Ett runt bord i mörkt trä, soffa och tre vita stolar runt om.

Bergsmansgården Stora Hyttnäs

  • Prisinformation: 160 SEK per person.
  • Hemsida: http://www.linderdahlskastiftelsen.se
  • Kontaktperson: Elisabeth Stjernberg
  • E-post: storahyttnas@gmail.com
  • Besöksadress: Carl Larssonsväg 5, 790 15 Sundborn
  • Öppettider: Guidade visningar från 30 juni tom 7 augusti 2022 torsdag-söndag kl 12.00 och 14.00.

Stora Hyttnäs är beläget i Sundborn bredvid Carl Larsson-gården. Ett autentiskt högborgerligt och orört sekelskifteshem med en vacker textilkammare. Den idylliska trädgården inbjuder till en stunds avkoppling. Boka biljett via länk.

Boka

Boka

Beskrivning

Granne med Carl Larsson gården i Sundborn hittar du Stora Hyttnäs, som är en upplevelse utöver det vanliga!

Här på Stora Hyttnäs kan du gå in i huset från sekelskiftet 1800-1900-talet. Gårdens historia går tillbaka ända till 1500-talet och idag utgör den en autentisk högborgerlig miljö från sekelskiftet 1900 som visas med guidade turer. I husets alla vrår finns ting av intresse. Biblioteket innefattar titlar ända från 1600-talet och i klädkammaren finns överdådiga textilier. Att Carl och Karin Larsson var väl sedda gäster i huset vittnar utsmyckningen av den vackra salongen om.

Till gården hör en 1880-tals trädgård enligt tysk modell. Redan på 1600-talet sågs hyttarbetare och gruvdrängar plocka äpplen på Stora Hyttnäs. "Gubbäppelträdet" är ett av Sveriges äldsta äppelträd och bär än idag frukt.

Här finns ett mysigt Trädgårdscafe under somrarna. Trädgården är alltid öppen för besökare och ligger fint vid vattnet. När du ändå är på besök i byn, passa på att besöka Carl Larssongården och Sundborns Kyrka samt Carl Larssons Porträttsamling i Sundborns församlingshem.