Cyklister i dalanaturen.

Beroendeframkallande cykling

Cykling som meditation, känslan av att vara ett med cykeln. Det flyter på utan ansträngning, du är viktlös och samtidigt trygg i fötternas tyngd på pedalerna. Allt är här och nu. Det finns bara stigen, du själv och cykeln. En del kallar känslan för flow och när du väl smakat är den starkt beroendeframkallande. Johan Johannesson och Anna-Karin Söderbäck vet exakt hur den känns – och ser till att fler får uppleva samma sak.


Cykling kan vara himmel eller helvete. Johan Johannesson är krass i sitt utlåtande och han vet vad han pratar om. Under många år jagade han prestationer, pressade sig själv till max och fick betala priset. Kroppen sa ifrån, total utmattning var ett faktum och han var helt slut. Glädjen till cyklingen var utraderad och ersatt av ångest. Det var också där på botten han började inse att något behövde ändras. Inte bara för honom själv, utan för cyklingen i stort.

Nya sätt att tänka på vad cykling är och kan vara. Tillsammans med sambon Anna-Karin Söderbäck omsatte han sin nyfunna filosofi i kurs- och coachingverksamheten TrailFITmtb.

– Vi vill inspirera andra till mer och roligare cykling, men på ett hållbart sätt. Det finns så mycket som kan driva oss i fel riktning, men det finns också enkla knep som tar oss in på ”rätt” väg. Många skulle bli så mycket bättre på att cykla om de kunde göra som bröderna Marklund säger i Pistvakt: ”fjöl av”, säger Johan.

Mer fit för stigen och cyklingen

Att ta det lugnt alltså. Ha tålamod. Att ”kötta” och stå ut med smärta för att toppa resultatlistor hade de på nära håll sett konsekvenserna av. Istället hittade de sin egen unika filosofi och inställning, där de kombinerar olika färdigheter för att skapa långsiktig hållbarhet – och framför allt göra cyklingen roligare.

– Vi vill hjälpa de vi möter att bli mer ”fit” för stigen och cyklingen. Och ”fit” kan man ju bli på olika sätt. Det kan vara styrketräning, mental träning, utveckla sin åkteknik eller ställa in sin cykel bättre, säger Anna-Karin.

Det här är ett smått unikt sätt att se på cykling. Att länka samman funktionell styrka, närvaro och andra mentala förmågor med funktionell och hållbar åkteknik samt kunskap om hur cykeln och dess inställningar påverkar cyklingen. Att de är ensamma om approachen har också gjort att många fått upp ögonen för dem; såväl elitcyklister som motionärer, 12-åriga killar och tjejer, 70-åriga kvinnor och män.

– Vi har alla typer av cyklister på våra kurser. Från stigcyklare med kaffetermosen i ryggan, till cross-country-cyklister och fullblodade enduroåkare. Alla med sina anledningar till att de cyklar, från sköna naturupplevelser till att vilja genomföra tuffa tävlingar. Men alla kommer för att de vill bli bättre på vad de gör – cykla mountainbike, resonerar Johan.

Johan cyklar gärna i skogarna i Dalarna.

På gränsen till viktlös

Det handlar om att se helheten i görandet. I just cyklingen stavas enkelheten eftertanke. Vi behöver förstås cykla för att bli en bättre cyklist, men vad är det som faktiskt gör den största skillnaden? Johan förklarar:

– Det är lätt att tro att det bara handlar om att ut och cykla och att träna hjärta och lungor. Hjärta och lungor behövs, absolut! De tar oss vidare. Men det är vår hjärna och våra muskler som startar resan. Allt är en helhet, det kommer vi aldrig att komma ifrån. Vill du ha den bästa cykelupplevelsen och känslan behöver du mer än bara lungor och hjärta. Det börjar med närvaro att vara här och nu. Du behöver ha stark kropp, du behöver ha tekniska färdigheter och kunskap om din cykel. På så sätt skapas förutsättningarna för att uppleva det eftersträvansvärda flowet. Känslan av att vara ett med cykeln och stigen, när tid och rum inte spelar någon roll.

– Det är en häftig känsla som är starkt beroendeframkallande. När det flyter på utan någon som helst ansträngning, du är på gränsen till viktlös men har samtidigt tyngden i fötterna. Det är bara här och nu, stigen, du själv och din cykel.

Sveriges bästa cykelstad

Johan och Anna-Karins bas finns i Falun och Borlänge. Med den utgångspunkten har de lyxigt nära till många fina cykelställen.

– Falun är ju Sveriges cykelstad nummer ett, med fantastiska cykelområden som Lugnet och Källviken. Så har vi Tjärnaberget här i Borlänge, en gömd diamant med många härliga och utmanande stigar, säger Johan.

– Cyklingen är alltid spännande, omväxlande och intressant i Dalarna, med en otrolig variation från norr till söder. Både naturmässigt, terrängmässigt, svårighetsmässigt och upplevelsemässigt. Du kan cykla i djup granskog, på tallhedar och sandbankar till fjällstigar med fantastisk utsikt och härliga tun med små fäbodar. Fyller Anna-Karin i.

Nu ser de fram emot en cykelintensiv sommar, där de siar om att allt fler kommer att upptäcka exakt hur härligt det är att susa fram på stigarna.

– MTB är här för att stanna och växer så det knakar. Vi tippar på att det kommer bli den nya folksporten sommartid. Äventyrscykling är också på uppgång. Alltså där vi kombinerar cykling med packning och ger oss iväg för övernattning, som fjällvandring fast på cykel.

Kanske dyker den där eftersträvansvärda känslan av flow också upp där i skogarna eller på fjället. Chansen för ett nytt beroende är stort. I den mest positiva bemärkelsen.

Johan håller ofta kurser för de som vill lära sig att cykla.

Johan Johannesson och Anna-Karin Söderbäck

Bor: Borlänge.

Familj: Elis 19 år, Felix 15 år och italienska vattenhunden Gucci.

Cykelbakgrund: Johan gick från att vara rädd cyklist i flertalet cykeldiscipliner till svart bälte i att vara nybörjare i sin egen sport och vinnare. Anna-Karin återupptäckte naturen med hjälp av cykeln och är nu 100% upplevelsecyklist.

Favoritplats att cykla i Dalarna:
Johan: ”Det finns så många favoritstigar, så jag kan inte välja en. Men en favoritplats är Källviken som innehåller allt som jag idag älskar att göra på cykeln.”
Anna-Karin säger som Johan: ”Det finns ju så otroligt många fina platser med härliga stigar, men för att nämna en så vill jag nämna Gamla mormor på Lugnet. Det är en stig som alltid får mig att le lite extra.”

En ledig sommardag: Cyklar, cyklar, cyklar!

Instagram: @trailfitmtb

Anna-Karin och Johan, som driver TrailFITMtb och anordnar kurser i cykel i Dalarna.

Läs mer: Cykla i Dalarna.