Par som cyklar längs en väg.

Bästa turerna på cykel i Avesta

Upptäck Avesta på cykel. Med start och mål i centrala Avesta finns två välskyltade rundor att välja mellan, som båda erbjuder lättcyklade halvdagsturer som kan ta dig förbi besöksmål som Visentparken, Verket/Avesta Art, Karlfeldtsgården, Döda Fallen och världens största dalahäst. Välj mellan Besöksrundan eller Forsturen och börja trampa.


Grönskande landskap, brusande forsar, spännande urdjur, historiska platser och modern konst. Det finns mycket att upptäcka i Avesta med omnejd. Att ta sig runt mellan besöksmålen på cykel är inte bara smidigt, det bjuder också in till att se så mycket mer av allt det som finns längs vägen. Där väntar caféer, restauranger, badplatser och natursköna stopp för en kopp termoskaffe.

Avesta har två nya välskyltade cykelleder som går förbi ortens absoluta höjdpunkter. Både Besöksrundan (25 km) och Forsturen (29 km) är lättcyklade, går genom flack terräng och därmed lämpliga för både stora som små cyklister.

Världens största dalahäst och utrotningshotade visenter

Besöksrundan är 25 km lång startar och slutar vid Avesta bibliotek. Ta sikte på Avesta Visentpark, där de stora urdjuren vandrar omkring i naturliga hägn. Stanna till för en guidad tur och passa också på att ta en fika i det mysiga Ladugårdsfiket. Här finns hembakat fikabröd och lättare luncher som med fördel avnjuts i den härligt lummiga trädgården.

Visenter som betar.

Hoppa återigen upp på cykeln och trampa vidare. I det gamla järnverket Verket huserar konstutställningen Avesta Art, där historia, konst och teknik skapar en spännande mix. Även Döda Fallen passeras innan det är dags att återigen hoppa av cykeln vid Karlfeldtsgården i byn Karlbo. Förhoppningsvis är fika- eller lunchsuget såhär dags väl upparbetat, då ett besök i det sommaröppna Trädgårdscaféet är ett måste. Vila i den gröna oasen och lär mer om författaren Erik Axel Karlfeldt och hans barndomshem.

När målet i centrala Avesta sedan åter skymtar har Besöksrundan dessutom tagit dig förbi världens största dalahäst, liksom Avestas äldsta stadsdel Gamla byn.

Läs mer: Information och vägbeskrivning – Besöksrundan i Avesta

Vacker landsbygd och anrika dalabyar

En lättcyklad tur på omväxlande underlag, där asfaltsvägarna ibland övergår till härligt knastrande grus. Bebyggelse blandas med sköna gröna skogar och mysiga små byar med de klassiskt dalaröda husen. Forsturen är 29 km lång och går genom byar som Grytnäs, Östanbyn, Kyrkbäcken och Kolarbo.

Ägarna på Kolarbo gård.

Starta vid biblioteket i centrala Avesta och passera genom Avestas äldsta stadsdel, Gamla byn, en levande och välbevarad bruksmiljö vid Dalälven med byggnader från 1630-talet och framåt. Här går det också att stanna till för ett besök på det unika Myntmuseet, där det bland annat går att se världens största mynt.

Ett extra välsmakande stopp längs vägen är Muddus Hjortron & Kolarbo gård. Här är det möjligt att smaka på det allra godaste från naturens skafferi, som sylt, marmelad, te, dryck, chutneys och glögg från gårdens egen produktion. I den avslappnade och genuina dalamiljön går det också att slå sig ner för hembakat fika eller husmanskost på mestadels lokala och ekologiska råvaror.

Folk som fikar vid Muddus.

Läs mer: Information och vägbeskrivning – Forsturen i Avesta