Barockträdgården och de röda byggnaderna.

Stabergs bergsmansgård

I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.

Boka

Beskrivning

Trädgården restaurerades under 1997-99 tillbaka till sitt 1700-talsutseende. Planteringen av fruktträden har skett i samarbete med Nordiska genbanken. Stabergs bergsmansgård är ett klonarkiv för gamla fruktsorter.

Stabergs bergsmansgård är ett kulturreservat som även ingår i Världsarvet Falun. Staberg är en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna inom Kopparbergslagen - bygden kring Falu gruva.

Alla de olika delarna av en större bergsmansgård finns här bevarade; byggnader, trädgård, hyttområde, odlingsmark och skog. På Staberg kan man både vandra i en prunkande barockträdgård och fascineras av det nästan ökenliknande slagglandskapet på det gamla hyttområdet. De faluröda timmerhusen på Gamla Staberg ger en god bild av hur bergsmännen bodde på 1600- och 1700-talet. Den vita herrgårdsbyggnaden från 1840, Stabergs herrgård eller Nya Staberg, söder om trädgården speglar hur byggnadskulturen förändrades med nya ideal.

Gårdsområdet liksom Barockträdgården är alltid öppet.

Det finns två barnslingor runt Staberg. Ena slingan heter Smörblommas stig och är 1,5 km och går till Stiernhielmsstenen, den andra slingan heter Korpögas stig och är ca 2 km och går upp på Stabergs klack. Startpunkt och karta finns vid trädgårdens portal och vid stigen upp mot Stabergs klack.

Stabergs Krog ligger i en av byggnaderna alldeles intill trädgården där det serveras mat och fikabröd.

Bra att veta

  • Handikapparkering
  • Handikapptoalett