Ebba von Sydow på Insjöns väveri.

Ebba von Sydow: "Jag samlar på sommarpärlor i Dalarna"

Som ägare av Insjöns Väveri har journa­listen, entrepre­nören och mode­profilen Ebba Kleberg von Sydow kommit att till­bringa allt­mer tid i Dalarna. Det är med stor nyfiken­het som hon upp­täcker allt vad länet har att erbjuda sommar­tid. ”Textil och hant­verk löper som en röd tråd genom mina favorit­platser. Jag älskar att gå runt och kika i orörda hem och blir alltid lika glad när jag får se fantas­tiska textil­skatter”, säger Ebba, som fram­för allt fasci­neras av Karin Larssons liv och konst­närskap.


Tidigare har Ebbas sommardagar ägnats åt bad, cykling och paddling i Sälenfjällen där hennes föräldrar har ett hus. Hennes relation till övriga Dalarna är en rätt så ny förälskelse, något som utvecklats efter köpet av väveriet i Insjön.

– Jag känner mig nyfrälst! Hela sommaren är naturen i Dalarna som ett enda perfekt Instagramflöde. Det är vackert vart man än vänder sig, med glittrande vatten och blomstrande ängar. Men ska jag vara helt ärlig är Dalarna så mycket mer för mig än naturen. Jag har fått upp ögonen för allt hantverk och all design som finns att upptäcka här. Det finns ju så oändligt mycket roligt att se och uppleva. Mitt bästa sommartips är att göra en roadtrip, gärna mellan hägg och syren. Mina barn gillar Falu gruva och dalahästtillverkningen i Nusnäs. Och jag planerar gärna in tid för spontana stopp, även om min man alltid suckar när jag ber honom stanna till vid ännu en loppis.

Röda pardörrar och en stentrappa till ett vitt hus med röda fönster.
Collage: En stenskulptur av en påfågel vid Hildasholm, en kvinna går framför en stor vit byggnad.
Hildasholm byggdes 1910 och här finns inredningen från familjen Munthes liv i huset bevarade. Förutom huset är trädgården vida känd. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum, och ett café, att besöka.

Hyllar Hildasholm

I trakterna kring väveriet har Ebba fått några favoriter som hon gärna återvänder till.

– Jag vill tipsa om Sätergläntan i Insjön, där traditionellt hantverk förvaltas och bevaras med stor stolthet. Likaså Jobs Handtryck i Leksand är helt otroligt, jag blir så glad i själen av att den verksamheten finns kvar. I Leksand brukar jag besöka Stationsgatan 6, med bland annat kalligrafen Ylva Skarps ateljé. I Leksand finns också ett par bra secondhandbutiker som jag besöker titt som tätt: PMU och Röda Korset. Tällberg besöker jag gärna, där finns ju Dalarnas snyggaste inomhuspool på Green Hotel. Och hälsohemmet Masesgården i Grytnäs är kul att uppleva, det passar mig jättebra eftersom jag alltid stressar och jobbar för mycket.

I Leksand vill Ebba också tipsa om Hildasholm som hon tycker brukar hamna lite i skuggan av Carl Larsson-gården i Sundborn och Zorngården i Mora.

– Hildasholm är ett unikt hem med en spännande historia, en fin trädgård och ett trevligt café. Jag blir så nyfiken på Hilda Pennington-Mellor Munthe som levde där. Jag glömmer aldrig när jag fick titta in i hennes linneskåp med prydligt
manglade linnedukar från golv till tak.

Ett rum med säng, en blå stol och blommor i vas på ett bord.
Det välkända konstnärshemmet Carl Larsson-gården är fyllt med både Carls konst och Karin Larssons textilier och egendesignade möbler.

Tar vidare Karin Larssons mönstertradition

Lilla Hyttnäs i Sundborn, det vill säga Carl Larsson-gården, är en plats som Ebba besöker så ofta hon får chansen.

– Jag kan inte sluta att imponeras över Karin Larsson, hon var verkligen en multibegåvning, en dåtidens influenser av världsklass. Tänk att hon hade sju barn och var gift med en superkreatör till man, en man som säkert var krävande men som också avgudade henne. Jag kan inte förstå hur hon fick ihop konstnärsstilen, hemmet, barnen och konstnärskapet. I minnet bär jag med mig Karins vävstol, i den sitter en väv med otroligt vackert mönster.

I samarbete med Carl Larsson-gården väver Insjöns Väveri Karins mönster ”Sundborn”.

– Det blir så nära handvävt man kan komma. Jag tycker att det känns kul och lite svindlande att vi kan fortsätta hennes mönsterstradition på våra hundra år gamla maskiner. Och jag tror att Karin hade tyckt att det varit himla bra, säger Ebba.

Collage: Ebba von Sydow i vit morgonrock, en stol med hopvikta tyger på.
Som ägare av Insjöns Väveri tillbringar Ebba Kleberg von Sydow alltmer tid i Dalarna och textil och hantverk löper som en röd tråd genom favorit­platserna.

Dalarna får en egen modevecka

Som en av Sveriges främsta modeprofiler är Ebba nyfiken på Dalarnas textila hantverk.

– Högintressant när det kommer till Dalarna är det tidlösa, det hållbara, det som är ”på riktigt”. Textilier för hem och liv, från garderob till gardiner. Så klart kostar den här typen av hantverk lite mer, men det får man förståelse för när man inser att kvaliteten är så hög. Jag tar gärna med mig journalister, kreatörer och makthavare upp till Dalarna för att visa att man inte behöver beställa stora upplagor från Asien. Det går bra att producera lokalt, vilket vi också gör på väveriet där vi tar fram produkter i samarbete med företagare på orten, till exempel Terrible Twins.

I höst är det premiär för ”Dalarna Folk Fashion Weekend” på Dalarnas museum i Falun och Ebba kommer självklart att vara på plats.

– Ja, jag känner mig så stolt över att få medverka på den allra första modeveckan. Vi på Insjöns Väveri kommer då att presentera hur vi skapar mode av våra klassiska tyger. För oss känns det otroligt spännande att lyfta in textilarvet och mönstervärlden i samtiden och framtiden. Och det känns så roligt att Dalarnas museum samlar ihop länets aktörer i denna bransch. Många sitter ju hemma på sin egen kammare och jobbar och längtar efter att få synas på en större arena. Dessutom inviger museet en ny dräkt och textilutställning lördagen den 17 juni, den ser jag också fram emot att se.

Ebba Kleberg von Sydow

Instagram: @ebbavonsydow
Gör: Journalist, influencer och entreprenör

Text: Åsa Pellas

Collage: En grupp människor tittar upp mot taket i Falu gruva, två händer håller och målar en blå dalahäst.
Falu gruva och Nils Olsson Dalahästar är två av tipsen på Ebbas roadtrip-lista.

Gör en roadtrip à la Ebba

Ge dig ut på vägarna i sommar och gör en – eller flera – utflykter till följande favoriter.