnet är känt som VM-arena för skidåkning. Men cykling – och framför allt MTB – är också etablerat i världsarvsstaden Falun, där förutsättningarna för att träna cykelsport på alla nivåer är unika. Ett exempel är Sveriges första och hittills enda inomhusvelodrom. Vid Lugnet finns väl underhållna MTB-leder och teknikområden och dessutom ett rikt stignätverk. Under senare år har successiva satsningar förstärkt Lugnet som cykelcentrum och ytterligare stärkt området som navet i Sveriges cykelhuvudstad. Det senaste resultatet är SSAB MTB Arena – en internationell arena med nybyggd bana för MTB XCO. Både nybörjaren och den mest avancerade hittar sina utmaningar här. Tack vare att banan är kompakt är det enkelt att skarva förbi sektioner som man inte är redo för. Aktivitet, träning & lek i naturskön miljö MTB-lederna löper ut i naturreservatet där handbyggda stigar, naturliga singletracks och flera utsiktspunkter väntar. En cykelpark för lek och teknikträning finns också på arenan. Via Vasaloppscenter på Lugnet är det möjligt att boka tekniklektion enskilt eller i grupp, anmäla dig till träningsläger eller en kortare teknikkurs. Varva cyklingen med avkoppling och andra aktiviteter. På Lugnet har du också tillgång till bland annat bad, gym, sporthallar, minigolf och discgolf. MTB-loppet Lugnet XCO äger rum första lördagen i juni. Den nybyggda banan är utformad i samarbete med Sweden Mountainbike och aktiva cyklister. Banan präglas av kuperad terräng, en mix av snabba och långsamma partier och ett antal tekniska hinder. Utvalda delar nyttjas också av veteran- och ungdomsklasserna. – Ett tänk som genomsyrar hela bygget är att olika segment passar för olika typer av cyklister. Ung som gammal, världselit som motionär, säger Jonas Boström på Falu Kommun. XCO-banan, som också uppskattas av cyklister inom andra grenar, är öppen för cykling under hela säsongen. Där är den så kallade Pumptracken ett bra exempel på hur den nya XCO-banan är till för alla. Här kan vem som helst köra under dagliga rundor, eller för att finslipa sin teknik. Tävlingsledaren Mikael Löfgren har hunnit med många varv på banan. Som sin favoritdel nämner han dess övre parti: – Resan ned mot stadion med flowiga kurvor och sköna hopp, den är riktigt härlig. Bergbanan är öppen för cyklister alla dagar 09-20. Ta med picknick till toppen, eller slå dig ned på hopptornets servering. Maximera cykelsommaren i Dalarna På söndagen under tävlingshelgen fortsätter cykelfesten med XCM i form av långloppet Långa Lugnet. Därefter finns det all anledning att dröja sig kvar i Dalarna. Helgen därpå rullar etapploppet Borlänge Tour, där lördagsetappen i år utgör det Nordiska Mästerskapet i XCO. Lugnet och Falun är en del av Biking Dalarna som samlar kända cykeldestinationer och erbjuder över 180 mil uppmärkta leder med gemensam markering och gradering. Här väntar fartfylld och njutbar cykling för hela familjen Bra att veta om cykling, cykel i Falun och på Lugnet XCO - Cross Country Olympic: klassvis på rundbana. XCM - Cross Country Marathon: masstart på lång bana. Lugnet XCO arrangeras av Falu CK och Borlänge CK i samverkan med bland annat Falu Kommun och Biking Dalarna. Långa Lugnet arrangeras av Falu CK. I tävlingskalendern 2019 1/6 Lugnet XCO 2/6 Långa Lugnet 7-9/6 Borlänge Tour 8/6 Nordiska Mästerskapet i XCO (etapp i Borlänge Tour)

Vansbrosimningen All Inclusive

Vansbrosimningen All Inclusive

Ska du simma Vansbrosimningen? Då är det här den perfekta helhetslösningen för dig som vill fokusera på upplevelsen och på att göra Vansbrohelgen så smidig som möjligt. Slipp köer och långa gångavstånd. Bo bekvämt på hotell och få nummerlappen redan vid incheckningen. Njut av en lyxig hotellfrukost innan den chartrade bussen tar dig från hotellets entré direkt till startområdet – och tillbaka igen efter målgång. Den tre kilometer långa Vansbrosimningen är en utmaning som lockar närmare 7500 simmare varje år i juli. Som en del av En svensk klassiker, är det många som tar sig till Vansbro för att uppleva såväl stämningen på plats som själva loppet i Vanån och Västerdalälven. – Jag tycker det är något man borde göra i livet. Det är en fantastisk tradition och upplevelsen på plats är svår att beskriva om man inte gjort det själv. Men man mår väldigt gott efteråt. Det borde stå på var man och kvinnas bucketlist, säger Theres Johansson, kommunikatör på Vansbrosimningen. I samarbete med Grand Hotel Elektra i Ludvika har de nu tagit fram ett All Inclusive-paket som bjuder på full service gällande allt det praktiska – så att du som deltagare bara behöver dyka upp, njuta av helgen och fokusera på själva loppet. På fredagen innan loppet checkar du in på välrenommerade Grand Hotell Elektra i Ludvika. Redan vid incheckningen får du din nummerlapp och slipper på så sätt allt vad nummerlappsköer och stress innan start heter. När du bokar paketet får du dessutom automatiskt en garanterad starttid klockan 12.48, i startgrupp 15. En perfekt lösning om ni är flera som ska simma och vill försäkra er om att få starta samtidigt. Passa också på att ta en rundtur i Ludvika, här finns flera trevliga caféer och restauranger. Staden firar dessutom 100 år 2019 och bjuder i samband med det på en mängd olika aktiviteter och evenemang.  På loppdagen är det bara att ladda med den lyxigt stora frukostbuffén innan bussen avgår från hotellets entré. Bussresan tar ca 1,5 timme och du släpps av direkt vid startområdet. Inget krångel med att hitta parkeringar eller långa gångavstånd. Lämna dina saker i säkert förvar på bussen. All energi kan riktas mot det vattenäventyr som väntar. När starten går är det bara att njuta. – Det är så otroligt mycket positivt och en så häftig stämning. Det är så häftigt vid målgången, när deltagarna vrålar av glädje, får medaljerna runt halsen och tar kort på varandra, säger Theres Johansson. Där någonstans i glädjeruset är det sedan dags att återvända till den väntande bussen. Direkt från målområdet är det bara att stiga på och få skjuts tillbaka till hotellet i Ludvika. Ägna tiden åt att prata med andra glada simmare eller ta en stund för dig själv, tänk tillbaka på dagen och på prestationen. Att simma Vansbrosimningen har aldrig varit smidigare. Om paketet Vansbrosimningen All Inclusive I paketet ingår logi och frukost på Grand Hotell Elektra i Ludvika. Busstransport till och från Vansbro på loppdagen, med vatten och frukt i bussen på hemvägen. Startkit med nummerlappar vid incheckning på hotellet. Garanterad starttid i Vansbrosimningen klockan 12.48 i startgrupp 15.

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Anne Sofie von Otter bjuder på barock och pop

Under årets Vinterfest ger mezzosopranen Anne Sofie von Otter en konsert i Våmhus kyrka, där hon tillsammans med musikerna Thomas Dunford och Jean Rondeau bjuder på alltifrån Henry Purcell till Björk. Du har medverkat i Vinterfest tidigare – Hur känns det att komma tillbaka? ”Det var faktiskt jag som via min agentur kontaktade Vinterfests konstnärlige ledare Vikingur Ólafsson. Jag har hört honom spela i Hamburg och tyckte det var fantastiskt, plus att det är härligt att komma till Mora i februari. Det drog helt enkelt i Moratarmen. Jag hoppas att det kommer vara vintervackert, jag har upplevt både och. Barmark och regn samt strålande, gnistrande snölandskap. Jag försöker hinna med ett par promenader. Ett besök i hemslöjdsaffären är också obligatoriskt och jag får alltid med mig något hem, som de vackraste vita stickade vantar och en glad röd stickad mössa. Och så det mysiga konditoriet förstås.” Ditt framträdande på årets Vinterfest heter ”Barock är pop” – Vad döljer sig bakom den rubriken? ”Vi har ju barockmusik från England och Frankrike på programmet, men i andra delen övergår vi till Pärt och pop, som Paul Simon. Det finns så väldigt många gemensamma nämnare mellan barockmusiken och vår tids musik. Och luta och cembalo, eller liten orgel, gör sig fantastiskt väl i popmusik – gå dit och lyssna ska ni se!” Har du sett några andra lockande programpunkter under årets Vinterfest? ”Jag tittade på hela programmet för 2019 och tänkte just att någon gång i framtiden ska jag komma och bara lyssna, äta gott, vandra och åka skidor. Det finns mängder av musik och musiker jag skulle vilja höra!” Vad mer har du på gång framöver, under vår och sommar? ”Jag har varit större delen av hösten i Berlin där vi nyligen haft premiär på Bernsteins Candide, en hybrid mellan musikal, opera och operett. I mars är jag i USA och sjunger med barockorkester. Sen är det konserter av olika slag, bland annat med Bengt Forsberg runt om i Europa. I sommar är jag i Salzburg med Offenbachs operett Orpheus i under-jorden.” Anne Sofie von Otter om Dalarna: ”Dalarna är jättevackert. När jag reser till fjällen på sommaren ser jag förstås till att göra ett ordentligt stopp i Dalarna, mina utländska resekamrater tycker också det är så fint. En gång stannade vi länge i Mora för att besöka Zornmuseet och Zorngården. Fantasieggande!” ”Från i somras minns jag en kalasgod lunch på Solgårdskrogen vid Nittsjö där jag sen handlade oemotståndligt fina skålar i gula och gröna färger. Andra år har vi smörjt kråset vid Siljan. Jag har vandrat vid Koppången, ett måste för den som sjungit den sången runt om i världen.” ”Besök i Orsa inför en Kalle Moraeus-inspelning var också magiskt. En sväng genom orten ner till sjön sent på kvällen i juni då det var som vackrast och ljusast, bara jag och några lokalbor ute och rörde oss. Barnen lekte och cyklade, jag turistade. Det var speciellt.”

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.

Draken, Ayla och David bjuder på show inför Melodifestivalen i Leksand

Draken, Ayla och David bjuder på show inför Melodifestivalen i Leksand

Vi säger hej till Ayla Kabaca, som tillsammans med kompisen David Skogman och Bolibompadraken dyker upp på torget i Leksand under Melodifestivallördagen den 16 februari. Vad kommer du hitta på i Leksand? – Jag, Draken och David kommer att köra en show tillsammans med massa musik, sång, dans, glädje och kalas. Alla som vill får komma dit och det blir förhoppningsvis en härlig upplevelse för både barn och vuxna. Man brukar ju kalla det festivalcirkusen som ett positivt ord. Jag har i alla fall svårt att inte dras med. Det är som flera veckor av ballonger, glitter och konfetti. Där festivalen drar fram blir det glad stämning helt enkelt och det vill jag såklart att det ska bli även i Leksand. Har du varit i Leksand tidigare? – Jag har varit där ett par gånger. Det var så himla trevligt och jag träffade så många härliga människor, så det kan ju inte bli annat än bra den här gången heller. Jag har bara goda minnen från Leksand. Har du någon favorit bland årets artister? – Åh vad svårt! Jag gillar ju att det är både gamla trogna och helt nya artister som jag ännu inte har koll på. Dolly Style alltid roliga att träffa och sjunga med. Och Linda Hedlund är ju med som soloartist i år – hon är jätteduktig tycker jag. Överlag är det alltid spännande att bli överraskad – och det kan ju gälla både gamla rävar och nykomlingar. Vilken är din bästa Melodifestivalenlåt genom tiderna? – Jag var ett stort Herreys-fan och var med i deras fanclub. Så Diggiloo Diggiley ligger mig varmt om hjärtat. Foto: David Skoglund Tipsen som maxar Mellomyset Under melodifestivalen i Leksand finns chansen att se artisterna på scen hela tre gånger. Ett genrep på fredagen, ett på lördagseftermiddagen och sen den stora livesändningen på lördag kväll. Satsar ni på något av genrepen – eller rent allmänt vill ha en härlig kväll i tv-soffan – bjuder Ayla Kabaca på sina bästa tips för att maxa Mellomyset i tv-soffan under livesändningen! 1. Uppladdningen ”Såklart ska man ladda med att hälsa på mig och David och se Draken på torget. Det är kanske det absolut bästa. Då kommer man garanterat komma i rätt stämning. Sen kan man bara dra hem, svira om och ta på mystofflorna.” 2. Outfiten ”Det bästa är att kombinera sin outfit med dels paljetter och fest, dels mystofflor och mjukisbrallor, så att det blir både och. Så om man känner att man ska somna är det bara att ta av fjäderboan.” 3. Temat ”Jag gillar teman! Som tema ”Grönt” inspirerat av Draken. Fixa grönkålschips och till middagen kan ni ha pasta med grön pesto och ta pepparkaksformar för att stansa ut gurkbitar som figurer. Grejer med teman blir helt enkelt lite roligare.” 4. Pyntet ”Här ska det vara mycket enkelt, men ändå effektfullt. Man kan köra sitt egna lilla pyssel – jag är för enkla pyssel. Som att vika servetter på ett roligt sätt.” 5. Snacksen  ”Hitta på något nytt Mellosnacks. Där kan man också blanda, det behöver inte bara vara sötsaker. Kör lite fruktsallad med vaniljsås. Eller som sagt hitta på något helt nytt!” 6. Sällskapet ”Ett hett tips är att göra det till en helkväll. Man kan dela upp allt så att någon ansvarar för soffmyset, någon för middagen, någon har pyntet. Om man är många blir det extra roligt och gärna att man sitter och tittar många. Då kan man sjunga med och härma koreografin tillsammans.”

Ekomuseum Bergslagen – Historiska upptäckter i järnets fotspår 

Ekomuseum Bergslagen – Historiska upptäckter i järnets fotspår 

Historien kittlar och är oerhört spännande. Den om hur Sverige växte fram och formades, med järntillverkningen i centrum. Bergslagsområdet var en motor för detta, som skapade möjligheten för Sverige att bli en av världens främsta järnproducenter från mitten av 1200-talet och ända fram till 1800-talet. Att Stockholm blev vår huvudstad är också kopplat till Bergslagen – det behövdes en stor hamn i Östersjön för att klara exporten. Omkring år 1750 svarade järnet för cirka 70 procent av hela Sveriges export.   Tiden har gått, det är nu ungefär 100 år sedan den traditionella produktionen stannade av, som Flogbergets gruva och Flatenbergs hytta, båda lades ner 1918. Det är tur att Ekomuseum Bergslagen finns – som tillsammans med olika aktörer, inte minst ideella föreningar – kan återberätta hur det gick till förr.   – I Ludvika och Smedjebacken går det att återuppleva en hel del, kolproduktionen, gruvorna, hyttorna och järnbruken. Det var här produktionen låg, Strömsholms kanal användes som transportled ner till Mälaren i söder.   Totalt brukar 600 000 besökare ta del av denna järnhistoria i Bergslagen, varje år. Till sommaren har sex nya besöksmål adderats, varav två finns i Dalarna, ett helt nytt och ett utökat, Finngården Skifsen, en nyuppförd finnmarksgård på en vacker plats vid sjön Skifsen, i närheten av Fredriksberg. Detta är en av flera platser som man med fördel kombinerar med en skön vandring genom klassisk Bergslagsnatur.   – På alla de olika besöksmålen finns det informationstavlor att läsa, och på flera av dem, främst nu under sommaren, är det flera olika aktiviteter som pågår. Totalt 40–50 olika föreningar ser till att detta är möjligt. Många av aktiviteterna är gratis, eller är väldigt billiga att delta i. Ibland är det aktiviteter som kostar en slant, som olika arrangerade dagsturer, eller den populära båtturen i Smedjebacken tillsammans med den lokala ångbåtsföreningen.   Ett tips är att besöka Flogbergets besöksgruva som fem-sex gånger varje sommar har ett intressant gruvspel där vi som publik får följa med tillbaka i tiden och se hur man levde och arbetade. Det finns även en mängd platser att äta på, allt från enklare hembygdsfika till herrgårdsrestauranger.    För den som vill uppleva allt i koncentrat finns ”Järnrutten”, en sommarvecka med över 100 evenemang.    – Vi är väldigt stolta över ”Järnrutten” och allt den står för. Under den här perioden botaniserar vi runt bland alla besöksmål och ger förslag på olika rutter och teman. Vi har samlat all information på hemsidan ekomuseum.se, där finns också en karta att skriva ut till de olika besöksmålen.   Fakta: Ekomuseum Bergslagen Ekomuseum Bergslagen är ett av världens största Ekomuseum och knyter samman en lång rad besöksmål i Västerbergslagen och söderut. Området omfattar cirka 750 kvadratkilometer och sträcker sig från Grangärde finnmark i norr, där skogsfinnar producerade träkol för hyttor och smedjor, ner till Mälaren och Borgåsunds hamn i söder, där järntackor och stångjärn lastades om för vidare transport till Stockholm.   Det gemensamma temat är ”järnets historia” med fokus på teknik, människans villkor, transportvägar och de naturresurserna som fanns att tillgå.    Läs mer om de olika besöksmålen, få tips och inspiration på ekomuseum.se.