Porslin i en loppisbutik.

Din loppisguide i Dalarna

I semestertider avlöser loppisskyltarna varandra längs Dalarnas vägar. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Här har vi samlat åtta guldkorn i Dalarnas loppisutbud. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när du gör ditt allra bästa fynd.


Tänk på att öppettider varierar – kolla vad som gäller hos butiken du ska besöka innan du ger dig iväg.

1. PMU, Leksand

Leksands stora second hand-butik PMU lockar både lokala och långväga besökare – kön ringlar sig ofta lång utanför dörren inför öppning. Efter genomförd fyndrunda finns även möjlighet att slå sig ner med en kopp kaffe i caféet.

Hitta hit: Övermo Backåkersvägen 1, Leksand.

PMU finns även i Falun, Zettergrens väg 2 och i Mora, Tallvägen 7.

2. BK:s Gammalt & Nytt, Insjön

Alldeles bredvid riksväg 70 i Insjön ligger klassikern BK:s Gammalt & Nytt. Här finns loppis, antik, kuriosa och hantverk i en härligt salig blandning. Bara att leta loss i de många hyllorna. Dessutom har de delar till folkdräkter.

Hitta hit: Insjövägen 56, Insjön.

3. Stassbackens diversehandel, Stora Skedvi

I Stora Skedvi, mellan Hedemora och Falun, ligger lilla Stassbackens diversehandel. I en gammaldags lantlig miljö ryms både gammalt och nytt, med alltifrån skruv och beslag till möbler.

Hitta hit: Stassbacken, Stora Skedvi.

Butiken Spader madame.
Foto: Malin Jones

4. TING Retro, Falun

Butik TING är en inrednings-, design- och retrobutik i centrala Falun. Spana efter utvalda retroföremål från i huvudsak 50-, 60- och 70-tal, som kaffekoppar från Gustavsberg och Rörstrand eller 50-talsmöbler.

Hitta hit: Gruvgatan 13, Falun.

5. Nygammalt Second Hand, Hedemora

Husgeråd, kläder, textil, böcker och media, möbler och en hel del andra överraskningar går att hitta hos Nygammalt Second Hand i Hedemora. Botanisera bland porslin, lampor och prylar innan du avslutar besöket med en fika.

Hitta hit: Kraftgatan 8, Hedemora.

6. Erikshjälpen, Borlänge

Erikshjälpen Second Hand i Borlänge ligger vid handelsområdet Södra Backa och rymmer hela 1 200 kvadratmeter fyndmöjligheter. Butiken fylls på allteftersom skänkta gåvor kommer in, så chansen att det dykt upp något nytt sedan det senaste besöket är stor. Fika finns i det tillhörande caféet. 

Hitta hit: Hantverkargatan 7, Borlänge.

Erikshjälpen finns även i Hedemora, Gussarvsgatan 3.

7. Spader Madame Retro Vintage, Vikarbyn

I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 40, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker.

Hitta hit: Öja Tyskvägen 3, Vikarbyn.

8. Röda Korset Mötesplats Kupan, Säter

Varje dag dyker något nytt upp på hyllorna hos Röda Korset i Säter. Förutom att vara en mötesplats rymmer lokalerna även en uppskattad butik fylld av kläder, husgeråd och olika småprylar.

Hitta hit: Östra Långgatan 8, Säter.

Röda Korset Second Hand finns även i Avesta, Borlänge, Djurås, Falun, Hedemora, Leksand, Ludvika, Mora, Smedjebacken och Söderbärke.

Mer loppis och second hand i Dalarna