Guide på Carl Larsson-gården.

Är du stadsråtta, våghals eller estet?

En guidad tur kan komma i alla tänkbara former och utföranden. Gemensamt för alla är att de förhöjer besöket, då du får uppleva platser och händelser genom en experts ögon och ta del av stor kunskap. Frågan är bara vilken guide och vilken tur som är din favorit?


1. Djurälskaren

För dig som älskar djur och natur kanske en älg- eller bäversafari är det ultimata valet? De här djuren kan vara svåra att hitta på egen hand, men en guide kan leda dig rätt. Lär dig leta efter spår och spana efter skogens konung eller bäverns breda svans under ljusa skymningstimmar.

Förslag: Dala Wildlife i Mora, Snickars Brukshästar på Sollerön, Nordic Discovery i Malingsbo-Kloten, Avesta Visentpark, Orsa Rovdjurspark, Renbiten i Grövelsjön. 

Vandra med renar hos Renbiten i Grövelsjön.

Visenter på Visentparken i Avesta.
Lär dig mer om renar och den samiska kulturen i Grövelsjön eller om urdjuren visenterna i Avesta.

2. Historikern

Dalarna har en lång och färgstark historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden, så en guidad tur kan rikta fokus på utvalda och extra spännande delar. Kanske vill du lära dig mer om hur Siljan idag finns på grund av att en meteorit slog ner? Eller upptäcka industrihistoriens rester och gruvlandskap?

Förslag: Rockdale Natur- & Kulturupplevelser i Älvdalen, Tidsresan på Zorns Gammelgård i Mora, Ornässtugan i Borlänge, Falu Gruva.

Guidad tur vid Falu Gruva i Falun.

Ornässtugan i Borlänge.
Under jord i Falu Gruva berättar guiden om hur livet i gruvan en gång var och vid Ornässtugan kan du höra mer om Sveriges kanske mest kända timmerbyggnad.

3. Fiskefantasten

Många drömmer om porlande strömmar, tyst natur och sedan det plötsliga rycket i fiskelinan som skvallrar om att du fått napp. Fast var finns de gömda smultronställena där fiskelyckan är god och vilken utrustning behövs egentligen? Boka en tur med fiskeguide och lär dig det du behöver för sommarens fiskestrapatser.

Förslag: Guidefathers i Orsa, Älvdalens Fiskecenter.

Man och flicka fiskar i Malingsbo-Kloten.
Med en fiskeguide kan du hitta direkt till de bästa fiskeplatserna och även få värdefulla tips som ökar chanserna för att få napp.

4. Naturälskaren

Äventyret väntar i Dalarnas maffiga och omväxlande natur. Vare sig du är på jakt efter eller vill ha en mer utmanande upplevelse finns en guidad tur som passar dig. Att ha en naturguide som följeslagare är extra bra om du är ovan vid skog och mark. Eller så kanske sommarens äventyr är en flerdagarstur som tar dig rakt ut i vildmarken?

Förslag: Green Owl Travel i Rättvik, Njut i Orsanaturen, Next Step Nature i Dala-Floda, Human by Nature i Falun, naturum Dalarna i Siljansnäs, Experience Grövelsjön.

Paddling med guide.
Paddla med guide, upptäck nya miljöer och hör mer om platserna ni passerar.

5. Stadsråttan

Du som vill stanna i stan har ett utmärkt tillfälle att lära dig mer om miljöer, lokala profiler och historiska byggnader under en stadsvandring. För hur ofta har du inte strosat runt i en stad eller gått förbi ett hus utan att veta vad som inträffat där? Det här är chansen att lära dig mer om vad som format kvarteren runt dig.

Förslag: Dalarna Guide & Kultur ger stadsvandringar i bland annat Falun, Mora, Rättvik och Leksand.

Röda hus i bymiljö i Världsarvet Falun.

Långbryggan i Rättvik.
Följ med på stadsvandring i Världsarvet Falun eller Rättvik.

6. Esteten

Om det är kultur och traditioner du törstar efter kommer Dalarna att leva upp till förväntningarna. Det kulturhistoriska arvet är rikt och det finns många arkitektoniska klenoder och konstskatter att upptäcka. Boka en guidad tur för att uppleva konstnärshem, museum och blomstrande trädgårdar.

Förslag: Zorngården och Zornmuseet i Mora, Hildasholm och Alfvéngården i Leksand, Carl Larsson-gården i Sundborn, Karlfeldtsgården i Karlbo/Avesta.

Zorngården i Mora.

Karlfeldtsgården i Karlbo i Avesta.
Låt konst, musik och litteratur genomsyra den guidade turen, exempelvis på Zorngården i Mora eller Karlfeldtsgården i Karlbo, Avesta.

7. Våghalsen

Under sommaren är det många som är på jakt efter adrenalinkickar och annorlunda upplevelser. Vågar du paddla kajak bland skummande forsar och susa fram på en fyrhjuling? Med en guide kan du tryggt och säkert uppleva pulshöjande äventyr i Dalarnas blomstrande sommarlandskap.

Förslag: Johannisholm Adventure, Siljan kajak & äventyr i Leksand och Rättvik, Far Away Adventures och Kajaktiv i Dala-Floda, Fjälläventyr i Sälen, Äventyrsgruvan Tuna Hästberg.

Via Ferrata under jord i Äventyrsgruvan Tuna Hästberg.
I Äventyrsgruvan Tuna Hästberg väntar häftiga upplevelser under jord, där du tillsammans med guiden får testa Via Ferrata och zipline.