Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen.


I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar.

I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden.

Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus?

Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror.

Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller.

Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker.

Dala-Floda

Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön.

Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna:

  • Appetito Ristorante Italiano, Sälen
  • Banken Två rum & Kök, Falun
  • Bruntegården, Rättvik
  • Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda
  • Frö Mathantverk från grunden, Sälen
  • Fågelboet Mountain Lodge, Sälen
  • Johansson Restaurang, Tällberg
  • Lammet & Grisen i Sälen, Sälen
  • Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen
  • Onkel Jean, Sälen
  • Sjövillan, Rättvik
  • Smak Tapas & Deli, Falun
  • Solgårdskrogen, Rättvik
  • TB Grill Room, Sälen
  • Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg

Om White Gudie

White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Särna Camping

Prisvinnande camping vid Särnas Copacabana

Vakna upp till vyerna över Vedungsfjällen och Städjan. Fiska i Särnasjön bara några steg från tältet eller husvagnen och bo på utflyktsavstånd till Fulufjällets Nationalpark med Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Lägg där till bad på ”Särnas Copacabana” och välsmakande mat på hemtrevliga Lenas Kök & Bar. Prisade Särna Camping har allt som behövs för en lyckad sommarsemester. Särna Camping är i mångt och mycket entrén till norra Dalarnas fjällvärld. Här börjar naturen förändras och de mäktiga massiven skymtar bakom det stora gula trähuset, som utgör campingens hjärta och huserar restaurangen Lenas Kök & Bar. Lena Håkansson driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. – Det är en familjär och mysig stämning här. Mycket tror jag kommer av att Niclas och jag dyker upp överallt i olika roller – vi städar, lagar mat och håller i uteaktiviteter, säger Lena Håkansson, som driver Särna Camping tillsammans med Niclas Schedvin. Campingen, med slående utsikt över Vedungsfjällen och Städjan, har 140 campingplatser. I sluttningen ner mot Särnasjön finns också små timrade campingstugor. Det betyder att både fiske, kanot och bad ligger bara några steg från boendet. Samma sak gäller för skoterlederna vintertid. Sandstranden, ”Särnas Copacabana”, är uppskattad. Så är även minigolfbanan som lockar till många hårda dueller. – På somrarna går det att köpa färskt bröd till frukosten i caféet. Andra dagar är det auktioner här på området eller så steker vi Särnas traditionella kolbotten utomhus, berättar Lena. Maten och restaurangen är en stor del av campingens hjärta. Att äta lunch eller middag hos Lena är populärt bland både lokalbor, campingens boende, förbipasserande och de som söker ett välsmakande utflyktsmål. Pubkvällar, after work och räkafton – liksom de återkommande grillkvällarna på lördagar under somrarna – är andra uppskattade inslag. – Här serveras mat lagad med kärlek, det tror jag att de flesta känner. Det är mycket lokal mat som gäller, med ren, fisk och älg. Den hemtrevliga atmosfären, det varma bemötandet och campingens natursköna läge tycks vara en vinnande kombination. Tre år i rad har Särna Camping blivit utsedda till Årets Turistmål i kategorin Campingplatser, där besökarna själva röstar fram en vinnare. – Det är förstås jättekul att få ett sådant erkännande och uppskattning. Det ger ännu mer energi att jobba vidare och fortsätta ge våra gäster bästa tänkbara upplevelse här i Särna, säger Lena. Vare sig du söker slående utsikt från husvagnsfönstret, en stuga att utgå från mellan fjällutflykterna eller bara är sugen på ett välsmakande besöksmål, står dörren alltid öppen hos Lena och Niclas på Särna Camping.

Skördefest Södra Dalarna

Stor skördefest i södra Dalarna, potatisfestival och unika gårdsbesök

Första helgen i september är det alltid full fart hos Dalarnas matproducenter. Då är det dags för skördefest, där besökare är välkomna att kika in på gårdarna och ta del av alla goda smaker. I år firar Skördefest Södra Dalarna dessutom 10 år, med jubileumskväll på flera håll, potatisfestival och extra många festliga programpunkter. Liselotte Dahlin, som sitter i styrelsen för evenemanget, berättar mer. Hur mycket feststämning är det under skördefesten? – Det är överlag ett festligt evenemang att åka runt på. Stommen i skördefesten är möjligheten till unika besök hos oss matproducenter som gör maten. I år firar vi dessutom tioårsjubileum och det blir en stor festivalkväll med flera olika aktiviteter att välja mellan på lördagen. Det blir också en jubileumsmiddag på Mat på riktigt i Stora Skedvi, med potatistema. Varför just potatistema? – ”Vår kära potatis” är temat under skördefesten i år. Dalarna producerar potatis av yttersta kvalitet och vi är det femte största potatislänet i Sverige. Det är en av få grödor som vi är självförsörjande på här och som vi också exporterar ut i landet. Kommer lyfta den på olika sätt, bland annat kommer vi ha en liten potatisfestival. Vad händer mer under helgen? – Det är ett drygt 40-tal producenter i Avesta, Hedemora och Säter som har öppet hus under dagarna. Det finns chans till flera unika besök, som hos Grådö mejeri som bara öppnar sitt mejeri under Skördefesten. Det går även att besöka mjölkproducenter där man som besökare får följa med ner till hagen, de blåser i kohorn och vallar hem korna till mjölkningen. Folk brukar vara jättelyckliga och det är otroligt stämningsfullt. Det blir också en höstfestival i Smedjan Stjärnsund med mikrobryggerier, helstekt gris från Skördefesten och artisterier. På kvällen blir det bystugedans i Ingelsbo med spelmanslag som spelar och där man kan köpa lokalproducerad korv från Ingelsbo gård alldeles bredvid. Hur ska man lägga upp helgen? – Det är ett litet område och lätt att ta sig runt, vilket gör att du kan få en hel helg och besöka väldigt många olika producenter. Vi ingår också i hela evenemanget Dalarnas Skördefest, med Mat runt Siljan, Tunabygdens skördefest, Bondens egen marknad och fler andra matevenemang som pågår samma helg. Det är till exempel flera som åker upp till Siljan en av dagarna. Vad tycker du är charmen med Skördefesten? – Att du själv kan bestämma hur du vill uppleva saker och på vilken nivå. Åk runt till många eller stanna på en plats länge. Besök gårdar med djur, odlingar och barnaktiviteter, marknader, butiker, matproducenter. Upplev fest och goda måltider. Det blir minnen och samtalsämnen man kan ha på mörka vinterkvällar. Vi ger också besökaren möjlighet att ta med sig hem smaker och dela med vännerna. Skördefest Södra Dalarna pågår 6–8 september 2019 i Avesta, Hedemora och Säter. Läs mer: skordefest-sodradalarna.com

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Sommarguide: 7 smakrika guldkorn i Dalarna

Lokala mat- och dryckesupplevelser är en viktig del av Dalarnas kulturarv. Här finns ett förstklassigt utbud av smakupplevelser väl värda ett besök. Låt de sju aktörer vi presenterar här, eller någon av de många andra guldkornen inom Taste of Dalarna, guida dig i dalasommaren. Ge dig ut på en smakresa där du får njuta av nybakat bröd, läckra ostar, söta sylter och vilda delikatesser. Sahlins struts, Borlänge På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Här går du på en guidad tur, utforskar gårdsbutiken, tar en fika eller äter en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsklass är självklara och populära inslag på menyn. Murboannas ost, Borlänge I byn Murbo utanför Borlänge har Anna förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Mjölken hämtas från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud. Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och väldoftande upplevelse för stora och små. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I Handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Grövelsjön Fjällbageri, Grövelsjön I den lilla bagarstugan i Grövelsjön knådas bullar och limpor – allt bakat på surdeg, med långa jästider och så få tillsatser som möjligt. Här har fransmannen Maxime slagit sig ner för att förverkliga sin barndomsdröm – att starta ett bageri. Klockan 14 går bagaren hem och lämnar butiken öppen för självbetjäning. Renbiten, Grövelsjön Norr om Idre ligger Sveriges sydligaste sameby och här kombineras renskötsel med butik och café. I Renbitens butik går det att köpa mat och delikatesser av de viktigaste råvarorna i det samiska köket: ren, älgkött, fisk, bär och örter. Visste du att forskning visat att renkött troligen är världens mest hälsosamma kött? Den som inte har vägarna förbi samebyn i Grövelsjön kan titta in i deras lilla delibutik i Falun. Muddus Hjortron, Avesta På Kolarbo gård tas det bästa från naturens skafferi till vara. Resultatet blir läckerheter som sylter och marmelader, teer och chutneys. Passa på att redan nu inhandla julens glögg med smak av vildmark, blåbär och vanilj, havtorn eller äpple och fläder. I restaurangen serveras närproducerad husmanskost och måltiden avslutas gärna med en provning av gårdens choklad. Nyligen startades även ett B&B på gården och den som övernattar utlovas en rejäl frukostbuffé. Sommarpubar i Dalarna Spendera ljumma sommarkvällar på någon av de pubar som slår upp portarna under årets varmare månader. Oppigårds Bryggeri i Hedemora kör sommarpub tisdagar, onsdagar och torsdagar under hela sommaren. Köp provsmakning och lättare maträtter. Sahlins Brygghus i Borlänge har öppen utepub på fredagar. Det utlovas burgare, öl, skön stämning och bra musik. Även Walhölls Brygghus i Söderbärke och Stjernsund Brygghus i Stjärnsund öppnar upp för pubgäster sommartid. Läs mer om mat och dryck i Dalarna på Taste of Dalarna.

Knappgården Särna

Knappgården lockar med vilda smaker, mäktig natur och härlig gemenskap

På Särnaheden mellan Särna och Grövelsjön ligger Knappgården – dit människor från hela världen söker sig på jakt efter den storslagna naturen. På köpet får de också mat lagad med kärlek, en skön säng och tid att landa i lugnet och nuet. De timrade husen ligger vackert med Städjan som fond och skogen nära bredvid. Här har människor bott ända sedan medeltiden, även om gården i sin nuvarande form byggdes i mitten av 1800-talet. Det var hit Annika Andersson kom i slutet av 80-talet och det dröjde inte länge förrän hon insåg att Särnaheden var en plats på vilken hon ville stanna. Det dröjde heller inte länge innan hon även lockat dit Kjelle Arvidsson. Kjelle och Annika driver Knappgården på Särnaheden sedan 2016.  – Han var frisör i Stockholm, men det behövdes ingen frisör på Särnaheden så han utbildade sig till kock istället. Köket är sedan dess hans domän och Knappgårdens gäster kan i dag njuta av hans kokkonster och smakrika kreativitet. Lokalodlat och ekologiskt är viktiga ledord som anammas i mesta möjliga mån. Viltkock som han är blir det mycket älg, ren och fisk från närområdet. – Jag röker alla produkter själv, som renkött, älgkött och björnkorv. Vi plockar bär efter säsong och använder ofta nässlor, björksav och granskott i matlagningen. Granskottssirap är en höjdare! Den passar både till ost, korv och glass, tipsar Kjelle.  Fast det blev några vändor mellan Särnaheden och världen innan Kjelle och Annika slog sig ordentligt till ro. År av säsongsjobb, utbildningar och resor – men Knappgården drog dem alltid tillbaka till norra Dalarna. – Vi har flackat runt hela yrkeslivet: Sälen, Idre, Fjätervålen, Colorado, Svalbard. Nu njuter vi av att vara på hemmaplan året runt. Tiden var rätt för oss och vi har alltid haft en kärlek till Knappgården, säger Annika. 2016 tog de över verksamheten, där pensionatet består av nio rum och en stuga. Lägg därtill den vida kända och uppskattade matsalen. Nu är det istället omvärlden som kommer till dem. – Människor hittar hit från hela världen! Fulufjället är magneten och när gästerna kommer stannar de länge, ofta tre dygn eller mer. Det är så mysigt! Då hinner vi visa dem mer än Njupeskär. Som att ta vägen dit via skogsvägarna där det inte är ett hus längs hela vägen – de får köra rakt ut i vildmarken. Vi tipsar dem om utsiktsplatser, björniden, vart de kan se vattenfallet på håll, bada i tjärnar, plocka blåbär och hjortron. Annika fortsätter med historien om ett par tyska ungdomar som skulle till Njupeskär. Det slutade med att de kom tillbaka efter en hel dag och berättade att de aldrig kom fram till fallet – det var alldeles för mycket spännande att se längs vägen. – Folk i dag flänger mellan metropoler och man hinner aldrig landa och känna lugnet. Besökarna som kommer längtar efter att vara den lilla människan i den stora naturen. Det är väldigt tacksamt, för allt det finns ju här i området. Att de sen får god mat och en skön säng är grädde på moset. Charmen ligger också i tiden gästerna spenderar på en och samma plats. Tillsammans med varandra och med de andra som är där, att få tid att prata. Mitt i hjärtat av Dalarnas fjällvärld. – Knappgården ligger verkligen ”centralt”, sett till läget mellan Fulufjället och Idre. En perfekt utgångspunkt för den som vill nå de flesta delarna av norra Dalarna, säger Annika.

Din loppisguide i Dalarna

Din loppisguide i Dalarna

Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppisskyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Här har vi samlat nio guldkorn i Dalarnas loppisutbud. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när en gör sitt eget bästa fynd. Tänk på att öppettider varierar – kolla vad som gäller hos butiken du ska besöka innan du ger dig iväg! 1. PMU, Leksand Leksands stora second hand-butik PMU lockar både lokala och långväga besökare – kön ringlar sig ofta lång utanför dörren inför öppning. Efter genomförd fyndrunda finns även möjlighet att slå sig ner med en kopp kaffe i caféet. Övermo Backåkersvägen 1, Leksand PMU finns även i Falun. 2. Tulavippan, Gagnef I före detta Gagnefs Folkets hus finns många skrymslen och vrår att utforska, samtliga fyllda med spännande möjligheter till fynd. Nytt och gammalt trängs på hyllorna som är en skön mix av loppis, antikt och kuriosa. Under lördagar i juni, juli och augusti anordnas även bakluckeloppis på gårdsplanen. Östtjärna 110, Gagnef 3. BK:s Gammalt & Nytt, Insjön Alldeles bredvid riksväg 70 i Insjön ligger klassikern BK:s Gammalt & Nytt. Här finns loppis, antik, kuriosa och hantverk i en härligt salig blandning. Bara att leta loss i de många hyllorna! Dessutom har de delar till folkdräkter. Insjövägen 56, Insjön 4. Stassbackens diversehandel, Stora Skedvi I Stora Skedvi, mellan Hedemora och Falun, ligger lilla Stassbackens diversehandel. I en gammaldags lantlig miljö ryms både gammalt och nytt, med alltifrån skruv och beslag till möbler. Stassbacken, Stora Skedvi 5. TING Retro, Falun Butik TING är en inrednings-, design- och retrobutik i centrala Falun. Spana efter utvalda retroföremål från i huvudsak 50-, 60- och 70-tal, som kaffekoppar från Gustavsberg och Rörstrand eller 50-talsmöbler. Under sommaren är också Cirkus Loppans sommarbutik vid Falu Gruva öppen. Gruvgatan 13, Falun 6. Nygammalt Second Hand, Hedemora Husgeråd, kläder, textil, böcker och media, möbler och en hel del andra överraskningar går att hitta hos Nygammalt Second Hand i Hedemora. Botanisera bland porslin, lampor och prylar innan du avslutar besöket med en fika. Kraftgatan 8, Hedemora 7. Erikshjälpen, Borlänge Erikshjälpen Second Hand i Borlänge ligger vid handelsområdet Södra Backa och rymmer hela 1200 kvadratmeter fyndmöjligheter. Butiken fylls på allteftersom skänkta gåvor kommer in, så chansen att det dykt upp något nytt sedan det senaste besöket är stor. Fika finns i det tillhörande caféet.  Hantverkargatan 7, Borlänge Erikshjälpen finns även i Dala-Järna, Hedemora och Rättvik. 8. Spader Madame Retro Vintage, Vikarbyn I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 1940, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker. Öja Tyskvägen 3, Vikarbyn Foto: Malin Jones 9. Röda Korset Mötesplats Kupan, Säter Varje dag dyker något nytt upp på hyllorna hos Röda Korset i Säter. Förutom att vara en mötesplats rymmer lokalerna även en uppskattad butik fylld av kläder, husgeråd och olika småprylar. Östra Långgatan 8, Säter Röda Korset Mötesplats Kupan finns även i Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Mora, Smedjebacken.

Visenter Avesta

Möt visenterna i Avesta

På en gård i Avesta vandrar stora ståtliga djur tillsammans i flock. Deras muskulösa, kraftiga nackar och rundade horn för tankarna till bisonoxar i vilda västern-filmer. Men i själva verket rör det sig om den utrotningshotade arten visenter. Visenten, eller europeisk bison som den även kallas, var nära att utrotas under tidigt 1900-tal. Det är vid den här tiden som historien om Avesta Visentpark tar sin början. - I Europa sköts den siste visenten, som levde i det fria, år 1920. Det fanns då 54 djur kvar i anläggningar runt om i Europa. De visenter som idag lever härstammar från 12 av dessa individer, berättar Mikael Jansson, driftansvarig på Avesta Visentpark. Han intygar att arten fortfarande är utrotningshotad, även om beståndet är större idag. På gården strax utanför Avesta lever idag ett 30-tal visenter. Förutom djuren finns café med godsaker, våfflor och enklare maträtter. Här finns också ett lekområde för barnen med gungor, styltor och käpphästar. - Det är en lugn och trivsam miljö på gården med möjlighet att komma väldigt nära en utrotningshotad djurart. Du får komma öga mot öga med visenten, berättar Mikael Jansson som samtidigt vill påminna om att detta är vilda rovdjur som inte ska klappas. Arbetar för artens överlevnad Syftet med parken är att öka beståndet av visenter i det fria. Genom samverkansprojekt händer det att djur flyttas från gården i Avesta till andra europeiska länder, bland annat till Rumänien. Där får visenterna först vistas i ett hägn under ett år innan de slussas ut i det fria. Mikael Jansson ser hoppfullt på framtiden för visenten. - Jag hoppas att vi ska få ännu fler projekt för möjligheten att sätta ut fler visenter i det fria. Alla intäkterna på gården går till bevarandet av arten. Avesta Visentpark lockar årligen besökare från hela världen som är intresserade av att ta del av bevarandearbetet på gården. - Besökarna som kommer hit till gården får möta friska djur. Det föds flera kalvar varje år och det är ett tecken på att visenterna trivs, säger Mikael Jansson som ser fram emot att fler människor får lära känna visenterna i Avesta. Foto: Jonas Lindgren Visste du att visenten… … kan väga upp till 1 ton. … lever på gräs, örter, bark och kvistar. … har blå tunga. … är Europas största landlevande däggdjur. … lever fritt i bland annat Ryssland, Ukraina, Rumänien och Polen. … förekommer i Avesta kommuns logga. Avesta Visentpark Öppet 19 maj – 15 september 2019 (ej midsommarafton) kl. 10:00-16:30.

Kulinariet i Stora Skedvi

Kulinariet i Stora Skedvi: Småskaligt mathantverk och storslagna idéer

I en gammal industrifastighet mitt i den lilla byn Stora Skedvi huserar Kulinariet och här har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Idag finns här saluhall, mejeri, bageri och restaurang. Vid de stora öppna ugnarna står två bagare och gräddar knäckebröd. Inuti varje ugn gräddas femton brödkakor åt gången invid flammande lågor som matas med vedträn. Bagarna arbetar med vana händer och vänder ideligen på brödkakorna. När de är färdiggräddade träs de upp på rundstav intill ugnen och då och då serverar bagarna en halvgräddad “mjukbulla” till besökarna som står och tittar på. En smörbytta står framställd och med smöret rinnande över det varma brödet blir knäckebrödsbaket till en helhetsupplevelse. – En helhetsupplevelse kring mat och råvaror, det är precis vad vi vill skapa här på Kulinariet, säger Maria Adeström-Jonsson som arbetar med marknadsföring på Kulinariet. Som besökare på Kulinariet kan du stiga direkt in i Visthusboden, saluhallen fylld med närproducerade matvaror och delikatesser. I delidisken finns kött från byns bönder och ostar från såväl Kulinariets eget mejeri som andra småskaliga producenter i Dalarna. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter. – Det här är en fantastisk bygd med många producenter. När vi lyfte på locket och började leta var det fascinerande att upptäcka den enorma bredden och den höga kvalitén, berättar Anders Åkerberg som är Kulinariets VD och grundare. Han är också uppvuxen i trakten och har verkat som entreprenör här i många år. – Min första och kanske bästa affär var att föda upp egna kalkoner på pappas gård när jag gick på gymnasiet. Jag rökte köttet och sålde med god förtjänst, berättar Anders. En satsning och välkommet tillskott i Kulinariets utbud är restaurangen Mat på Riktigt. Den kommer att göra det möjligt att servera mer lagad mat och ta emot konferensbokningar och stora grupper. Framtidsplanerna är många och Kulinariet växer och förändras hela tiden. Det är en lätt hisnande tanke att Kulinariet startade som hemtjänstföretag. Som en sidoaffär till det började Anders och tidigare kompanjonen Malin Floridan som första företag i Dalarna att leverera middagskassar, under namnet “Dalakassen” till hushåll. När de köpte in sitt första hela djur från en lokal köttbonde var det för att använda köttet till Dalakassen. Det kött som blev över sålde de i en liten butik och idag har den vuxit till saluhallen Visthusboden. Men berättelsen tar inte slut där. Vägg i vägg med saluhallen finns bageriet Skedvi Bröd. Här gräddas knäckebröd för hand i vedeldade ugnar och onsdag till fredag varje vecka kan besökare titta på när bagarna arbetar. Skedvi Bröd är idag ett välkänt varumärke och det tillverkas på samma plats där det välkända Vikabrödet en gång tillverkades. I samband med att produktionen av Vikabröd lades ner här år 2013 stod Anders Åkerberg och Malin Floridan inför beslutet att antingen köpa hela fastigheten eller lägga ner verksamheten med Visthusboden. – Men det är ju roligare att satsa än att lägga ner saker, skrattar Anders som den sanna entreprenör han är. Tack vare en insamling, ett så kallat crowfundingprojekt, kunde nya vedugnar byggas och Kulinariet började grädda knäckebröd under etiketten Skedvi Bröd. – Det har onekligen hänt en del sedan vi startade här som hemtjänstföretag. Nästa plan är att starta ett destilleri och att göra Kulinariet känt även utomlands som en “God mötesplats”, avslutar Anders Åkerberg.

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

Hotel Bishops Arms: En personlig mötesbar i Mora

När pubkedjan Bishops Arms öppnar hotell och gastropub i Mora är det med ambitionen att erbjuda en plats för god mat och dryck, värme och avslappnat umgänge. – Vi vill skapa en komma hem-miljö, säger pub- och hotellchef UllaCarin Nylund. Tidigare Hotell Siljan har de senaste månaderna varit en hektisk byggarbetsplats. Hela nedervåningen har fått en rejäl uppfräschning inför nyöppningen, när hotellet officiellt blir en del av Bishops Arms. En helt ny restaurangdel har inretts, med den autentiska och unika pubmiljön som löper som en röd tråd genom kedjans restauranger. Den mesta inredningen är original inköpt i England. I Mora är det en valnötspanel från tidigt 1800-tal som sätter stämningen. Troligtvis har den tidigare suttit i en bank eller advokatbyrå.  – Jag gillar det här lite ombonade, den engelska avslappnade stilen. Vi är ju en mötesbar, en mötesplats. Det blir inte ett standardmässigt hotell, utan receptionen är till exempel i anslutning till puben. Du kommer in i miljön direkt i och med att du checkar in i puben. Det känns trevligt tycker jag, säger UllaCarin Nylund, pub- och hotellchef. Det har varit bråda dagar inför öppningen och nu ser hon fram emot att äntligen få slå upp dörrarna. – Det har varit otroligt mycket jobb, men det har också varit jättekul! Att få vara med från början och i hela uppstarten. Hon själv är uppvuxen i Mora och har under åren arbetat inom många olika yrken och branscher, både i Sverige och utom-lands. Ambitionen för den nya verksamheten är att skapa en mötesplats för såväl lokalbor som besökare kring verksamhetens hjärta – puben. – Grunden är vällagad, hemlagad mat. Alltifrån husman till klassisk pubmat. Det kan vara fish and chips, charkbrickor och hamburgare. Vi jobbar med lokalproducerat-rat så mycket vi kan, som ost från Hansjö och kött från närliggande producenter. Mora blir den 41:a puben under Bishops Arms flagg i Sverige. Det är dessutom en av sju orter där restaurangdelen kompletteras med hotellverksamhet. – Vi har sett att det finns en positiv utveckling i Mora under längre tid. När möjligheten dök upp var det lätt att ta beslut om etablering. Kombinationen med puben och hotellet är dessutom väldigt trevlig, så Hotel Bishops Arms blir ett fint komplement, säger Oskar Svanström, operativ chef på Bishops Arms. Tanken är att kombinationen av hotell och pub ska skapa dynamik – där gästen direkt efter incheckning kan slå sig ner för att äta. Det blir liv, rörelse och en lobby där det alltid finns människor. Dessutom kommer de populära luncherna att finnas kvar. – Vi försöker ha något för alla. Det är inte bara öl och dryck, utan bra mat och trevlig atmosfär. Det ska vara ett bra ställe för att fira en födelsedag, träffa kollegorna eller ta en familjemiddag. En bra bredd, bra kvalitet och hemlagad mat, säger Oskar Svanström. Nu står UllaCarin Nylund och hennes personal redo att hälsa de första besökarna och gästerna välkomna. – Jag vill skapa en komma hem-miljö. Att man har möjlighet att få en bra service och att bli igenkänd. Att man känner personalen och att personalen känner igen en. Man ska kunna gå hit och få en upplevelse, säger hon.