Matilda Karinsdotters går längs en led.

Fotografen Matilda Karinsdotters utflyktstips i Säter och Hedemora

Matilda Karinsdotter är fotografen som driver det populära Instagramkontot @windandpines. Där delar hon med sig av sin kreativitet och sina bilder av dalanaturen. När hon ger sig ut i sommardalarna står bland annat ett svalkande dopp i sjön Grycken, kokkaffe över öppen eld på en bergstopp och slingrande vandringsleder genom Hässlens naturreservat på hennes lista. Här delar Matilda med sig av sina bästa tips på platser att besöka för den som vill utforska trakterna kring Säter och Hedemora.


Tipsa om tre utflyktsmål i trakterna kring Säter och Hedemora!

1. Stjärnsund
– Beläget intill sjön Grycken i Hedemoras kommun ligger underbara Stjärnsund. Jag besöker denna levande bruksort för att hämta inspiration i vardagen – med sina drömska omgivningar så kan man inte annat än bli inspirerad. Att köpa glass i Stjärnsundskioken och ta en promenad genom byn och vidare ned till Engelska parken – i lummig sommarskrud – är något jag längtar till varje år. För den som vill promenera lite längre så slingrar sig Pråmleden kring den vackra sjön Grycken där man även kan passa på att besöka Silfhytteå bruk. Om jag vill uppleva Grycken på närmare håll så hyr jag gärna en kanot och tar mig fram mellan de små öarna längs med vägen och stannar för ett dopp om vädret tillåter. Medhavd matsäck är helt klart obligatoriskt!

2. Mörtaberget
– I nordostlig riktning i Säters kommun finns denna lilla pärla. Från Mörtaberget får du efter en kort vandring fantastisk utsikt och I fjärran ser du siluetten av Bispbergs Klack. Jag packar gärna ned lite ved för att koka kaffe och laga mat på i eldstaden framför vindskyddet (var uppmärksam på om det råder eldningsförbud!) och inväntar det vackra ljuset från solnedgången som (om du har tur) målar landskapet gyllene. För att fullända upplevelsen kan man ta ett dopp i Dammsjön på vägen hem.

3. Reservatsleden
– Ett annat guldkorn i Hedemora kommun som helt klart är värt ett besök är naturreservatet Hässlen och Reservatsleden som passerar genom reservatet. En 16 kilometer lång välmarkerad led som tar dig mellan fyra olika naturreservat med varierad och intressant terräng däremellan tills att du är tillbaka till där du startade. Hässlen är synnerligen vackert med sina många hasselbuskar och på sommaren – grönskande slåtterängar. Här finns även en iordningställd eldstad, ved och en brunn att hämta vatten ur. En perfekt plats att vila fötterna på innan vandringen fortsätter.

Kåsa i hand ovanför en brasa.
”En ledig dag snörar jag allra helst på mina vandringskängor och packar väskan med kaffe och något extra gott att laga över öppen eld”, säger Matilda. Foto (samtliga): Matilda Karinsdotter.

Hur spenderar du helst en ledig dag i Dalarna?
– När en ledig dag stundar så snörar jag allra helst på mina vandringskängor och väskan packas med kaffe och något extra gott att laga över öppen eld. Tillsammans med min sambo och vår hund så besöker jag gärna något av Dalarnas alla fantastiska naturreservat, där det oftast finns tillräckligt att upptäcka för en eller flera dagar.

Vad betyder Dalarna för dig?
– Under min uppväxt här i Dalarna så har jag kommit att upptäcka den stora variation som länets natur och landskap erbjuder. En favoritplats kan upplevas helt annorlunda från en årstid till en annan vilket gör att jag gärna återupptäcker platser i närområdet. En led som jag gärna vandrar på sommaren går oftast lika bra att besöka på vintern med skidor under fötterna. Jag tror att det är den största anledningen till varför jag älskar Dalarna!

Flygbild på Sjö.

Träd i natur.

På ditt Instagram-konto är naturen, skogar och landskap genomgående teman – vad är det däri som lockar?
– Jag fick möjligheten att i unga år utforska det härliga med naturen. Min familj har på ett eller annat vis alltid haft en sommarstuga där vi barn fick upptäcka skogen och naturen. Det har klart format mig och min syn på livet - vad som är viktigt för just mig. Det är något jag är väldigt tacksam för. När min mor förlorade kampen mot cancer när jag var 18 år så upptäckte jag naturens kraft på nytt. Det är i denna kraft som min stora inspirationskälla finns och som jag gång på gång söker mig till när vardagen känns tung eller utmanande. Det är något jag önskar återspegla med mina fotografier och att inspirera andra till att själv upptäcka vad naturen har att erbjuda.

Berätta mer om dig själv – vem är Matilda Karinsdotter?
– Jag är en självlärd fotograf och studerar till webmaster på distans. Jag är född och uppvuxen i Hedemora och bor nu i Säters kommun tillsammans med min sambo och vår hund – här stormtrivs vi i en stuga med naturen utanför dörren. Kreativt skapande har i olika former alltid varit viktigt för mig och under de många år som gått sedan jag fick min första kamera så har intresset för fotografi bara växt. Just för tillfället är jag på gång att realisera några idéer med hjälp videofotografi. Jag hoppas på att fortsättningsvis kombinera min stora kärlek för naturen med min kreativa förmåga även i framtiden.

Porträttbild på Matilda Karinsdotter.

Läs mer om Matilda och följ henne på @windandpines på Instagram.