Porslin i en loppisbutik.

Din loppisguide i Dalarna

I semestertider avlöser loppisskyltarna varandra längs Dalarnas vägar. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Här har vi samlat nio guldkorn i Dalarnas loppisutbud. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när du gör ditt allra bästa fynd.


Tänk på att öppettider varierar – kolla vad som gäller hos butiken du ska besöka innan du ger dig iväg.

1. PMU, Leksand

Leksands stora second hand-butik PMU lockar både lokala och långväga besökare – kön ringlar sig ofta lång utanför dörren inför öppning. Efter genomförd fyndrunda finns även möjlighet att slå sig ner med en kopp kaffe i caféet.

Hitta hit: Övermo Backåkersvägen 1, Leksand.

PMU finns även i Falun, Zettergrens väg 2.

2. Tulavippan, Gagnef

I före detta Gagnefs Folkets hus finns många skrymslen och vrår att utforska, samtliga fyllda med spännande möjligheter till fynd. Nytt och gammalt trängs på hyllorna som är en skön mix av loppis, antikt och kuriosa. Under lördagar i juni, juli och augusti anordnas även bakluckeloppis på gårdsplanen.

Hitta hit: Östtjärna 110, Gagnef.

3. BK:s Gammalt & Nytt, Insjön

Alldeles bredvid riksväg 70 i Insjön ligger klassikern BK:s Gammalt & Nytt. Här finns loppis, antik, kuriosa och hantverk i en härligt salig blandning. Bara att leta loss i de många hyllorna. Dessutom har de delar till folkdräkter.

Hitta hit: Insjövägen 56, Insjön.

4. Stassbackens diversehandel, Stora Skedvi

I Stora Skedvi, mellan Hedemora och Falun, ligger lilla Stassbackens diversehandel. I en gammaldags lantlig miljö ryms både gammalt och nytt, med alltifrån skruv och beslag till möbler.

Hitta hit: Stassbacken, Stora Skedvi.

Butiken Spader madame.
Foto: Malin Jones

5. TING Retro, Falun

Butik TING är en inrednings-, design- och retrobutik i centrala Falun. Spana efter utvalda retroföremål från i huvudsak 50-, 60- och 70-tal, som kaffekoppar från Gustavsberg och Rörstrand eller 50-talsmöbler.

Hitta hit: Gruvgatan 13, Falun.

6. Nygammalt Second Hand, Hedemora

Husgeråd, kläder, textil, böcker och media, möbler och en hel del andra överraskningar går att hitta hos Nygammalt Second Hand i Hedemora. Botanisera bland porslin, lampor och prylar innan du avslutar besöket med en fika.

Hitta hit: Kraftgatan 8, Hedemora.

7. Erikshjälpen, Borlänge

Erikshjälpen Second Hand i Borlänge ligger vid handelsområdet Södra Backa och rymmer hela 1 200 kvadratmeter fyndmöjligheter. Butiken fylls på allteftersom skänkta gåvor kommer in, så chansen att det dykt upp något nytt sedan det senaste besöket är stor. Fika finns i det tillhörande caféet. 

Hitta hit: Hantverkargatan 7, Borlänge.

Erikshjälpen finns även i Hedemora, Gussarvsgatan 3.

8. Spader Madame Retro Vintage, Vikarbyn

I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 40, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker.

Hitta hit: Öja Tyskvägen 3, Vikarbyn.

9. Röda Korset Mötesplats Kupan, Säter

Varje dag dyker något nytt upp på hyllorna hos Röda Korset i Säter. Förutom att vara en mötesplats rymmer lokalerna även en uppskattad butik fylld av kläder, husgeråd och olika småprylar.

Hitta hit: Östra Långgatan 8, Säter.

Röda Korset Second Hand finns även i Avesta, Borlänge, Djurås, Falun, Hedemora, Leksand, Ludvika, Mora, Smedjebacken och Söderbärke.

Mer loppis och second hand i Dalarna