Dessert från Banken Två rum och kök i Falun, som är en av de restauranger i Dalarna som är rekommenderade av White Guide.

Lista på Dalarnas 16 White Guide restauranger

När restaurangguiden White Guide listar Sveriges bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 16 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. Här är listan som tar dig genom Dalarnas samlade White Guide utbud.


Sjövillan, Rättvik

Sjövillan är ett modernt brasserie med fantastisk vy ut över Siljan, beläget alldeles intill Långbryggan i Rättvik. Här råder avslappnad stämning i kombination med allra högsta kvalitet på mat, råvaror och service. Välj mellan lunch, à la carte och loungemeny i restaurangen som drivs av krögarparet Magnus och Linn Ollas.

Bruntegården, Rättvik

Bruntegården ligger på Lerdalsberget i Rättvik och med den milsvida utsikten över Siljan kan du avnjuta en storslagen middag. Här arbetar man med det fantastiska skafferi naturen runt knuten erbjuder, lyfter fram det lokala och arvet från bygden. Efter restaurangbesöket, bo gärna över på det gemytliga pensionatet. Bruntegården har White Guide bedömningen mycket god klass, vilket är ett av de högsta betygen i Dalarna.

Bistro Apan, Vikarbyn

Bistro Apan är en familjär liten restaurang i hjärtat av Vikarbyn med fokus på miljö och mat lagad från grunden. På Bistro Apan serveras goda och skojiga smårätter som sköljs ner med ett gott vin eller en kall hantverksöl.

Johanssons Restaurang (Tällbergsgården), Tällberg

Tällbergsgårdens restaurang Johanssons har hänförande utsikt över Siljan. Restaurangen lägger fokus på råvarorna i den närliggande naturen och rätterna inspireras därför av det säsongen erbjuder. Man erbjuder både hotell och konferenspaket på Tällbergsgården.

Lax serverad på tallrik hos Banken Två rum och kök i Falun.
Fine dining med personlig hemma-hos-känsla hos Banken Två rum & kök.

Banken, Falun

I ett magnifikt hus från tidigt 1900-tal, beläget i centrala Falun, huserar två restauranger med det gemensamma namnet Banken. Namnet kommer från att lokalerna med dess pampiga entré och höga takhöjd tidigare inrymde just en bank.

I de gamla banklokalerna huserar Banken Bar & Brasserie. Här serveras dagligen husmanskost. Njut av en vällagad lunch, Bankens klassiska panna eller läckra smaker från världens alla hörn.

Banken Två rum & kök ligger i den gamla vaktmästarbostaden. Där njuter du av fine dining med personlig hemma-hos-känsla.

Viktors, Sälen

Mitt på Sälfjällstorget går det att njuta av atmosfären i cocktailloungen där ljudet från en sprakande brasa accompanjeras av skön musik och känslan av att stiga in i ett andra hem. Testa spännande, exklusiva drinkar i den vällustiga baren och avnjut smaker som andas Sverige i den hemtrevliga restaurangen.

Här serveras husmanska rätter du känner igen, men med en modern twist och överraskande, nya smaker.

Fågelboet, Sälen

Fågelboet ligger vid Sälfjällstorget i ett av Sälens äldsta hus, byggt på 1600-talet. Här serveras lättare rätter som gulaschsoppa, lunchsmörgåsar, grillad toast och framför allt både möjliga och omöjliga våfflor med alltifrån klassisk våffla med hjortronsylt till lyxvåffla med purjo, crème fraiche, räkor och rysk kaviar.

Kvällstid dukas det upp till fondueafton.

Restaurang Gammelgården, Sälen

Gammelgårdens köksmästare botaniserar i naturens skafferi och blandar det med lokalproducerade råvaror. Inspiration och influenser utifrån är viktigt vilket gör att gästspelen både är återkommande och uppskattade. Resultatet är omtalat, uppskattat och en viltälskares dröm.

En restaurang med hög mysfaktor som har kommit att bli en uppskattad klassiker långt utanför Sälens gränser.

Appetito Ristorante Italiano, Sälen

Möt Italien i Sälen och slå dig ner för en matupplevelse i klassisk italiensk anda, där måltiden aldrig är något hastverk utan pågår i många timmar och består av många mindre rätter.

Restaurang Frö, Sälen

På Frö väntar en riktig smakupplevelse med en meny fylld av noga utvalda råvaror i säsong. Naturen och fjället ligger restaurangen närmst om hjärtat, där förädling och preservering av egenplockade råvaror från Sälen området är största fokus.

Med små och lokala producenter blir det stor variation på menyn mellan veckorna och du kan besöka Frö mer än en gång och alltid bli överraskad. Restaurang frö har fått betyget "Mästarklass" av White Guide, något som restaurangen är ensam om i Dalarna.

Gustav Grill & Bar, Sälen

After ski, after bike, à la carte eller pub? Här trivs alla åldrar och i köket lagas maten ambitiöst från grunden. Främst serveras svenskt kött och i dryckesväg finns flera sorters öl från eget bryggeri.

Onkel Jean gone fishing, Sälen

Med ny kostym har den prisbelönta restaurangen Onkel Jean vid Högfjällshotellet blivit Onkel Jean gone fishing. Servicen, råvarorna och miljön är fortsatt av högsta klass men i centrum står nu fisk och skaldjur. Här väntar något utöver det vanliga, bland annat en imponerande vinkällare. Restaurangen har av White Guide fått betyget "Mycket god klass" vilket placerar OJGF bland de bästa restaurangerna i Dalarna.

Pontus i Sälen

Här väntar ett spännande möte mellan svenska fjällvärlden och Nordamerika, under parollen Sälen goes Colorado. Fokus ligger på fisk och skaldjur samt kött, där grill och sashimi sätter tonen. I baren kan du avnjuta servering direkt från champagnevagnen för en mer sofistikerad after ski.

En kvinna går i en restaurangmatsal med vackra bord, stolar och lampor.
Historisk miljö med vackra detaljer vid Orsa Järnvägshotell och Restaurang Kompaniet.

Restaurang Kompaniet, Orsa

Vid pampiga Orsa Järnvägshotell lagas god mat från grunden, med råvaror i säsong och närproducerat i så stor utsträckning som möjligt. Njut av en järnvägsmacka och insup den historiska atmosfären. Restaurangen är bokningsbar för grupper och konferenser tillsvidare. 

Lilla Vildt, Idre Fjäll

Här står råvaran och lokala produkter i fokus, på en varierande meny med inspiration från när och fjärran. Du kan också köpa med dig godsaker hem från den dignande delidisken, eller beställa en färdig matkasse.


Kom ihåg

Tänk på att öppettider kan variera över året och efter säsong. Ofta krävs bordsbokning. Stäm alltid av vad som gäller med respektive aktör inför ditt besök.

Om White Guide

White Guide är en restaurangguide och ett guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger, caféer och bryggerier runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden.

I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Mer mat i Dalarna