Dessert från Banken Två rum och kök i Falun, som är en av de restauranger i Dalarna som är rekommenderade av White Guide.

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar Sveriges bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela elva krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. Här är listan som tar dig genom Dalarnas samlade White Guide-utbud.


Sjövillan, Rättvik

Sjövillan är ett modernt brasserie med fantastisk vy ut över Siljan, beläget alldeles intill Långbryggan i Rättvik. Här råder avslappnad stämning i kombination med allra högsta kvalitet på mat, råvaror och service. Välj mellan lunch, à la carte och loungemeny i restaurangen som drivs av krögarparet Magnus och Linn Ollas.

Läs mer: Sjövillan Brasserie & Bar.

Bruntegården, Rättvik

Bruntegården ligger på Lerdalsberget i Rättvik och med den milsvida utsikten över Siljan kan du avnjuta en storslagen middag. Här arbetar man med det fantastiska skafferi naturen runt knuten erbjuder, lyfter fram det lokala och arvet från bygden. Efter restaurangbesöket, bo gärna över på det gemytliga pensionatet.

Läs mer: Bruntegården.

Johanssons Restaurang (Tällbergsgården), Tällberg

Tällbergsgårdens restaurang Johanssons lägger fokus på råvarorna i den närliggande naturen och rätterna inspireras därför av det säsongen erbjuder. Extra krydda sätter den slående utsikten över Siljan.

Läs mer: Tällbergsgårdens restaurang, Johanssons.

Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda

Restaurangen med slowfood-anda är en av få KRAV-certifierade restauranger i Sverige med minst 90 % ekologiska råvaror. Här lagas maten på närproducerade grönsaker och lamm från byn och sommartid är de ofta självförsörjande på örtkryddor, sallatsblad och blommor. I anslutning till kryddträdgården finns en liten "potager", en vacker odling där både grönsaker och blommor samsas, där exempelvis bönor, palmkål och krasse.

Läs mer: Dala-Floda Värdshus.

Dala-Floda Värdshus.

Dala-Floda värdshus.
Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön.​​​​​

Viktors, Sälen

Mitt på Sälfjällstorget går det att njuta av atmosfären i cocktailloungen där ljudet från en sprakande brasa accompanjeras av skön musik och känslan av att stiga in i ett andra hem. Testa spännande, exklusiva drinkar i den vällustiga baren och avnjut smaker som andas Sverige i den hemtrevliga restaurangen. Här serveras husmanska rätter du känner igen, men med en modern twist och överraskande, nya smaker.

Läs mer: Viktors.

TB Grill Room, Sälen

Högklassig modern grillrestaurang med inspiration från världens främsta steakhouses. Här skräddarsyr du din meny. Du väljer kött och hur du vill ha det tillagat – kolgrillat, stekt, flamberat, medium eller rare. Sedan väljer du tillbehör efter smak och tycke. Naturligtvis flamberas det vid bordet om så önskas. Ett populärt och annorlunda serveringskoncept.

Läs mer: TB Grill Room.

Fågelboet, Sälen

Fågelboet ligger vid Sälfjällstorget i ett av Sälens äldsta hus, byggt på 1600-talet. Här serveras lättare rätter som gulaschsoppa, lunchsmörgåsar, grillad toast och framför allt både möjliga och omöjliga våfflor med alltifrån klassisk våffla med hjortronsylt till lyxvåffla med purjo, crème fraiche, räkor och rysk kaviar. Kvällstid dukas det upp till fondueafton.

Läs mer: Fågelboet.

Restaurang Gammelgården, Sälen

Gammelgårdens köksmästare botaniserar i naturens skafferi och blandar det med lokalproducerade råvaror. Inspiration och influenser utifrån är viktigt vilket gör att gästspelen både är återkommande och uppskattade. Resultatet är omtalat, uppskattat och en viltälskares dröm. En restaurang med hög mysfaktor som har kommit att bli en uppskattad klassiker långt utanför Sälens gränser.

Läs mer: Restaurang Gammelgården.

Appetito Ristorante Italiano, Sälen

Möt Italien i Sälen och slå dig ner för en matupplevelse i klassisk italiensk anda, där måltiden aldrig är något hastverk utan pågår i många timmar och består av många mindre rätter.

Läs mer: Appetito Ristorante Italiano.

Restaurang Frö, Sälen

På Frö väntar en riktig smakupplevelse med en meny fylld av noga utvalda råvaror i säsong. Naturen och fjället ligger restaurangen närmst om hjärtat, där förädling och preservering av egenplockade råvaror från Sälen området är största fokus. Med små och lokala producenter blir det stor variation på menyn mellan veckorna och du kan besöka Frö mer än en gång och alltid bli överraskad.

Läs mer: Restaurang Frö.

Banken Två rum & kök, Falun

Banken Två rum & kök är en fine dining-restaurang med personlig hemma hos-känsla, välkända för sin goda mat, service och miljö. Restaurangen ligger i den gamla vaktmästarbostaden till Falu stads sparbank och det är också därifrån namnet Banken är hämtat. De är även medlem i Chaine des Rôtisseurs.

Läs mer: Banken Två rum & kök.

Restaurangen Banken Två rum & kök i Falun är rekommenderade av White Guide.
Mysig atmosfär i de gamla banklokalerna ackompanjerar den högklassiga maten på Banken Två rum & kök i Falun.

Kom ihåg

Tänk på att öppettider kan variera över året och efter säsong. Ofta krävs bordsbokning. Likaså kan förutsättningar för öppethållande och hur besöken kan genomföras påverkas av aktuella riktlinjer och rekommendationer. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

Om White Gudie

White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger, caféer och bryggerier runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.